fbpx
Rozgrzewające zupy: wysokobiałkowa gulaszowa
Img

Kolejna po wegetariańskim żurku z leśnymi grzybami (klik), rozgrzewająca jesienno – zimowa zupa.
Tym razem treściwa, aczkolwiek niskokaloryczna i wysokobiałkowa gulaszowa z wołowiną, czerwoną fasolą papryką, kukurydzą i pomidorami.
Niewątpliwą jej zaletą jest to, że lepiej smakuje po odgrzaniu niż na świeżo, więc ugotowanie dużego gara na 2-3 dni jest absolutnie wskazane.
W sam raz na obiad, ciepłą kolację lub do termosu do zabrania do pracy. 
Polecam z dodatkiem świeżych liści bazylii lub kolendry.  

17 gramów białka na porcję zupy!

Kaloryczność:
Porcja zupy ma ok. 200 kcal

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 400 gramów wołowiny (np. ligawy),
  • czubata łyżka mąki,
  • łyżka oliwy,
  • jedna cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka klarowanego masła,
  • jedna żółta papryka,
  • 100 gramów kukurydzy z puszki,
  • 200 gramów czerwonej fasoli z puszki (ja kupuję gotowaną na parze),
  • 600 ml wody,
  • 400 gramów pomidorów krojonych bez skóry i gniazd nasiennych,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • płaska łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka gorczycy białej,
  • łyżeczka ziarenek kolendry,

Sposób przygotowania:

  1. Ziarenka kolendry i gorczycy ugniatamy w moździerzu. Dodajemy czosnek, pieprz, paprykę w przyprawie i oliwę. Ucieramy na pastę.
  2. Mięso kroimy w kawałki. Nacieramy pastą. Wkładamy do zamkniętego pojemnika z pokrywką. Energicznie potrząsamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Odstawiamy na noc (lub kilka godzin) do lodówki.
  3. Do pojemnika z mięsem wsypujemy mąkę. Energicznie potrząsamy.
  4. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, majeranek i tymianek. Przesmażamy. Zalewamy wodą. Gotujemy 30 minut.
  5. Paprykę kroimy w paski. Wkładamy do garnka. Gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolę (jeśli nie kupujecie fasoli z puszki gotowanej na parze, należy przelać ją na sicie zimną wodą aby usunąć gęstą zalewę), kukurydzę i pokrojone pomidory. Mieszamy. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (czas uzależniony jest od jakości mięsa – ja jak kupię mięso od rzeźnika, zupa gotowa jest po godzinie, jak kupię w markecie, gotuję ponad 2 godziny).
  6. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy (dla zagęszczenia). Mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą (zawsze na końcu – inaczej wołowina będzie się gotowała bardzo długo).

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Domowe paluszki – chrupaski. Kruche i delikatne. W sam raz na weekend. Nie tylko dla dzieci 😉
domowe paluszki grissini

Dziś mam dla Was coś weekendowego. W sam raz na seans przed telewizorem, czy spotkanie ze znajomymi. Domowe paluszki - Czytaj dalej

Kuchnia gruzińska – roladki z bakłażana z pastą orzechową !
Kuchnia gruzińska - roladki z bakłażana z pastą orzechową

Jeszcze kilka godzin i zacznie się weekend. Mamy karnawał ! Ale przede wszystkim jutro jest sobota !!! My z mężem Czytaj dalej

Krewetki po tajsku z kapustą pak choi i makaronem ryżowym

Znacie moje zamiłowanie do kuchni tajskiej. Mam za sobą dwa kursy tej kuchni, uwielbiam te składniki, te kombinacje, te smaki. Czytaj dalej

Wegetariański krem dyniowo – marchwiowy z mlekiem kokosowym

Ostatni przepis w cyklu "dyniowym". Dziś będzie to zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym. Bardzo szybka i Czytaj dalej

42 komentarze

anonimDodano:  7 październik 2019 - 9:16
co dodać do takiej zupki by obiad był w granicy 450 kal? 1-dodać pieczywo ,bagietkę, pitę? 2-czu porostu zjeść 2 danie np. jeden naleśnik z twarogiem lub mix sałat? 3-korzystając z tych got jadłospisów mogę sobie taka zupke zjeść na kolację zamiast np. jogurtu lub omletu?
Odpowiedz
mmDodano:  7 październik 2019 - 9:16
Może być inne mięso niż wołowe?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 10:17
Oczywiście.
Odpowiedz
MKSDodano:  7 październik 2019 - 10:03
O, super przepis. Jestem w podobnej sytuacji jak TY - dwoje dzieci, praca zawodowa i ...z aczęłam właśnie weekndowy kurs. Termos już kupiony, więc chętnie wykorzystam ten przezpis. Czy czerwoną fasolkę można zamienić? Np. na cieciorkę albo poprzez zwiększenie porcji mięsa? Bo nie przepadam. Rozumiem, że IO śmiało mogą?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 10:16
Możesz zamienić fasolkę na cieciorkę, oczywiście. IO jak najbardziej mogą.
Odpowiedz
Anna Dodano:  7 październik 2019 - 10:09
Wow! Na ten tydzień już zaplanowałam posiłki i nie chce zmieniać, ale za tydzień ugotuje. Mąż się ucieszy z wołowiny. Mimo, że zgodnie ograniczylismy mięso w diecie to są smaki, które mój mąż uwielbia :)
Odpowiedz
AniaDodano:  7 październik 2019 - 11:03
Witaj Małgosiu. Chciałam zapytac o kwestie ograniczania mięsa. Co u osoby, która nie je nabiału- uczulenie oraz strączków- mój układ pokarmowy złe je znosi. Jem ryby ok 3x w tygodniu i mieso praktycznie codziennie. Jem jajka- głównie na śniadanie. Wydaje mi się, ze w moim przypadku ograniczenie mięsa jest niemożliwe i stad moje pytanie- czy spożywanie tak często jest szkodliwe? Pozdrawiam i z góry dziekuje za odp. Gratuluje bloga?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 14:01
Taka sytuacja wymaga indywidualnej analizy. Nie każdy może odstawić mięso.
Odpowiedz
buterflyDodano:  7 październik 2019 - 11:42
Czym zastąpić paprykę?
Odpowiedz
PaulaDodano:  7 październik 2019 - 11:47
Gosiu, Czy os z łuszczycą mogą? Co dodać aby zwiększyć kaloryczność? :) Dziękuję za odpowedź. Pięknego dnia ! :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 13:59
1- tak, 2- ziemniaki, ryż, kaszę, pestki, Pozdrawiam serdecznie ;)
Odpowiedz
ElkaDodano:  7 październik 2019 - 11:58
A taką zupkę można zrobić na Twoim bulionie (zamiast wody)? Czy np. bulion z kurczaka będzie się tu gryzł z wołowiną? Tak w ogóle to ta zupa przypomina mi wegański strogonoff z Twojej ostatniej książki, uwielbiam go!!
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 13:58
Nie ma potrzeby robić na bulionie ponieważ sama wołowina z warzywami stworzy bulion. Wegański strogonoff jest hitowy. Już któraś osoba go chwali ;) Osobiście uwielbiam tę zupę ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  7 październik 2019 - 12:04
Gosiu miałam niedawno anginę . Brałam antybiotyk. Po kuracji zauważyłam biały nalot na języku i migdałkach. Lekarz powiedział że to candida. Zapisał leki. Chciałabym tez stosować dietę. Ile czasu mam się stosować do twoich zaleceń? Czy muszę być na tej ścisłej diecie, no bez jabłek Nigdy nie jadłam źle . Głównie przepisy z twojego bloga. Skąd ta candida?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 13:57
Po antybiotykoterapii i leczeniu przerostu candida należy odbudować mikrobiom. Konieczna jest dieta bogata w prebiotyki oraz probiotyki. Przy nystatynie (zapewne taki lek został przepisany) konieczna jest probiotykoterapia przez okres około 4-6 tygodni.
Odpowiedz
KorneliaDodano:  7 październik 2019 - 13:58
A ile dodać takiej suchej fasoli, oczywiście uprzednio ugotwanej osobno?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 15:49
Kornelio 60 gramów suchych ziaren.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  7 październik 2019 - 14:04
Wygląda przepysznie, osobiście dodam jeszcze tylko pieczarki - bardzo mi do tego pasują :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  7 październik 2019 - 15:50
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  7 październik 2019 - 16:21
Gosiu, jestem po silnej antybiotykoterapii(stety lub niestety najlepszy na rynku..) zaraz po cc, sporo lekow typu ketonal dostawalam tez na pusty żołądek...napisz proszę co pić/jeść aby jak najszybciej zregenerować siły, czasem zaczął boleć mnie tez żołądek po tych kuracjach...pije zakwas buraczany rano (mimo ioo) , wieczorem biore vivomix ale nadal kiepsko sie czuje...dodam ze karmie piersią
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  8 październik 2019 - 13:41
Sylwio prosisz mnie o obszerną poradę dietetyczną poprzez komentarz ;) Zapraszam do umówienia się na konsultację.
Odpowiedz
magdalenaDodano:  8 październik 2019 - 9:27
dzisiaj robię, dzięki za przepis :)
Odpowiedz
MartaDodano:  8 październik 2019 - 13:52
Czy przy candidzie jamy ustnej po antybiotyku mogę tę zupę? Piszesz wyżej że trzeba stosować dietę probiotyczna. Czy mogę jeść kiszonki ?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 9:24
Probiotyczną? Gdzie tak napisałam?
Odpowiedz
KaskaDodano:  8 październik 2019 - 15:49
Jeżeli nie mam wyciskarki a w jadłospisie jest np sok z marchwi to lepiej zjeść w formie surowki marchewkę czy kupić sok tylko tak malo jest z dobrym skladem tak samo jak sok z pomarańczy
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 9:24
O jaki jadłospis chodzi?
Odpowiedz
urszulkakaDodano:  8 październik 2019 - 16:39
Mam inne troche pytanie, czy do marynowania można używać oleju nierafinowanego(np. lniany), czy musi już być rafinowany z myślą o smażeniu w kolejnych etapach?? Jak to właściwie z tym jest??
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 9:25
Szkoda lnianego jak poźniej pędzie obróbka cieplna.
Odpowiedz
OlaDodano:  8 październik 2019 - 20:00
Dlaczego nie ma dźwięku na story?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 9:23
Jest...
Odpowiedz
kaśkaDodano:  9 październik 2019 - 9:36
korzystam z tych got jadłospisów co są na blogu czym zastąpić np. sok z marchwi kiedy nie mam wyciskarki marchew zjeść w formie surówki czy kupić gotowy sok marchwiowy choć te majakiepskie składy
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 10:03
Możesz zrobić surówkę z tartej marchewki.
Odpowiedz
MartaDodano:  9 październik 2019 - 9:59
Ok,do tej candidy jamy ustnej jeszxze....rozumiem że mam w takim razie brać probiotyk i prebiotyki przez miesiąc . Czy napiszesz mi czy mogę jeść też te kiszonki ? Lub no te zupę gulaszowa? Czy muszę zapisać się na konsultacje?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 10:01
Kiszonki oczywiście, zupę gulaszową również. Odsyłam do posta o candidzie.
Odpowiedz
MartaDodano:  9 październik 2019 - 10:24
Bardzo ci dziękuję. Zawsze można na ciebie liczyć. Już myślałam że muszę mieć bardzo restrykcyjna dietę jak piszesz w tych postach o candidzie. W takim razie dziś robię te zupę.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 październik 2019 - 12:15
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  10 październik 2019 - 9:25
Małgosiu jestem początkującą kucharką, trochę wody mi się wygotowało, tak ma zostać czy może dolać wody
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  10 październik 2019 - 15:08
Możesz dolać, oczywiście.
Odpowiedz
MniszekDodano:  10 październik 2019 - 13:48
Ugotowałam :) pychozja :) bardzo Ci dziękuję za wszystko co robisz :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  10 październik 2019 - 15:08
Ogromnie się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
MagdaDodano:  30 październik 2019 - 19:20
To danie jest poprostu obłędne ???
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 październik 2019 - 7:24
Cieszę się i dziękuję ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej