Img

Cukinia faszerowana we włoskim stylu – wegetariańska

To danie powstało w ubiegły piątek z tego co akurat było w domu. Niby z niczego, bo składniki nie są specjalnie wyszukane, a wyszła petarda.
Pamiętacie jak pokazywałam Wam ostatnio moje cargo na instastory? Cieciorka w zalewie w słoiku to coś co mam zawsze, zaraz obok passaty pomidorowej. Cebula, czosnek, oliwa z oliwek. Tego u mnie nie brakuje nigdy ponieważ z tego można stworzyć mnóstwo szybkich dań. 
Cukinia faszerowana we włoskim stylu, z chrupiącą cebulką, mozzarellą, dobrze doprawiona.

Danie wegetariańskie, bezglutenowe, bezjajeczne.

Jakie makro?

Indeks glikemiczny tego dania to 36! czyli niski ;)

Kaloryczność:
Porcja (dwie połówki) ma ok. 495 kcal

 

Składniki na jedną porcję:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię przekrawamy na pół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. 
  2. Do malaksera wkładamy cieciorkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz oliwki. Dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę wedle uznania.
  3. Na łyżce oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. 
  4. Wyjmujemy cukinię z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek. Wkładamy do malaksera i rozdrabniamy razem z cieciorką i oliwkami.
  5. Grzanie piekarnika zmniejszamy do 180 stopni.
  6. Przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki z cukinii. Posypujemy podsmażoną cebulką oraz mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  7. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved