fbpx
Rozgrzewające zupy: krem z pieczonej dyni i pieczonych warzyw w dwóch wersjach

Krem z dyni gotował chyba każdy kto lubi to jesienne warzywo. Ale czy znacie smak kremu z pieczonej dyni? I z pieczonych warzyw?
Smak jest nieporównywalny ponieważ zawarty w warzywach cukier podczas pieczenia karmelizuje się nadając im charakterystyczny smak.
Przygotowałam dla Was tę wyjątkową zupę w dwóch wersjach. Klasycznej na bulionie drobiowym, oraz na oryginalnym bulionie, z pieczonym batatem i mlekiem kokosowym.
Zachęcam do wypróbowania obydwu wersji.
Jestem ciekawa która zasmakuje Wam bardziej 😉

Kaloryczność:
Porcja zupy z 2 łyżkami pestek dyni ma ok. 250 kcal
Dotyczy obydwu wersji zupy

Wersja pierwsza

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 700 gramów dyni (waga ze skórą),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • mała cebula,
  • 200 gramów ziemniaków,
  • łyżeczka klarowanego masła,
  • 200 ml wody,
  • litr bulionu drobiowego (przygotowujemy klasycznie jak rosół),
  • sól, pieprz, curry,
  • pestki dyni,

Sposób przygotowania:

  1. Dynię oraz pietruszkę i marchewkę ze skórą układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 
  2. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Przesmażamy. Zalewamy wodą do zakrycia. Gotujemy aż ziemniak będzie miękki. 
  3. Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Studzimy. Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Miąższ dyni za pomocą łyżki oddzielamy od skóry.
  4. Do garnka wkładamy miąższ dyni, marchew i pietruszkę. Zalewamy gorącym bulionem. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy curry, pieprzem i solą (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
  5. Zupę podajemy z pestkami dyni.

Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu.

Wersja druga

Składniki:

  • 700 gramów dyni (waga ze skórą),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średni batat,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • litr wywaru z warzyw (pietruszka, por, kawałek korzenia imbiru – ok. 2 cm, 2 suszone grzyby leśne, 2 łodygi selera naciowego),
  • 200 ml mleka kokosowego (minimum 80% kokosa),
  • sól, pieprz,
  • płaska łyżeczka kuminu,
  • płaska łyżeczka imbiru,
  • pestki dyni,

Sposób przygotowania:

  1. Dynię, batata, pietruszkę i marchewkę ze skórą układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 
  2. Warzywa wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Marchew, batata i pietruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kawałki. Miąższ dyni za pomocą łyżki oddzielamy od skóry.
  3. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy gorącym wywarem. Blendujemy na gładką masę.
  4. Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Doprawiamy kuminem, imbirem, pieprzem i solą (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
  5. Zupę podajemy z pestkami dyni.

Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy bulionu.

48 komentarzy

kasiaDodano:  9 Październik 2019 - 9:40
Uwielbiam dynię a szczególnie pieczona dziękuję;-) -zupka może być też na kolację?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 10:02
Oczywiście.
Odpowiedz
anonimDodano:  9 Październik 2019 - 9:41
porcja to 400 gram?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 10:02
400-500 gramów.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  9 Październik 2019 - 9:42
A to ja zawsze robię wersje z batatem i mi bardziej podchodzi :) pozdrawiam serdecznie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 10:02
Pozdrawiam Kasiu ;) Życzę smacznego.
Odpowiedz
DorotaDodano:  9 Październik 2019 - 10:07
Piekne zdjecia i super pomysly na zupy do wyprobowanua, wczoraj robilam gulaszowa z poprzedniego wpisu,pycha😃
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 12:15
Cieszę się bardzo i życzę smacznego ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  9 Październik 2019 - 10:39
Ja wybieram wersje z mlekiem kokosowym.Nie pomyślałam wcześniej żeby dodać batata,ale w weekend zrobię wg Twojego przepisu-dynia juz czeka:)Gosiu czy chleb orkiszowy (100% wg info producenta)jest bezpieczny dla jelit i nie powoduje takich \"szkód\"w organizmie jak zwykły pszenna chleb?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 14:51
Szkód? Mianowicie jakich?
Odpowiedz
MikiDodano:  9 Październik 2019 - 10:46
Gosiu a ja mam pytanie wynikające z czystej ciekawosci i inspiracji Twoja osoba i stylem życia. Czy czasem w domu robisz na obiad tradycyjne kotlety mielone lub zwyklego schaboszczaka?:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 12:15
Wieprzowiny nie jadam, ale mój mąż robi filety z kurczaka tak jak schabowe, w panierce mega chrupiącej. Genialne. Jadamy takie. Mielonych nie lubię ale pulpeciki tak.
Odpowiedz
ClaudiaDodano:  9 Październik 2019 - 11:00
Małgosiu, świetny ten cykl o zupach!!! :) Uwielbiam zupy, jem codziennie ;) Moja Mama do kremu z dyni daje jeszcze jabłko, można spróbować :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 12:13
Można dodać tak. Ja robię risotto z dynią i jabłkiem + cynamon i curry.
Odpowiedz
ElkaDodano:  9 Październik 2019 - 11:10
Oj muszę spróbować tej zupki! Na razie zrobiłam Twoją inną zupę - z dyni i karmelizowanego jabłka, właśnie sobie stoi w lodówce i będzie jedzona na kolację :) Czy uwierzysz że dzięki Tobie nauczyłam się robić zupy?? I w dodatku je polubiłam? Ja, niegdyś słodyczoholik i z nadwagą... polubiłam i zupy, i warzywa. Nauczyłam się dzięki Twojemu blogowi gotować, dużą zaletą twoich przepisów jest to że są proste. :)
Odpowiedz
AnikaDodano:  9 Październik 2019 - 11:31
Osobiście polecam też wersję bez mleczka kokosowego, za to z sokiem z pomarańczy i tymiankiem. Podpatrzone we włoskiej knajpce :) A pieczona dynia, polana oliwą i oprószona ziołami jest świetna jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków.
Odpowiedz
Dorota Dodano:  9 Październik 2019 - 12:21
Witaj Małgosiu, mam pytanie nie związane z zupką.. Właśnie zdiagnozowano mi ostre zapalenie tarczycy i dużą nadczynność, przyjmuję sterydy. Jestem Twoją stałą czytelniczją od początku bloga i z tego co pamiętam to większość wpisów jest na temat niedoczynności tarczycy. Proszę, poradź co stosować w moim przypadku.. Zamierzam również zamówić Twoją dietę jak już uporam się ze stanem zapalnym. Z góry dziękuję!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 14:57
Dziewczyny ja Was bardzo przepraszam ale ja nie mogę odwołać umówionego pacjenta który ma w moim grafiku zarezerwowaną określoną ilość czasu i pisać indywidualne zalecenia żywieniowe w komentarzach a to już któraś prośba w tym tygodniu. Nie udzielam porad w komentarzach :( Pisałam o tym wielokrotnie. Nie dlatego że nie chcę ale dlatego że wymaga to czasu którego ja między pacjentami nie mam.
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Październik 2019 - 13:10
Gosiu mam pytanie czy melisa herbatka jest niewskazana przy chorobach tarczycy Niedoczynność czy Hasimoto ? Takie teorie usłyszałam ostanio rzekomo od lekarza .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 14:53
W dużych ilościach. Jak od czasu do czasu wypijesz nic się nie stanie.
Odpowiedz
dAnkaDodano:  9 Październik 2019 - 13:53
No nie przekonam się do dyni, nie ma szans... a kombinowałam na wiele sposobów bo swojego czasu miałam dużo dyni. jedyne co to placuszki z mąka ryżową i jabłkami
Odpowiedz
AnetaDodano:  9 Październik 2019 - 14:15
Bardzo chętnie spróbuję Twojej zupy, bo uwielbiam dynie pod każdą postacią, ale czym można zastąpić pietruszkę? Mieszkam za granicą i nie udało mi się jeszcze nigdy znaleźć korzenia pietruszki w żadnym sklepie,a dość często go używasz w przepisach. Dziękuję i pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 14:52
Aneta zastąp pasternakiem lub selerem.
Odpowiedz
MaryśDodano:  9 Październik 2019 - 16:57
Zrobiłam, pyszna!! :)
Odpowiedz
Anonimowy Dodano:  9 Październik 2019 - 18:15
Gosiu jaka najczesciej kupujesz dynie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Październik 2019 - 15:10
Jak się nawinie. Nie mam jakiejś szczególnie ulubionej.
Odpowiedz
OlaDodano:  9 Październik 2019 - 18:16
Czy któraś z czytelniczek ma problem z dźwiękiem na story?? PROSZĘ O ODPOWIEDŹ
Odpowiedz
DorotaDodano:  9 Październik 2019 - 20:15
Witaj Małgosiu, mam pytanie dotyczące dyni: czy to, którą wybierzemy ma wpływ na smak zupy. Chodzi o to czy lepsza będzie Hokkaido, piżmowa, czy może jeszcze inna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Październik 2019 - 15:11
Im bardziej pomarańczowa tym lepiej.
Odpowiedz
JoannaDodano:  10 Październik 2019 - 7:16
Wypróbowałam kilka wersji zupy dyniowej, ale najbardziej smakuje mi najprostsza- pieczona dynia leci do bulionu, dodaje mleko kokosowe i imbir, blenduję i już :) Również jem z pestkami dyni.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Październik 2019 - 15:09
Oj tak. Też lubię ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  11 Październik 2019 - 12:17
Gosiu a jeżeli ja wstaje ok 8.30 i nie daje rady zmieścić 5 posilkow w ciągu dnia a jem 1500 kcal? I wychodzi 1200 1300 a to dobre nie jest. Wciskać na siłę? Zwiększyć porcje ? Poradzisz ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Październik 2019 - 14:02
Asiu nie poradzę bo nie wiem ile ważysz, ile masz lat, wzrostu etc. Jaka PPM, jaka CMP........
Odpowiedz
MajaDodano:  11 Październik 2019 - 15:05
Gosiu, przepis na krem z dyni pyszny, zrobilam obywie wersje i zamrozilam na pozniej. Zupa z pierwszego przepisu pyszna jest gdy się ją posypie owczą fetą, polecam :) Mam tez pytanie, czy omlet z 2 jajek, jakąś lyzką tartego sera, pomidorem i szpinakiem jest ok na sniadanie, czy powinnam zjesc do tego jakies weglowwodany?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Październik 2019 - 10:46
Jest ok choć jakiś chrupiący tost pasowałby idealnie.
Odpowiedz
AnnaDodano:  13 Październik 2019 - 13:07
Małgosiu, moje warzywa po upieczeniu nie wyglądają jak Twoje. Nie są rowniez miekkie. Muszę je dogotowac w bulionie, przed zmiksowaniem. Powinnam je dłużej piec?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Październik 2019 - 10:47
Podpiecz dłużej.
Odpowiedz
BeataDodano:  14 Październik 2019 - 15:22
Uwielbiam dynię, szczególnie w połączeniu z mleczkiem kokosowym. U mnie październik i listopad to szaleństwo dyniowe😋
Odpowiedz
OlaDodano:  16 Październik 2019 - 11:29
Gosiu czy dynię hokkaido po upieczeniu można dodać ze skórą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Październik 2019 - 12:00
Bez skóry.
Odpowiedz
AnnaDodano:  16 Październik 2019 - 17:15
Witam polecam pieczone buraki to moje nowe odkrycie są pyszne pozdrawiam
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  16 Październik 2019 - 19:18
Muszę spróbować 😊
Odpowiedz
Pati Dodano:  20 Październik 2019 - 22:06
Małgosiu, kiedyś wspominalaś, że wrzucisz przepis na PadThai? Czy można na to liczyć? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Październik 2019 - 8:18
Jak tylko znajdę czas na zrobienie tej potrawy w czasie kiedy będzie idealne światło do zrobienia zdjęć, wówczas wrzucę przepis na bloga.
Odpowiedz
Jola Wierna followerka:) Dodano:  25 Październik 2019 - 12:18
musze wyprobowac bo nigdy nie robilam zupy z dyni a wiem ze jest mega zdrowa i rozgrzewajaca.ciekawe czy mi smak podejdzie?uwielbiamn wszelakie kremy z zupy:) Pozdrawiam serdecznie Gosiu jestes niesamowita:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Październik 2019 - 14:52
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
AgataDodano:  27 Październik 2019 - 12:00
A czy zupa w wersji bezmięsnej może zjeść spokojnie osoba z zjd-biegunkowym? czy mleko kokosowe nie zaszkodzi :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Październik 2019 - 16:08
To zależy od ilości ale może.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej