Img

Krewetki z warzywami i babką po tajsku na obiad lub kolację

Danie w sam raz na ciepłą kolację, choć będzie odpowiednie także na obiad .
Jeśli babkę przygotujemy dzień wcześniej to odgrzanie jej w piekarniku oraz przygotowanie krewetek z warzywami nie zajmie więcej niż 15 minut.
40 gramów białka na porcję.
Pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe w smaku. Sprawdźcie jak doprawiłam babkę ;)

Życzę smacznego :)

Kaloryczność:
Porcja babki dla jednej osoby ma ok. 300 kcal
Porcja krewetek z warzywami dla jednej osoby ma ok. 200 kcal

Składniki na babkę ziemniaczaną - ilość dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce (ja rozdrabniam w TM). Dodajemy drobniutko pokrojoną  cebulę (ja rozdrabniam w TM). Mieszamy.
  2. Dodajemy jajkami, mąkę, i przyprawy.
  3. Formę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Smarujemy łyżką oleju. Wlewamy masę. Wierzch smarujemy pozostałym olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut (termoobieg + grzanie góra - dół).

Składniki na krewetki z warzywami: 

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonek.
  2. Sosy mieszamy.
  3. Na oleju podsmażamy krewetki z czosnkiem. Dodajemy warzywa. Smażymy aż zmiękną. Zalewamy sosem. Mieszamy. Smażymy 1-2 minuty.
  4. Mąkę rozrabiamy w wodzie. Wlewamy na patelnię. Mieszamy aż uzyskamy aksamitną konsystencję.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved