Img

Jesienny, rozgrzewający gulasz z warzywami i kaszą gryczaną

Bardzo proste, pyszne i rozgrzewające jesienne danie. Robi się praktycznie samo, więc idealnie sprawdzi się na wieczorne gotowanie na następny dzień np. do pracy.
Odgrzane smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo więc polecam ugotować na dwa dni.
Smakuje z kaszą gryczaną, śląskimi kluseczkami lub kopytkami.

W wersji z kaszą gryczaną ma niski indeks glikemiczny. Danie idealne dla osób z zaburzeniami glikemii.
Lubi się z ogórkiem kiszonym ;)

Życzę smacznego :)

Kaloryczność:
Porcja gulaszu ma ok. 240 kcal
Danie widoczne na zdjęciu składające się z porcji gulaszu oraz 50 gramów kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) ma ok. 430 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę, słodką paprykę, oliwę, pieprz oraz rozgnieciony ząbek czosnku ucieramy na pastę (nie dodajemy soli).  Mięso kroimy w kosteczkę. Nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso razem z marynatą. Przesmażamy aż zmieni kolor. Zalewamy wodą oraz pomidorami. Dusimy godzinę.
  3. Do garnka dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy 30 minut. Sos solimy do smaku. Przed podaniem odstawiamy na 30 minut aby mięso "złapało" słoność z sosu.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved