Conchiglie faszerowane mięsem i warzywami pod serową pierzynką
To danie ewidentnie kojarzy mi się z jesienią i leniwą sobotą przed telewizorem, ale sprawdzi się na wiele innych okazji, na obiad, kolację, jako przekąska na imprezę.
Faszerowane conchiglie z mięsem i warzywami pod serową pierzynką. Aromatyczne, dobrze doprawione. Uwielbiam to danie.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 450 kcal
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 20 muszelek makaronowych conchiglie
- 500 gramów mięsa mielonego z indyka
- jedna duża marchewka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwke
- 600 g passaty pomidorowej
- sól, pieprz,
- 1/4 łyżeczki mielonego suszonego imbiru,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 100 gramów dowolnego sera (mozzarella, gouda, parmezan, grana padano)
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy 3-4 minut. Dodajemy drobno startą marchewkę, zmielone mięso oraz przyprawy. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor.
- Zalewamy 300 g pomidorów. Dusimy często mieszając przez 20 minut.
- Muszle makaronowe gotujemy al dente. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Faszerujemy farszem mięsnym.
- Na dno naczynia do zapiekania wlewamy pozostałe pomidory doprawione solą i pieprzem. Układamy faszerowane muszle. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Wyjmujemy naczynie z piekarnika. Muszle posypujemy serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 10 minut.