Świąteczna pieczona karkówka. Mój rodzinny przepis!

Kochani dziś zdradzam Wam mój rodziny, wiekowy przepis. Długo się zastanawiałam, czy to zrobić, bo ta receptura jest mi bardzo bliska. Wiąże się z nią mnóstwo pięknych wspomnień.
Ta pieczona karkówka lądowała na stole w moim domu i w święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Razem z pasztetem i jarzynową sałatką była symbolem. Jako małe dziecko zawsze wiedziałam, że co jak co, ale na pewno pojawi się na stole 😉

Polecam Wam całym sercem 😉

Składniki:

  • 1,5 kilograma karkówki wieprzowej
  • całe duże opakowanie majeranku
  • jedna duża cebula
  • sól gruboziarnista
  • 8 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso nacinamy (małym nożykiem robimy w nim dziury). W nacięcia wciskamy przekrojone na pół (wzdłuż) ząbki czosnku. Jeśli ząbek jest mały, można wcisnąć cały. Jeśli jest duży, można przekroić go wzdłuż, na cztery części.
  2. Nadzianą czosnkiem karkówkę obficie nacieramy gruboziarnistą solą. Obsypujemy majerankiem (z każdej strony), obkładamy pokrojoną w plastry cebulą, wkładamy do pojemnika lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  3. Zamarynowaną karkówkę (razem z cebulą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Pieczemy bez przykrycia, z termoobiegiem.

UWAGA! Pieczmy godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc pieczemy duży, 3 kilogramowy kawał mięsa, pieczemy 3 godziny.

 

Świąteczna pieczona karkówka. Mój rodzinny przepis!
4.4 (88.75%) 16 vote[s]

65 komentarzy

MagdaDodano:  14 Grudzień 2018 - 9:14
Jezusie... I takie cuda bez azotynu sodu... :)
Odpowiedz
AgaDodano:  14 Grudzień 2018 - 9:38
Wygląda super. Kradnę przepis i już wiem co będzie na święta :)
Odpowiedz
MartaDodano:  14 Grudzień 2018 - 9:39
Małgosiu jesteś boska!Właśnie szukałam przepisu na karkówkę bo mam ochotę na święta ją zrobić.Dziekuje że jesteś 😘
Odpowiedz
Maja_HDodano:  14 Grudzień 2018 - 9:40
Pani Małgosiu,dziękuje :) Przywołała Pani smaki z bardzo dawnych lat,kiedy to na stole pojawiały się karkówki, schaby,indyki, pasztety ...pieczone bardzo podobnie przez Moją Mamę. Czas powrócić do tego okresu.Karkówka z pewnością znajdzie się na moim świątecznym stole. Życzę Pani oraz Pani Bliskim radosnych,pogodnych Świąt Bożego Narodzenia !!
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 Grudzień 2018 - 9:57
Gosia fajnie, że Cię mamy ;)
Dodano:  15 Grudzień 2018 - 18:01
:D
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 Grudzień 2018 - 9:57
Gosiu czytasz w myślach;-)Kupiłam już karkówkę na święta (zamroziłam puki co)i szukałam przepisu wchodzę na blog i tu niespodzianka;-) Gosiu ile taki plaster może mieć kalorii? Chętnie bym zjadła kanapkę z karkóweczka i ogórkiem kiszonym;-)
Odpowiedz
JagaDodano:  14 Grudzień 2018 - 10:00
Małgosiu przepysznie wygląda, a jak smakuje😊 Moja mama robiła podobną. Przypomniałaś mi przepis. Dzięki 😀. Oczywiście zrobię.
Odpowiedz
DanutaDodano:  14 Grudzień 2018 - 10:00
a nie wyschnie mięso moze trzeba je polewac wytopionym sosem
Odpowiedz
mmDodano:  14 Grudzień 2018 - 10:47
nie wysycha bez przykrycia? można piec w rękawie ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:32
Nie wysycha. Jem tą karkówkę na święta od 30 lat.
Odpowiedz
Natalka Dodano:  14 Grudzień 2018 - 11:10
Mmm aż zapachniało mi tym mieskiem🙂 na pewno wypróbuję. A powiedz Gosiu,ta karkówka bardziej na kanapkę czy na obiad też się nada?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:31
Na kanapkę. Na obiad nie.
Odpowiedz
NataliaDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:39
Czy nadaje sie dla osob z IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 16:35
Tak.
Odpowiedz
Magda Dodano:  14 Grudzień 2018 - 11:40
Cudowna, od lat piękne sama kartkówkę w różnych marynatach robionych samodzielnie. Muszę jeszcze tak jak Twoja zrobić w majeranku. ❤️
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:48
ile kalorii i gram ma mieć taki plaster na kanapkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 16:35
To zależy jak duży ;)
KasiaDodano:  15 Grudzień 2018 - 5:53
;-);-)to ile ma w 100 gr ? Wiadomo w święta nie liczymy kalorii ale jak zostanie to chętnie na śniadanko z chlebkiem zjem tylko muszę dokładnie wyliczyć;-)
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:50
Gosiu a mogę uzyć zwykłej soli,tej drobnej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 16:34
Możesz.
Odpowiedz
KorneliaDodano:  14 Grudzień 2018 - 11:50
Małgosiu, a dysponujesz jakimś sprawdzonym przepisem na pieczeń wołową? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2018 - 16:34
Na wołową nie.
Odpowiedz
ElaDodano:  14 Grudzień 2018 - 16:54
U nas na święta tak przygotowana karkówka się nie pojawia, ale jest to klasyczny przepis który od czasu do czasu wykorzystuje mój tata gdy nie chce mu się szukać nowych kombinacji. Tak przygotowana karkówka jest naprawdę dobra
Odpowiedz
AnnaDodano:  14 Grudzień 2018 - 18:37
Wiedziałam! Kupiłam kartkówkę i czekałam na Twój Gosiu przepis🤣🤣😍😍
Odpowiedz
MagdaDodano:  14 Grudzień 2018 - 19:02
Czy do pieczenia dodajemy jakiegoś tłuszczu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:41
Po co?
Odpowiedz
Gość Dodano:  14 Grudzień 2018 - 19:51
Od dawna tak robię i sama sobie wymyśliłam taki przepis. Tylko piekę w ŕękawie. Jest wtedy soczysta.
Odpowiedz
IwonaDodano:  14 Grudzień 2018 - 20:51
Ile wcześniej piec przed świętami,żeby była świeża i dobra? W sam weekend czy parę dni wcześniej można? Wiadomo, że chciałoby się wszytsko wcześniej, żeby nie zostawiać na sam koniec,ale nie jestem pewna,czy mięso wcześniej to dobry pomysł...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:46
Upiecz w sobotę.
IwonaDodano:  18 Grudzień 2018 - 21:13
Dziękuję! Za odpowiedź i za to, że dzielisz się z nami rodzinnymi przepisami! To skarby!
Odpowiedz
KarolinaDodano:  14 Grudzień 2018 - 21:55
Gosiu, czy bez termoobiegu trzeba piec dłużej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:39
Nie.
Odpowiedz
EwaDodano:  14 Grudzień 2018 - 22:14
Czy nie czuć bardzo czosnkiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:40
Bez obaw ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  14 Grudzień 2018 - 23:24
Gosiu, Jaka dawkę witaminy D3 radziłabyś podawać dziecku 2 lata z poziomem wit D3 49, 6 lat 46. Często łapią infekcje. Przez ostatnie 4 tyg podawałam im 4 tys Dziękuje i pozdrawiam
Odpowiedz
ADodano:  15 Grudzień 2018 - 16:40
Małgosiu dziękuje za polecenie WISH witamina d 3 mam 70 poziom a brałam 1,5 roku vigantollette i miałam cały czas en sam 34. Dziękuje również za zakwas z buraków pije już 2 miesiąc i uważam ze jest fantastyczny - ps czy jest on dobry na odporność przez niego przestałam pić wode z miodem
Odpowiedz
PDodano:  16 Grudzień 2018 - 10:25
a czy można tą szynkę zamrozić jak już jest gotowa i rozmrozić dopiero na święta? Czy lepiej zrobić na świeżo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:36
O nie!!! Na świeżo. Mięso pieczone, rozmrożone, totalnie traci smak.
Odpowiedz
JoannaDodano:  16 Grudzień 2018 - 12:23
Małgosiu co sadzisz o diecie ketogenicznej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:34
Jest wpis na blogu na ten temat.
Odpowiedz
Krysia Dodano:  16 Grudzień 2018 - 14:06
Pisząc komentarz jest Niedziela godz 14 i z kuchni skradają się zapachy do pokoju :) pieczonej karkówka z pieczarkami + pieczone ziemniaczki ;) z Twojego przepisu. Dodałam pieczarki do karkówki bo miałam za dużo i konieczność wykorzystania bo nie marnuje jedzenia. U mnie 3 facetów więc miecho, miechem goni uwielbiają ha już tak nie :( ........na święta zrobię taką z majerankiem ........Gosiu mam właśnie taką dużą 3 kg zamrożoną czy po upieczeniu z tym majeranek można np pół zamrozić na nowy rok ? Bo wiele innych rzeczy będzie i możemy nie przejeść tego wszystkiego.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:45
Mozna ;)
Odpowiedz
Żaneta Dodano:  16 Grudzień 2018 - 17:15
A czy szynkę też można w ten sposób upiec?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:33
Tak.
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Grudzień 2018 - 17:17
Gosiu, karkówkę też zrobiłam. Na obiad. Wyszła przepyszna. Piekłam pod przykryciem. dziękuję za przepis :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:34
Cieszę się ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  16 Grudzień 2018 - 17:28
Witam, a czy można wykorzystać schab w tym przepisie? I czy pieczemy równie długo i czy też bez przykrycia? Schab jest chyba jednak chudszy niż karkówka...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:42
Schab nie. Wyjdzie suchy.
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Grudzień 2018 - 18:44
Gosiu, co sądzisz o leczeniu braku miesiączki od bardzo długiego czasu środkami antykoncepcyjnymi, jeśli wszelkie inne środki nie pomogły?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:42
Tabletki anty, jeszcze nikogo z niczego nie wyleczyły.
AniaDodano:  17 Grudzień 2018 - 14:58
W takim razie co poradzisz w takiej sytuacji? Gdzie szukać pomocy? Lekarz juz tez rozkłada ręce :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2018 - 8:19
Nie wierzę że nie została ustalona przyczyna. Abym ja mogła coś pomóc musiałabym przeprowadzić z Tobą rozmowę. Musiałabyś mi opisać swoją sytuację, od kiedy miesiączki nie ma, jaką masz aktualną masę ciała, wiek, wzrost, czy występuje trądzik, jaki jest poziom TSH i ft3, DHEAS, prolaktyny, estradiolu, leptyny etc. Trzeba zlecić badania i poddać je analizie. Rozkładanie rąk bez diagnostyki jest złym podejściem. Zachęcam do wysłania formularza. Pomogę najlepiej jak umiem.
Odpowiedz
JustynaDodano:  16 Grudzień 2018 - 21:33
Małgosiu, prawie identycznie robię karkoweczke, tak mnie nauczyła moja Mama, stare przepisy jak widać niezawodne.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 9:32
O tak, stare przepisy najlepsze.
Odpowiedz
MagdaDodano:  17 Grudzień 2018 - 11:01
Wczoraj na obiad zrobiłam roladę drobiową z pieczarkami w szynce parmeńskiej, a później tą karkówkę i powiem tylko jedno REWELACJA! Mąż połowę karczku już sam zjadł :-) na święta znowu upieczemy ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Grudzień 2018 - 11:02
Super ;)
Odpowiedz
TheCrowDodano:  19 Grudzień 2018 - 23:05
Małgosiu jak maksymalnie długo moze czekać takie natarte mięso na upieczenie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Grudzień 2018 - 9:47
3 dni.
Odpowiedz
izaDodano:  23 Grudzień 2018 - 21:24
witam, Małgosiu ta moja karkowka wyszła bardzo sucha zrobiłam wg przepisu czy cos w przepisie zostało pominięte może powinna podlac ją troche a cebulka sie spaliła pozdrawiam
tgruszkaDodano:  28 Grudzień 2018 - 22:34
Pani Małgosiu Zyczymy Szczęslwego Nowego Roku Iza i Tadeusz z Laswilgas
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2018 - 13:29
Coś musiałaś zrobić źle. U mnie w rodzinie tę karkówkę piecze się tak samo od 50 lat i zawsze wychodzi.
Odpowiedz
EdytaDodano:  17 Styczeń 2019 - 23:20
Czy można skrócić czas z 48 godzin do 24 godzin \"odpoczywania\" karkówki w lodówce? Jeśli tak to czy czas pieczenia będzie taki sam?? Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedz
JustynaDodano:  1 Luty 2019 - 16:20
Witam. Chciałabym zrobić tę karkówkę, ale nie mam termoobiegu w piekarniku. Jak mogę ją zrobić bez?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej