fbpx
Krem serowo – cukiniowy. Idealny na letni piknik w ogrodzie.
Img

Niebanalny krem serowo – cukiniowy. Idealny na przystawkę podczas letniego pikniku w ogrodzie.
Pyszny, aromatyczny, w ten sposób podany zostanie długo zapamiętany.
Tylko 250 kcal na porcję + dodatki w zależności od upodobań. Ja polecam lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów i klasyczne, kukurydziane nachosy (bez dodatków smnakowych).

Jestem pewna że ta zupa skradnie Wasze kubki smakowe. Takiego kremu z cukinii jeszcze nie jedliście 😉

Kaloryczność:
Zupa bez dodatku migdałów i nachosów ma ok. 250 kcal

Składniki dla 4 osób:

  • 2 średnie cukinie,
  • 5 małych młodych ziemniaczków,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżka klarowanego masła,
  • pół dużej cebuli cukrowej,
  • 100 gramów bardzo drobno startego sera parmezan lub grana padano,
  • 1200 ml bulionu warzywnego (przygotowujemy identycznie jak rosół ale bez mięsa),
  • sól, pieprz,

Dodatkowo:

  • nachosy klasyczne kukurydziane bez dodatków smakowych
  • płatki migdałów,

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Przesmażamy. Zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut. 
  2. Do zupy dodajemy drobno starty ser. Razem z serem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Zupę serwujemy z płatkami migdałów i nachosami.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wegetariańska krucha orkiszowa tarta ze szpinakiem i ricottą

Sekretem smaku tej tarty jest połączenie delikatności serka ricotta z wyrazistością białej części pora podduszonej na maśle, gałki muszkatołowej oraz Czytaj dalej

Prosta pasta napoletana z ricottą – 14 gramów białka na porcję

Wegetariańska pasta napoletana z ricottą. Szybka i prosta w przygotowaniu. Na obiad, kolację lub lunch do zabrania do pracy. Pyszna, Czytaj dalej

Rozgrzewająca wegetariańska zupa pieczarkowo – brokułowa

Kochani, ja dalej walczę z infekcją, ale tak jak obiecałam, wrzucam przepis na moją super rozgrzewającą zupkę pieczarkowo - brokułową. Czytaj dalej

Wegetariański krem z kalarepy z karmelizowanym jabłkiem

Kremowy, delikatny, aromatyczny, przełamany słodyczą karmelizowanego jabłka oraz wyrazistością i kwaskowatością sosu balsamicznego. Wspólnie tworzą trio doskonałe.  Kalarepa to warzywo Czytaj dalej

37 komentarzy

OlaDodano:  29 lipiec 2020 - 8:50
Może być kabaczek zamiast cukinii?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 lipiec 2020 - 9:32
Tak.
Odpowiedz
MagdaDodano:  29 lipiec 2020 - 8:54
Mam pytanie co do bulionu warzywnego. Jest on wykorzystywany w wielu twoich przepisach, a gotowanie za każdym razem jest czasochłonne. Jak długo można przechowywać gotowy bulion? Czy można go mrozić?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 lipiec 2020 - 9:31
Ja gotuje raz na 3 dni aby mieć bazę do zup i sosów. Można też ugotować więcej i zamrozić.
Odpowiedz
MonikaDodano:  29 lipiec 2020 - 9:51
Pani Małgosiu czy nachosy robi Pani sama? Czy poda Pani przepis? Zupka wygląda super na pewno zrobię 😀
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 lipiec 2020 - 9:53
Nie robię nachosów sama.
Odpowiedz
AniaDodano:  29 lipiec 2020 - 10:02
Może być zwykła cebula?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 lipiec 2020 - 12:03
Tak.
Odpowiedz
Basia Betlińska Dodano:  29 lipiec 2020 - 10:10
Dziś będzie na obiad Z pewnością pyszota 😋Jak wszystkie przepisy twoje Gosiu ☺️😘Każdy mam wielokrotnie wypróbowany Wszystkie cudowne Pozdrawiam
Odpowiedz
MarzenaDodano:  29 lipiec 2020 - 10:26
Czy jest szansa, że ten krem będzie dobrze smakował także chłodny? Chciałabym przygotować go na piknik i obawiam się, że ciepły nie dojedzie :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 lipiec 2020 - 12:03
Tak choć wiadomo że ciepły będzie najlepszy.
Odpowiedz
IzaDodano:  29 lipiec 2020 - 12:28
Średnia cukinia to w przybliżeniu jaka waga?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  29 lipiec 2020 - 13:31
200 g.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  29 lipiec 2020 - 14:39
Małgosiu czy można użyć innego sera np. goudy?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 lipiec 2020 - 8:36
Nie. To musi być twardy ser o charakterystycznym smaku.
Odpowiedz
GosiaDodano:  29 lipiec 2020 - 16:23
Czy ser mozna zamienic na cos innego, bezmlecznego?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 lipiec 2020 - 8:36
Gosiu jeśli zupa jest serowa to sera nie zastąpimy niczym innym.
Odpowiedz
OlaDodano:  29 lipiec 2020 - 16:42
Przepis wydaje się super ale ja mam pytanie z \"innej beczki\". Proszę cię bardzo Gosiu powiedz jakie są teraz najlepsze normy TSH przy staraniach o dziecko??? Ginekolog mówi, że 2,0-2,5 i wartość poniżej 2 to stare dzieje i już nieaktualne, a wydaje mi sie, że tak kiedyś pisałaś 😟 mam 2,51 i według niego jest ok
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 lipiec 2020 - 8:35
Do 2 ale przy 2,51 jeśli hormony są w równowadze to też jest ok.
Odpowiedz
DagmaraDodano:  29 lipiec 2020 - 20:47
Pani Małgosiu jaki inny ser można dodać do zupy ? Nie lubimy ostrego posmaku tych serów 😓
Odpowiedz
ElaDodano:  30 lipiec 2020 - 6:19
Przepis do wypróbowania! Twoje przpisy na zupki robią furorę w mojej kuchni <3 pozdrawiam!
Odpowiedz
Aga TaDodano:  30 lipiec 2020 - 11:12
Cukinię obieramy czy ze skórą
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 lipiec 2020 - 14:33
Ze skórą.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  31 lipiec 2020 - 8:59
Małgosiu a ile gotować bulion warzywny z Twojego przepisu?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 lipiec 2020 - 14:32
40 minut.
Odpowiedz
kasiaDodano:  4 sierpień 2020 - 17:02
Bardzo dobre, polecam.
Odpowiedz
BeataDodano:  8 sierpień 2020 - 18:36
Przepis pyyycha. Nic dodać nic ująć. Zrobione, zjedzone, rodzinka prosi o jeszcze. A ja 25 kg mniej😊. Czego chcieć więcej. Pozdrawiam Małgosiu
Odpowiedz
MarzenaDodano:  20 sierpień 2020 - 12:02
Zupka wyszła pyszna. Natomiast nie wyszła zbyt mocno gęsta, a wszystko dodałam tak jak w przepisie
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  22 sierpień 2020 - 16:30
Wszystko kupione. Jutro bedziemy działać.
Odpowiedz
DorotaDodano:  24 sierpień 2020 - 9:21
najlepsza zupa z cukinii jaka jadlam, juz kolejny raz w tym miesiacu sie nia zajadamy :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  24 sierpień 2020 - 9:41
Ogromnie mi miło ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  30 sierpień 2020 - 13:33
Czy mogę zapytać ile ml ma 1 porcja?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  31 sierpień 2020 - 8:54
400 ml.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  8 wrzesień 2020 - 11:07
Zupka wyszła przepyszna. Pani Małgosiu mam pytanie, co znaczy w morfologi NRBC%? Mam ponad norme - 0,2. Pierwszy raz się spotykam z takim oznaczeniem..
Odpowiedz
JoannaDodano:  29 wrzesień 2020 - 9:07
Zupa pyyyycha będę częściej robić! Mniam!
Odpowiedz
MartaDodano:  14 listopad 2020 - 19:45
Zupa pyszna! Czy zeby obnizyc ig moge ziemniaki ugotowac na parze i dodac do reszty przed blendowaniem?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  16 listopad 2020 - 9:37
Tak.
Odpowiedz
MilaDodano:  28 lipiec 2022 - 15:01
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
MilaDodano:  28 lipiec 2022 - 19:01
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje! 

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto

Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje!

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto
...

1587 41
Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków: 
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków:
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt
...

1812 134

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej