Img

Drożdżowiec z rabarbarem i kruszonką

31 stopni i piękny dorodny rabarbar w zieleniaku. Nie mogłam się oprzeć i mimo gorąca upiekłam drożdżowca.
Wyszedł tak pyszny, że dziś pozostało po nim tylko wspomnienie :)

Zróbcie koniecznie :)

Składniki:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy masło. Używając miksera miksujemy składniki na pyłek (nie zagniatamy rękami). Pyłek wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  2. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy cały cukier oraz drożdże. Ucieramy na gładką masę. Odstawiamy. 
  3. Do dzieży miksera planetarnego wkładamy mąkę, sól, jajko, żółtko, masło oraz płynne drożdże z mlekiem. Wyrabiamy 3-4 minuty.
    PS: Jeśli nie macie miksera planetarnego, należy porządnie wyrobić rękami. 
  4. Miskę przykrywany płócienną ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  5. Rabarbar obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Dodajemy mąkę i cukier.Mieszamy.  
  6. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Wykładamy ciastem. Wierzch obsypujemy rabarbarem oraz kruszonką.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 30 minut. Po tym czasie zwiększamy grzanie do 180 stopni i pieczemy 20 minut.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved