Img

Falafele – wegański przysmak

Arabski przysmak. Bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny. Wegański. Idealny jako przekąska na imprezę, kolacja lub dodatek do lunchboxa.
Wbrew pozorom prosty i szybki do przygotowania.
O czym mowa? O falafelach. W towarzystwie hummusu, posypane pestkami granata smakują obłędnie.
W towarzystwie zielonej sałatki sprawdzą się jako szybka przekąska w pracy. 
Ja do przygotowania klasycznych falafeli używam suszonej ciecierzycy i suszonego bobu. Są wówczas błędne. Suszony bób kupuję w sklepie arabskim przez internet. Dostępny jest także na Allegro. Pamiętajcie że kupujemy bób czysty, nie prażony i niesolony.
Oczywiście możecie zrobić falafele tylko z ciecierzycy, ale polecam zakupić bób. Smak wynagrodzi czekanie kilka dni na przesyłkę. 
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jeden falafel ma ok. 60 kcal    

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Suche ziarna ciecierzycy i bobu zalewamy na noc wodą. Rano przepłukujemy na sitku. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa wykorzystując sitko o najmniejszych oczkach (można zmielić w urządzeniu Thermomix).
  2. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy i 4 łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Jeśli masa jest za luźna (im mocniej zmielimy, tym lepiej będzie się lepić), dodajemy mąkę z ciecierzycy.
  3. Formujemy kulki. Smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odkładamy na ściereczkę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

UWAGA: jeśli zmielisz masę za zbyt grubych oczkach, nie będzie się lepić.




Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved