Img

Śniadaniowy, biszkoptowy omlet z jagodami

Biszkoptowy omlet z jagodami poleca się na szybkie weekendowe śniadanie do aromatycznej kawy.
Pyszny, puszysty i bardzo delikatny.

Porcja zawiera 23 gramy białka i ma niski indeks glikemiczny.

Kaloryczność:
Omlet ma ok. 450 kcal 

 Składniki na jeden omlet:
 Przygotowanie:
  1. Białka jaja oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę.
  2. Żółtka ubijamy z jogurtem ok. 1-2 minuty na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodajemy mąkę, szczyptę ksylitolu, soli i zmiksowane płatki. Miksujemy.
  3. Do masy żółtkowej dodajemy pianę z białek. Delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wlewamy masę. Smażymy około minutę po czym przewracamy na drugą stronę.
  5. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Dekorujemy jogurtem zmieszanym z drugą szczyptą ksylitolu oraz wanilią i owocami (można zmiksować je na mus). 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved