Img

Conchiglie faszerowane mięsem i warzywami pod serową pierzynką

To danie ewidentnie kojarzy mi się z jesienią i leniwą sobotą przed telewizorem, ale sprawdzi się na wiele innych okazji, na obiad, kolację, jako przekąska na imprezę.
Faszerowane conchiglie z mięsem i warzywami pod serową pierzynką. Aromatyczne, dobrze doprawione. Uwielbiam to danie.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 450 kcal 

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy 3-4 minut. Dodajemy drobno startą marchewkę, zmielone mięso oraz przyprawy. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor.
  2. Zalewamy 300 g pomidorów. Dusimy często mieszając przez 20 minut.
  3. Muszle makaronowe gotujemy al dente. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Faszerujemy farszem mięsnym.
  4. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy pozostałe pomidory doprawione solą i pieprzem. Układamy faszerowane muszle. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  5. Wyjmujemy naczynie z piekarnika. Muszle posypujemy serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 10 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved