Słodko pikantny krem z dyni i karmelizowanego jabłka

Może nie być słońca. Mogą być chmury, może być siwo, buro i deszczowo. Jak widzę tę zupę, to oczy od razu mi się śmieją. Sycąca, delikatna, kremowa, słodko – pikantna. Uwielbiam ten smak. 
Połączenie karmelizowanego w miodzie jabłka, z dynią, gałką muszkatołową i imbirem, to dla dyni jedno z połączeń idealnych. Lubimy tę zupę wszyscy. I my z mężem i nasze dzieci.
Zdradzę Wam sekret 😉 Najlepiej smakuje jak wystygnie i postoi do dnia kolejnego. Odgrzewana jeszcze bardziej zyskuje.
Koniecznie wypróbujcie w ten weekend.
Zupka jest wegetariańska.

Kaloryczność:
Porcja (ok. 400 ml zupy) ma ok. 250 kcal (bez grzanek)

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • łyżka klarowanego masła
  • 4 jabłka – najlepiej ligol lub champion
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • 600 gramów dyni piżmowej lub hokkaido
  • jedna cebula
  • 2 ziemniaki
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • sól
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jabłka kroimy w kosteczkę. Szklimy na maśle. Dodajemy miód, podgrzewamy około minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię kładziemy pozostałe dwa jabłka pokrojone w półtalarki. Obsmażamy z obydwu stron aż zmiękną. Posłużą do dekoracji.
  2. Na oleju z pestek dyni rumienimy cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dynię oraz przyprawy. Gałkę muszkatołową, imbir, pieprz i sól. Przesmażamy 1-2 minuty, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę razem z karmelizowanymi jabłkami z miodem pokrojonymi w kosteczkę które odstawiliśmy na bok.
  3. Zupę dekorujemy pozostałymi jabłkami. Można zaserwować z grzanką z pełnoziarnistego chleba. 

Oceń ten wpis

59 komentarzy

LenkaDodano:  6 Październik 2017 - 9:16
Uwielbiam Twoje zupy z dyni. Ta będzie w ten weekend. Dynia jest super. Ostatnio robiłam placuszki z dyni. Rewelacja.
Odpowiedz
MonikaDodano:  6 Październik 2017 - 9:36
Czy olej z pestek dyni można zastąpić innym? Poczęstuję kremem gości w sobotę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak.
Odpowiedz
AniaDodano:  6 Październik 2017 - 9:39
Małgosiu, czy można zjeść taką zupę na redukcji? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak.
HaniaDodano:  7 Październik 2017 - 9:14
Małgosiu kochana. W swoich odpowiedziach nazywasz nas PACJENTKAMI i tak nas traktujesz. Nie traktujesz jak rozkapryszonych panienek, których jedynym problemem jest obwód w pasie. I za to Ci dziękuję . Dla mnie to dowód na Twój profesjonalizm, poważne traktowanie naszych problemów zdrowotnych no i jednak sympatię do nas (choć czasem pewnie dajemy \"popalić\"). Małgosiu, gdzieś czytałam, że na redukcji zupy-krem odpadają bo maja za wysoki indeks Glikemiczny. Czy to prawda? Dla mnie ważna jest Twoja odpowiedź bo staram się schudnąć a zupy krem uwielbiam. Dziękuję z góry za odpowiedź. Miłego dnia
Odpowiedz
MagdaDodano:  6 Październik 2017 - 9:40
Mam pytanie - czy można dietą wyleczyć nawracające problemy z zatokami? Czy może będzie jakiś wpis na ten temat? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak. Mam takich pacjentów. Napiszę o tym.
AsiaDodano:  7 Październik 2017 - 18:12
Ohh to i ja czekam na ten wpis. Wydaje me się, że już nigdy nie odzyskam normalnego węchu i smaku... Jeżeli można cokolwiek zdziałać dietą, to ja się na to pierwsza piszę. I z góry dziękuję! Asia
Odpowiedz
SylwiaDodano:  6 Październik 2017 - 10:38
Czy dla insulinoopornych i z hashi ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:30
Tak.
Odpowiedz
InkaDodano:  6 Październik 2017 - 10:46
Małgosiu Poza tematem pytanie. Czy małemu dziecku można podać rybę wędzoną np. makrelę, pstrąga czy inną .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:32
Małemu dziecku czyli w jakim wieku?
Inka Dodano:  7 Październik 2017 - 10:48
Półtora rocznemu
Odpowiedz
KasiaDodano:  6 Październik 2017 - 10:51
Witaj Małgosiu, fantastyczny przepis. Właśnie zastanawiałam się co z robić z dynią którą wychodowałam we własnym ogródku. A tu proszę mam przepis :-) Będzie jutro na obiad. A tak na marginesie,czy rocznemu dziecku można podać tę zupę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:32
Roczniakowi pewnie ;)
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  6 Październik 2017 - 11:27
Pani Małgosiu jestem uczulona na pomidory i od ponad roku ich nie jem. Zaczęłam odczuwać ból w kolanach i strzelanie kości. Czy to może być brak likopenu? Jak go uzupełnić?. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:34
Nie sądzę aby miało to związek z likopenem. Bardziej zbadałabym wapń, magnez, D3.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  6 Październik 2017 - 11:46
do zrobienia;-)
Odpowiedz
Kasia WDodano:  6 Październik 2017 - 11:48
na obiad zjem jutro;-) czy na kolacje tez można taką zupkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:29
Pewnie.
Odpowiedz
EDodano:  6 Październik 2017 - 12:08
Małgosiu, Ty to takie nasze Słonko jesteś :) Cztery ostatnie wpisy opatrzone zdjęciami w słonecznych kolorach. Aż miło popatrzeć (i poczytać oczywiście) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:29
Na zewnątrz taka masakra że trzeba się ratować ;)
Odpowiedz
MartynaDodano:  6 Październik 2017 - 13:42
Gosiu, do spaghetti jaki przecier kupujesz? Czy zawsze robisz sama?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:29
Kupuję passatę. Różnych firm. Nie mam ulubionej. Primo gusto jest dobra.
Odpowiedz
Karolina Dodano:  6 Październik 2017 - 15:11
Małgosiu jestem po 2 ciążach i chciałam zadbać o swoje cialo. Zaczęłam jadac wg twoich jadlospisow ale chce też zacząć chodzić na siłownię i tak się zastanawiam nad kolacjami bo w tych przykładowych jadłospisach na stronach różnych na kolacje najczęściej jest ryba lub kurczak możesz mi coś doradzić?? Faktycznie na kolacje musi być białko?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 15:33
Zerknij do wpisu o posiłkach przed i po treningu.
Odpowiedz
AniaDodano:  6 Październik 2017 - 16:08
Gosiu czy mleko roślinne mogę mrozić np w plastikowych woreczkach?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Październik 2017 - 18:54
Tak.
Odpowiedz
alkaDodano:  6 Październik 2017 - 20:24
Gosiu mam do Ciebie pytanie, czy różnią się wrzody od owrzodzenia Miałam dziś gastroskopię i wyszło mi owrzodzenie 4-5mm pokryte włóknikiem. Wizyte u lekarza mam dopiero za miesiąc i zastanawiam się, czym się to różni od wrzodów i jaką dietę mogę stosować do czasu wizyty u lekarza...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:53
To to samo i leczy się tak samo.
Odpowiedz
DominikaDodano:  6 Październik 2017 - 21:19
Czy dłuższy brak miesiączki (powyżej 6 miesięcy) może faktycznie powodować później osteoporozę? Ostatnio spotkałam się z opinią, że zatrzymanie okresu nie ma żadnych negatywnych skutków bo \"kobiety podczas wojny też nie miesiączkowały\". Uważam, że to żaden argument i jakaś straszna głupota...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:51
To nieprawda.
Odpowiedz
GosiaDodano:  7 Październik 2017 - 11:06
Witam Pani Gosiu . Mam problem z kleikiem z siemienia lnianego. Posiadam siemię lniane złociste. Miele na świeżo tuż przed przyrządzeniem. I z tego wcale nie robi się kleik. Jest rzadkie takie jak było. Siemię ma normalną datę ważności do 2019. Coś robię źle?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:54
Może za dużo wody lejesz.
Odpowiedz
Kasia W. :-) :-) :-) :-) :-)Dodano:  7 Październik 2017 - 12:08
Wyglada bosko Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
AniaDodano:  7 Październik 2017 - 13:23
Pyszna! Zrobiłam więcej z założeniem, że będzie jeszcze na następny dzień, a został tylko pusty garnek ;)
Odpowiedz
DominkaDodano:  8 Październik 2017 - 12:54
Witam Pani Małgosiu na początku bardzo gorąco chciałam podziękować za mega ogromną pracę jaką wkłada pani w prowadzeniu bloga .Dzięki pani zmieniłam podejście do swojego odżywiania .Wiem że nie interpretuje pani wyników badań ,ale mam ogromną prośbą nie wiem czy prawidłowo obliczyłam swoją konwersję . Moje wyniki FT3 5,28 pmol/L FT4 15,98pmol/L TSH 1,88 ulU/mL Po moich obliczeniach wyszło mi FT3 46,66 a FT4 39,80 Czy wyniki są ok? .Zrobiłam je po przeczytaniu pani artykułu o tarczycy .Nie zmieniałam jednostek tylko podstawiłam pod wzór.
DominikaDodano:  9 Październik 2017 - 17:36
Witam Nie chce być natrętna ale mogłaby Pani Małgosiu mi odpowiedź to dla mnie bardzo ważne
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 19:24
Pani Domino przecież wie Pani że nie interpretuję wyników w komentarzach.
Odpowiedz
ElviDodano:  8 Październik 2017 - 21:47
Zrobiłam, jest pyszna, ale nie mam gałki muszk. Czym można ją zastąpić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:44
Smaku gałki nie da się odtworzyć inaczej ale jeśli się jej nie ma, można pominąć.
Odpowiedz
EwaDodano:  9 Październik 2017 - 5:27
Malgosiu, lekarz zalecil mi przyjmowac witamine D3 2000 jednostek. Mam w domu jeszcze wit. D3 Solgar 1000 jednostek, czy jak bede brak po 2 kapsulki Solgar na raz bedzie ok? Czy to jakas roznic i musze kupic te D3 2000 jednostek? Z gory dziekuje za rozwianie watpliwosci.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:50
Bez obaw możesz wykorzystać opakowanie z dawkę niższą i brać po prostu dwie tabletki.
Odpowiedz
BasiaDodano:  9 Październik 2017 - 6:47
Malgosiu, jakiej dokladnie rasy masz pieska? jest cudny! Widzialam na instagramie ale nie mam tam konta, zeby zapytac. Chce kupic corce na urodziny pieska i taki bylby idealny! On jest rasowy, prawda? Basia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 7:43
Mam dwa maltańczyki. Obydwa są z 4 pokoleniowym rodowodem.
Odpowiedz
OliwiaDodano:  9 Październik 2017 - 8:43
Gosiu, właśnie czytam twój art o nieszczelnym jelicie.Mam spore problemy z jelitami gazy,zaparcia,chroniczne zmęczenie bóle głowy,wysypki skórne,swedzenia,infekcje gardła,pochwy,zatok non stop od 4 m-cy i w ostatnim poł roku dostałam alergie na bardzo dużo produktów(mleko,indyk,kurczak,ryby,niektóre warzywa i owoce)Stan zdrowia ciągle mi sie pogarsza i nie wiem co robić bo lekarz zlecił podst badania i stwierdził ze jest ok.,ze to będą prawdopodobnie sprawy nerwicowe a ja naprawdę coraz gorzej się czuje nie pomaga odpoczynek dłuższy sen nie jestem w stanie wykonywać coraz częściej swojej pracy bo porostu opadam sił a praca nie jest ciężka,poprostu moje zmęczenie jest nieadekwatne.Czy myślisz ze mogą to być właśnie sprawy jelitowe?i czy mogę w takim razie twoja dietę przy nieszczelnym jelicie zastosować?jakie badania mogłabym jeszcze wykonać aby znaleźć przyczynę tych dolegliwości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Październik 2017 - 10:56
Przede wszystkim musisz stosować dietę eliminacyjną, lekkostrawną.
Odpowiedz
JoannaDodano:  9 Październik 2017 - 17:03
Piszę do Gosi, której nie wychodzi kleik z siemienia złocistego. Gosia, nie wyjdzie. Ja już tyle razy próbowałam i w końcu gdzieś doczytałam, że złociste nie gęstnieje, troszkę się tylko żeluje. Ale właściwości ma te same co brązowe:)
Odpowiedz
Sylwia Dodano:  9 Październik 2017 - 17:40
Zupa wyszła mi kwaśna, co mogłam zrobić nie tak? 😳
Odpowiedz
AndżelikaDodano:  13 Październik 2017 - 15:16
Czy jak dodajesz przyprawy, to ta zupa nie robi się ciemna? Gotuję właśnie i widzę, że taki żółciutki kolor to nie wyjdzie.. pieprz, imbir, gałka są ciemnego koloru i mam takiż wywar...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Październik 2017 - 17:00
To zależy od intensywności koloru dyni. Pamiętaj że im bardziej pomarańczowa, tym smaczniejsza.
AndżelikaDodano:  19 Październik 2017 - 17:30
Zupa wyszła w smaku super, tyle że rzeczywiście mniej intensywnie kolorowa, choć myślę, że to przez ciemne przyprawy :) i następnym razem dam mniej pieprzu, ale zupa rewelacja! Szczególnie te jabłka w miodzie. Dziękuję za przepis!
Odpowiedz
aniawDodano:  15 Październik 2017 - 22:06
Zupa wyszła dość nijaka w smaku. Doprawiłam łyżką octu balsamicznego, dużą ilo9ścia tymianku i skórka pomarańczową i dopiero było dobrze. Sugeruje olej dyniowy użyć do przybrania zupy na talerzu a do podsmażenia cebulki użyć niewielkiej ilości masła czy oliwy, Olej dyniowy (nie oliwa bo ta jest z oliwek) ma ciemny kolor, który psuje barwę zupy a jego specyficzny smak lepszy jest na świeżo. Mozna spokojnie darowac sobie miód. Na gorąco to tylko cukier zupełnie niepotrzebny przy i tak słodkiej dyni. Więcej przypraw, może trochę mleka kokosowego i będzie dobrze.
Odpowiedz
NataliaDodano:  17 Październik 2017 - 11:31
Rozumiem ze jeśli dodam zamiast wody bulion tez bedzie dobrze 😀???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Październik 2017 - 16:47
Smak już będzie inny. Płytszy.
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  4 Grudzień 2017 - 19:07
A ja mam takie pytanie - czy to na pewno dobry pomysł podsmażać cokolwiek na oleju z dyni? jak z jego temperaturą dymienia? Nie wytrącą nam się wtedy toksyczne związki? Pozdrawiam, Magda
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Grudzień 2017 - 8:07
Podczas krótkiego podsmażenia na oleju rafinowanym nie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej