Najnowsze przepisy

Pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach indyk po Bałkańsku. Do tego tętniąca smakiem zielona sałatka z ogórków z natką pietruszki i sokiem z limonki. Plusem tej potrawy jest fakt, iż odgrzana następnego dnia, smakuje jeszcze lepiej niż przygotowana na świeżo. Można przygotować ją na obiad i podać z ryżem jaśminowym, lub kolację i wówczas zjeść […]

Dziś deser dla bezglutenowych, bezmlecznych i bezjajecznych, ze szczególną dedykacją dla dzieci. Przepyszny, słodki, do zakochania. Jestem pewna że te mini tarty przypadną Wam do gustu. Przygotowuje się je szybko i bardzo prosto. Samodzielnie robi je moja córka 😉 Nadzieniem są przesmażone śliwki węgierki, ale można użyć innych owoców. Uprzedzając o pytanie o orkiszowe ciacho […]

Można go zjeść na śniadanie, można potraktować jak deser. Biszkoptowy omlet z owocami. Bezglutenowy, bez laktozy i białek mleka krowiego. Zasmakuje i dzieciom i dorosłym. Jest pyszny, puszysty i bardzo delikatny. U nas pojawił się wczoraj na śniadanie. Nie był planowany, ale wchodząc do kuchni i widząc tę jasność i soczystą zieleń za oknem pomyślałam […]

Młode jarzyny. Marchew, seler, por, pietruszka. Aż słodkie o tej porze roku. Czy nadają się jedynie na zupę jarzynową? Ależ skąd. Ich aromat i słodycz doskonale komponuje się z orientalnymi przyprawami. Imbirem i kuminem. Do tego mleko kokosowe, kurczak i słodko – wyrazista podsmażona cebulka i mamy danie doskonałe. Pyszne, aromatyczne, sycące. W sam raz […]

Jeśli pokochaliście jabłkowe bounty, pokochacie i ten deser. Słodki mimo iż nie dodałam do niego grama cukru, lekkostrawny, sycący i obłędnie dobry. Połączenie cudownie słodkich o tej porze roku moreli, młodych jabłek, orzechów nerkowca i cynamonu jest nie do opisania. Musicie spróbować. Ten deser idealnie nadaje się dla osób będących na diecie lekkostrawnej. Na takiej […]

Szybka, smaczna, aromatyczna, kokosowa jaglanka z morelami, cynamonem i migdałami. Słodko – kwaśna. Cynamonowo – migdałowo – kokosowa. Te smaki fantastycznie się ze sobą łączą, tworząc przepyszną śniadaniową kompozycję. Czy całość można zblendować na budyń i zabrać do pracy na przekąskę? Ależ oczywiście. Wówczas migdałów nie mieszamy z budyniem, ale posypujemy nimi wierzch przekąski. Tym […]

Kochani dziś mam dla Was przepis, który przypadnie do gustu szczególnie osobom na diecie bezmlecznej, wegetariańskiej i wegańskiej. Przygotowałam dla Was pastę do smarowania pieczywa, z pieczonej marchewki, z oliwą i ziarnami słonecznika. Sekretem tej kompozycji są jednak użyte przyprawy i sposób przygotowania składników. Słodki smak pieczonej marchewki i podduszonej cebulki, w połączeniu z kuminem […]

Przepis na hummus dostałam od znajomej, której mąż jest Syryjczykiem. W oryginalnej recepturze dla uzyskania kremowej konsystencji dodawany jest jogurt naturalny, oraz do posypania już gotowego, słodka papryka. Nie dodawane są płatki chili które ja dodałam. Mi hummus z jogurtem nie smakuje, ale z dodatkiem płatków chili uwielbiam. Jedzą go także moje dzieci. Dla poprawy […]

Mój ulubiony. Pyszny, najprostszy na świecie, aromatyczny krem ze świeżych pomidorów malinowych. Robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie i można go zrobić na 2-3 dni. Nie zabielam go niczym. W takiej wersji, o tej porze roku, gdy pomidory malinowe są tak pyszne, uważam że nie ma takiej potrzeby. Dla ostrości dodaję trochę płatków chili, […]

Z wymyślenia tej kompozycji jestem ogromnie dumna. Ten deser skradł moje serce. Absolutnie. Uwielbiam ten smak i tę konsystencję. Na moją niedoczynność tarczycy jest jak balsam. Syci, rozgrzewa, dodaje energii, a przecież w niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy chorobie Gravesa – Basedova tej energii trzeba sobie nieustannie dostarczać. Idealny do zabrania do pracy. Sekretem tej kompozycji […]