fbpx
Rozgrzewające zupy: wysokobiałkowa gulaszowa

Kolejna po wegetariańskim żurku z leśnymi grzybami (klik), rozgrzewająca jesienno – zimowa zupa.
Tym razem treściwa, aczkolwiek niskokaloryczna i wysokobiałkowa gulaszowa z wołowiną, czerwoną fasolą papryką, kukurydzą i pomidorami.
Niewątpliwą jej zaletą jest to, że lepiej smakuje po odgrzaniu niż na świeżo, więc ugotowanie dużego gara na 2-3 dni jest absolutnie wskazane.
W sam raz na obiad, ciepłą kolację lub do termosu do zabrania do pracy. 
Polecam z dodatkiem świeżych liści bazylii lub kolendry.  

17 gramów białka na porcję zupy!

Kaloryczność:
Porcja zupy ma ok. 200 kcal

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 400 gramów wołowiny (np. ligawy),
  • czubata łyżka mąki,
  • łyżka oliwy,
  • jedna cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka klarowanego masła,
  • jedna żółta papryka,
  • 100 gramów kukurydzy z puszki,
  • 200 gramów czerwonej fasoli z puszki (ja kupuję gotowaną na parze),
  • 600 ml wody,
  • 400 gramów pomidorów krojonych bez skóry i gniazd nasiennych,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • płaska łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka gorczycy białej,
  • łyżeczka ziarenek kolendry,

Sposób przygotowania:

  1. Ziarenka kolendry i gorczycy ugniatamy w moździerzu. Dodajemy czosnek, pieprz, paprykę w przyprawie i oliwę. Ucieramy na pastę.
  2. Mięso kroimy w kawałki. Nacieramy pastą. Wkładamy do zamkniętego pojemnika z pokrywką. Energicznie potrząsamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Odstawiamy na noc (lub kilka godzin) do lodówki.
  3. Do pojemnika z mięsem wsypujemy mąkę. Energicznie potrząsamy.
  4. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, majeranek i tymianek. Przesmażamy. Zalewamy wodą. Gotujemy 30 minut.
  5. Paprykę kroimy w paski. Wkładamy do garnka. Gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolę (jeśli nie kupujecie fasoli z puszki gotowanej na parze, należy przelać ją na sicie zimną wodą aby usunąć gęstą zalewę), kukurydzę i pokrojone pomidory. Mieszamy. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (czas uzależniony jest od jakości mięsa – ja jak kupię mięso od rzeźnika, zupa gotowa jest po godzinie, jak kupię w markecie, gotuję ponad 2 godziny).
  6. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy (dla zagęszczenia). Mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą (zawsze na końcu – inaczej wołowina będzie się gotowała bardzo długo).

 

40 komentarzy

anonimDodano:  7 Październik 2019 - 9:16
co dodać do takiej zupki by obiad był w granicy 450 kal? 1-dodać pieczywo ,bagietkę, pitę? 2-czu porostu zjeść 2 danie np. jeden naleśnik z twarogiem lub mix sałat? 3-korzystając z tych got jadłospisów mogę sobie taka zupke zjeść na kolację zamiast np. jogurtu lub omletu?
Odpowiedz
mmDodano:  7 Październik 2019 - 9:16
Może być inne mięso niż wołowe?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 10:17
Oczywiście.
Odpowiedz
MKSDodano:  7 Październik 2019 - 10:03
O, super przepis. Jestem w podobnej sytuacji jak TY - dwoje dzieci, praca zawodowa i ...z aczęłam właśnie weekndowy kurs. Termos już kupiony, więc chętnie wykorzystam ten przezpis. Czy czerwoną fasolkę można zamienić? Np. na cieciorkę albo poprzez zwiększenie porcji mięsa? Bo nie przepadam. Rozumiem, że IO śmiało mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 10:16
Możesz zamienić fasolkę na cieciorkę, oczywiście. IO jak najbardziej mogą.
Odpowiedz
Anna Dodano:  7 Październik 2019 - 10:09
Wow! Na ten tydzień już zaplanowałam posiłki i nie chce zmieniać, ale za tydzień ugotuje. Mąż się ucieszy z wołowiny. Mimo, że zgodnie ograniczylismy mięso w diecie to są smaki, które mój mąż uwielbia :)
Odpowiedz
AniaDodano:  7 Październik 2019 - 11:03
Witaj Małgosiu. Chciałam zapytac o kwestie ograniczania mięsa. Co u osoby, która nie je nabiału- uczulenie oraz strączków- mój układ pokarmowy złe je znosi. Jem ryby ok 3x w tygodniu i mieso praktycznie codziennie. Jem jajka- głównie na śniadanie. Wydaje mi się, ze w moim przypadku ograniczenie mięsa jest niemożliwe i stad moje pytanie- czy spożywanie tak często jest szkodliwe? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp. Gratuluje bloga🙂
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 14:01
Taka sytuacja wymaga indywidualnej analizy. Nie każdy może odstawić mięso.
Odpowiedz
buterflyDodano:  7 Październik 2019 - 11:42
Czym zastąpić paprykę?
Odpowiedz
PaulaDodano:  7 Październik 2019 - 11:47
Gosiu, Czy os z łuszczycą mogą? Co dodać aby zwiększyć kaloryczność? :) Dziękuję za odpowedź. Pięknego dnia ! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 13:59
1- tak, 2- ziemniaki, ryż, kaszę, pestki, Pozdrawiam serdecznie ;)
Odpowiedz
ElkaDodano:  7 Październik 2019 - 11:58
A taką zupkę można zrobić na Twoim bulionie (zamiast wody)? Czy np. bulion z kurczaka będzie się tu gryzł z wołowiną? Tak w ogóle to ta zupa przypomina mi wegański strogonoff z Twojej ostatniej książki, uwielbiam go!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 13:58
Nie ma potrzeby robić na bulionie ponieważ sama wołowina z warzywami stworzy bulion. Wegański strogonoff jest hitowy. Już któraś osoba go chwali ;) Osobiście uwielbiam tę zupę ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  7 Październik 2019 - 12:04
Gosiu miałam niedawno anginę . Brałam antybiotyk. Po kuracji zauważyłam biały nalot na języku i migdałkach. Lekarz powiedział że to candida. Zapisał leki. Chciałabym tez stosować dietę. Ile czasu mam się stosować do twoich zaleceń? Czy muszę być na tej ścisłej diecie, no bez jabłek Nigdy nie jadłam źle . Głównie przepisy z twojego bloga. Skąd ta candida?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 13:57
Po antybiotykoterapii i leczeniu przerostu candida należy odbudować mikrobiom. Konieczna jest dieta bogata w prebiotyki oraz probiotyki. Przy nystatynie (zapewne taki lek został przepisany) konieczna jest probiotykoterapia przez okres około 4-6 tygodni.
Odpowiedz
KorneliaDodano:  7 Październik 2019 - 13:58
A ile dodać takiej suchej fasoli, oczywiście uprzednio ugotwanej osobno?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 15:49
Kornelio 60 gramów suchych ziaren.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  7 Październik 2019 - 14:04
Wygląda przepysznie, osobiście dodam jeszcze tylko pieczarki - bardzo mi do tego pasują :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 15:50
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  7 Październik 2019 - 16:21
Gosiu, jestem po silnej antybiotykoterapii(stety lub niestety najlepszy na rynku..) zaraz po cc, sporo lekow typu ketonal dostawalam tez na pusty żołądek...napisz proszę co pić/jeść aby jak najszybciej zregenerować siły, czasem zaczął boleć mnie tez żołądek po tych kuracjach...pije zakwas buraczany rano (mimo ioo) , wieczorem biore vivomix ale nadal kiepsko sie czuje...dodam ze karmie piersią
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Październik 2019 - 13:41
Sylwio prosisz mnie o obszerną poradę dietetyczną poprzez komentarz ;) Zapraszam do umówienia się na konsultację.
Odpowiedz
magdalenaDodano:  8 Październik 2019 - 9:27
dzisiaj robię, dzięki za przepis :)
Odpowiedz
MartaDodano:  8 Październik 2019 - 13:52
Czy przy candidzie jamy ustnej po antybiotyku mogę tę zupę? Piszesz wyżej że trzeba stosować dietę probiotyczna. Czy mogę jeść kiszonki ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 9:24
Probiotyczną? Gdzie tak napisałam?
Odpowiedz
KaskaDodano:  8 Październik 2019 - 15:49
Jeżeli nie mam wyciskarki a w jadłospisie jest np sok z marchwi to lepiej zjeść w formie surowki marchewkę czy kupić sok tylko tak malo jest z dobrym skladem tak samo jak sok z pomarańczy
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 9:24
O jaki jadłospis chodzi?
Odpowiedz
urszulkakaDodano:  8 Październik 2019 - 16:39
Mam inne troche pytanie, czy do marynowania można używać oleju nierafinowanego(np. lniany), czy musi już być rafinowany z myślą o smażeniu w kolejnych etapach?? Jak to właściwie z tym jest??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 9:25
Szkoda lnianego jak poźniej pędzie obróbka cieplna.
Odpowiedz
OlaDodano:  8 Październik 2019 - 20:00
Dlaczego nie ma dźwięku na story?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 9:23
Jest...
Odpowiedz
kaśkaDodano:  9 Październik 2019 - 9:36
korzystam z tych got jadłospisów co są na blogu czym zastąpić np. sok z marchwi kiedy nie mam wyciskarki marchew zjeść w formie surówki czy kupić gotowy sok marchwiowy choć te majakiepskie składy
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 10:03
Możesz zrobić surówkę z tartej marchewki.
Odpowiedz
MartaDodano:  9 Październik 2019 - 9:59
Ok,do tej candidy jamy ustnej jeszxze....rozumiem że mam w takim razie brać probiotyk i prebiotyki przez miesiąc . Czy napiszesz mi czy mogę jeść też te kiszonki ? Lub no te zupę gulaszowa? Czy muszę zapisać się na konsultacje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 10:01
Kiszonki oczywiście, zupę gulaszową również. Odsyłam do posta o candidzie.
Odpowiedz
MartaDodano:  9 Październik 2019 - 10:24
Bardzo ci dziękuję. Zawsze można na ciebie liczyć. Już myślałam że muszę mieć bardzo restrykcyjna dietę jak piszesz w tych postach o candidzie. W takim razie dziś robię te zupę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2019 - 12:15
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  10 Październik 2019 - 9:25
Małgosiu jestem początkującą kucharką, trochę wody mi się wygotowało, tak ma zostać czy może dolać wody
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Październik 2019 - 15:08
Możesz dolać, oczywiście.
Odpowiedz
MniszekDodano:  10 Październik 2019 - 13:48
Ugotowałam :) pychozja :) bardzo Ci dziękuję za wszystko co robisz :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Październik 2019 - 15:08
Ogromnie się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej