Krewetki z warzywami i babką po tajsku na obiad lub kolację
Danie w sam raz na ciepłą kolację, choć będzie odpowiednie także na obiad .
Jeśli babkę przygotujemy dzień wcześniej to odgrzanie jej w piekarniku oraz przygotowanie krewetek z warzywami nie zajmie więcej niż 15 minut.
40 gramów białka na porcję.
Pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe w smaku. Sprawdźcie jak doprawiłam babkę ;)
Życzę smacznego :)
Kaloryczność:
Porcja babki dla jednej osoby ma ok. 300 kcal
Porcja krewetek z warzywami dla jednej osoby ma ok. 200 kcal
Składniki na babkę ziemniaczaną - ilość dla 4 osób:
- 600 gramów ziemniaków
- 3 jajka
- mała cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce (ja rozdrabniam w TM). Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę (ja rozdrabniam w TM). Mieszamy.
- Dodajemy jajkami, mąkę, i przyprawy.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Smarujemy łyżką oleju. Wlewamy masę. Wierzch smarujemy pozostałym olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut (termoobieg + grzanie góra - dół).
Składniki na krewetki z warzywami:
- 600 gramów krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 opakowania mrożonych warzyw chińskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- łyżka sosu rybnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonek.
- Sosy mieszamy.
- Na oleju podsmażamy krewetki z czosnkiem. Dodajemy warzywa. Smażymy aż zmiękną. Zalewamy sosem. Mieszamy. Smażymy 1-2 minuty.
- Mąkę rozrabiamy w wodzie. Wlewamy na patelnię. Mieszamy aż uzyskamy aksamitną konsystencję.