fbpx
Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie, brokułami i pure ziemniaczanym
Img

Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką, podana z grzybami w śmietanie,brokułami i pure ziemniaczanym to danie w sam raz na niedzielny obiad.
Podaję ten przepis dziś, abyście decydując się na to danie na niedzielę, mieli odpowiednio dużo czasu na zakupienie niezbędnych składników.
Pierś kurczaka przyrządzona w podany przeze mnie sposób będzie soczysta i aromatyczna. Sucha pierś kurczaka nie smakuje nikomu dlatego postępujcie według wskazówek.

Składniki dla 2 osób:
* 2 piersi kurczaka ze skórą (najlepiej jest kupić całego kurczaka, mamy wtedy 2 piersi ze skórą, 2 udka które możemy przyrządzić tak samo jak piersi i mamy obiad dla 3-4 osób no i zostaje nam korpus na zupę)
* sklarowane masło do smażenia kurczaka
* sól, pieprz, tymianek,oliwa do natarcia kurczaka,
* ziemniaki
* brokuły
* masło i mleko do pure ziemniaczanego
Składniki na sos:
* 2 garście suszonych leśnych grzybów
* 6 pieczarek
* 200 ml śmietany 18%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 2 łyżki masła
* pół małej cebuli
(jeśli dysponujemy dużą ilością leśnych grzybów możemy nie dodawać  pieczarek)
 Sposób przygotowania:
1. Leśne suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc (woda musi w całości przykryć grzyby)
2. Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz dokładnie nacieramy oliwą. Posypujemy tymiankiem.
3. Smażymy z obu stron na sklarowanym maśle zaczynając od strony skórki (ma być rumiana).
4. W trakcie smażenie polewamy kurczaka masłem.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. bez termoobiegu. Przekładamy kurczaka  do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
6. Cały czas obserwujemy pierś w piekarniku. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że po bokach pierś nie jest ścięta potrzymajmy ją w piekarniku jeszcze 4-5 minut (wszystko zależy od wielkości piersi).
Przygotowujemy sos.
1. Leśne grzyby wyjmujemy z wody w której się moczyły (wody NIE wylewamy !!! ).
Duże kawałki kroimy na mniejsze . Pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dodajemy leśne grzyby i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą zeszklone.
3. Wlewamy wodę w której moczyły się leśne grzyby i dusimy do miękkości (nie przykrywamy pokrywką).
4. Do śmietany wlewamy 3 łyżki wywaru grzybowego i mieszamy aby zahartować. Jak zredukuje nam się ilość wody w naszym sosie do połowy, wlewamy śmietanę.
5. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. Całość posypujemy świeżym koperkiem.
 Pure i brokuły:
1. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy.

Kaloryczność:
Porcja obiadowa widoczna poniżej ma ok. 450 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Crêpes Suzette z kawałkami pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady
Crêpes Suzette z kawałkami pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady

Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser, pochodzący z końca IX wieku . W swojej klasycznej formie, polewany jest likierem i Czytaj dalej

Grillowany marynowany kurczak z warzywami i makaronem spätzle

Kochani, dziś kolejna propozycja na posiłek po treningu. Po tajskim makaronie z tofu, dziś na stół wjeżdża kurczak. Grillowany marynowany Czytaj dalej

Jajka faszerowane w stylu tatarskim z marynowanymi kurkami

Marynowane grzybki, korniszon, musztarda i majonez. Z czym kojarzą Wam się te składniki? Z sosem tatarskim oczywiście. Postanowiłam iść tym Czytaj dalej

Polędwiczka na rauszu z sosem grzybowo – koperkowym. Na uroczysty obiad lub wykwintną kolację!
Polędwiczka na rauszu z sosem grzybowo - koperkowym

Zbliża się weekend. Według prognoz ma być ciepło i słonecznie. Mam więc dziś dla Was coś eleganckiego. Coś na uroczysty Czytaj dalej

38 komentarzy

Galantyna.plDodano:  15 marzec 2013 - 10:42
Jak dla mnie idealny obiad!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 marzec 2013 - 18:31
Super wygląda i na pewno smakuje :)
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  15 marzec 2013 - 19:42
Dziękuję, :)
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  16 marzec 2013 - 12:06
smacznie tu BARDZO!!!! :))
MałgosiaDodano:  16 marzec 2013 - 12:28
Dziękuje Ci serdecznie i zapraszam do smakowania,
Odpowiedz
AnettaaDodano:  16 marzec 2013 - 13:03
Wygląda bardzo apetycznie ;) Aż mi się jeść zachciało xD
Odpowiedz
MiguśDodano:  21 marzec 2013 - 17:18
Uwielbiam takie obiady :)
Odpowiedz
Krotki TypDodano:  28 listopad 2013 - 14:01
wiadomo cos mniej wiecej ile to ma kalorii ;>
Dodano:  28 listopad 2013 - 14:12
Kaloryczność jest podana na dole dla całej porcji obiadowej.
Odpowiedz
Małgorzata WysockaDodano:  9 luty 2014 - 16:34
Przepysznie dziękuję za mega pomysł na obiad :) Będę tu częściej zaglądać i korzystać z jadłospisów i dołączonych przepisów :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2014 - 12:31
Pani Małgosiu, a jaką ilością masła polać ta pierś?
Dodano:  24 luty 2014 - 13:07
polewamy klarowanym masłem, które mamy na patelni,
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  25 luty 2014 - 10:36
Ciekawe danie. ;) Moge wiedziec ile kalori ma puree ziemniaczane np. 100g??
Dodano:  25 luty 2014 - 10:45
to zależy jak konkretnie jest zrobione, tzn. czy dajesz masło, mleko czy śmietanę
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  25 luty 2014 - 11:56
No np. tak jak napisalas 2 lyzeczki masla i mleko....
Dodano:  25 luty 2014 - 13:28
Zgodnie z przepisem "Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy"
np. 6 ziemniaków - 360 kcal ( 500 g)
2 łyżki masła - 80 kcal ( 10 g)
20 ml mleka 2%- ok. 10 kcal
razem: 450 kcal

Porcja dla 1 osoby to ok. 200 gramów czyli ok. 180 kcal
Odpowiedz
Iwona SzczepańskaDodano:  25 luty 2014 - 15:32
Super. Dziekuje za odpowiedz ;)
Odpowiedz
Anna- KawaniaDodano:  31 maj 2014 - 22:20
Bardzo podobają mi się twoje przepisy, co prawda nie jem mięsa ale pokombinuje jak to zastąpić :)
Na razie jestem na etapie zwiedzania Twojej strony :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 październik 2014 - 10:16
Czy piers z kaczki wyjdzie rownie dobrze?
Dodano:  31 październik 2014 - 10:21
powinna ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 listopad 2014 - 20:46
Widze w twoich przepisach połączenie mięsa z ziemniakami- a czesto słyszy się o nie łączeniu ze sobą białka i weglowadanów, bo jest to groźne dla zdrowia, wytwarza się wtedy się wtedy szkodliwa substancja- solanina, która wpływa negatywnie na system nerwowy.
Odkąd pamiętam starałam się przestrzegac nie łączenia tych grup produktów, a tu widze, ze nie zwracasz na to uwagi. Dlaczego?
Dodano:  3 listopad 2014 - 21:05
Nie ma medycznych uzasadnień co do diety niełączenia.
Enzymy trawienne są tak silne że poradzą sobie i z mięsem i z węglowodanem.
Poza tym setki lat ludzie łączyli pokarmy i żyli. Zdrowi byli niż teraz.
Podstawą zdrowia jest zdrowe żywienie, zbilansowane + ruch.
W rodzinie mam ciocię która ma 84 lata, jadła zawsze wszystko.
Teoria niełączenia jest teorią bardzo młodą i jak dla mnie próbą zwrócenia na siebie uwagi jej autora.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 styczeń 2015 - 11:41
Śmietana ma być słodka czy kwaśna?
Dodano:  4 styczeń 2015 - 15:42
nie ma większego znaczenia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 styczeń 2015 - 10:52
a kalorczyność żeby była tak sam to jak śmietana?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 styczeń 2015 - 11:42
a czy jak dodam pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to kaloryczność będzie mniejsza? ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2015 - 14:57
To jest pyszne...właśnie żeśmy zjedli..mniam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 luty 2015 - 20:38
Pani Małgosiu, czy piersi muszą być koniecznie ze skórą? Pozdrawiam i dziękuję za tego bloga - jestem wierną fanką :)
Dodano:  28 luty 2015 - 7:41
nie muszą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 marzec 2015 - 12:37
Czy jesli zrobie piersi w parowarze zamiast smazenia I pieczenia a potem od razu przeloze do sosu to tez beda soczyste?
Dodano:  30 marzec 2015 - 9:28
tak
Odpowiedz
wiolkaDodano:  25 czerwiec 2015 - 22:00
witam. u mnie niestety nie da się wyłączyć termoobiegu... jak mam przygotować by wyszła soczysta piers?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 październik 2015 - 10:36
Czy można użyć mrożonych grzybów? Jak wtedy z nimi postąpić?
Dodano:  14 październik 2015 - 17:31
Można oczywiście. Grzyby trzeba uprzednio rozmrozić i dalej postępujesz tak jak w przepisie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 styczeń 2016 - 20:15
Przepyszne danie , robie je na specjane okazje. Ostatnio w swieta zaproszeni goście pytali jak to zrobiłam bo bardzo im smakowalo. PYCHA!!!
Odpowiedz
codojedzeniaDodano:  22 luty 2016 - 10:29
Kurczaka moge jesc codziennie a jeszcze z grzybami... Mniam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2017 - 12:42
czy grzyby muszą się moczyć cała noc? można to jakoś przyspieszyć?
Odpowiedz
AgaBeDodano:  13 listopad 2017 - 15:12
Rewelacja!!! W końcu coś, co skutecznie zabija smak piersi z kurczaka. Pyyyszne! Ten sos zagości częściej na naszym stole, a i mięsko było soczyste, a nie suche. Dziękuję
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

419 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

608 280
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

480 791

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds