fbpx
Makowe szaleństwo – w sam raz na święta

Mak moja miłość. Absolutnie!
Źródło błonnika, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi,manganu oraz witaminy E, A, i D czyli wszystkiego czego każdy z nas potrzebuje.
Działa uspokajająco, a  ponieważ w święta planuję chill przez duże C, sprawdzi się idealnie 😉

Absolutną podstawą na święta, i bazą do dalszego wykorzystania jest masa makowa. Nie sklepowa z puszki pełna chemicznych dodatków, skórki pomarańczowej w cukrze, syntetycznych likierów czy innych dziwnych wypełniaczy. Domowa.
Kochani, nie jest trudno ją przygotować, a jeśli przygotujecie ją raz, już nigdy nie kupicie tej z puszki. Jestem tego pewna. 
Masę makową możecie użyć do kutii, makowca, rogali z makiem, sernika z makiem czy makówek.

Domowa masa makowa

Składniki:

  • 300 gramów maku
  • 5 łyżek miodu
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów mielonych migdałów
  • 50 gramów rodzynek
  • 10 suszonych moreli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mak wsypujemy do wysokiego garnka. Zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu często mieszając. Odcedzamy na sitku, studzimy.
  2. Rodzynki i morele zalewamy na godzinę gorącą wodą.  
  3. Wystudzony mak mielimy w maszynce do mielenia na sitku o najmniejszych oczkach. Mielimy ponownie razem z odsączonymi na sitku rodzynkami i morelami.
  4. W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak z bakaliami, mielone migdały, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

Wykorzystajcie masę makową do przygotowania poniższych potraw.

Seromak czyli sernik i makowiec w jednym

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.

Składniki na masę makową:

  • cała domowa masa makowa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki

Składniki na masę serową:

  • kilogram półtłustego sera twarogowego
  • 5 łyżek brązowego cukru 
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
  2. Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
  3. Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek. 
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
  6. UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.

Makóweczki

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:

  • 500 gramów mąki orkiszowej typ max 700 (można użyć tortowej)
  • 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
  • 20 gramów drożdży
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • farsz – masa makowa

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

 

23 komentarze

AgaDodano:  18 Grudzień 2019 - 9:03
Małgosia przepisy cudowne szczególnie makoweczki. A czy będę jakieś nowe przepisy na święta lub sylwestra? Buziaki
Odpowiedz
GosiaDodano:  18 Grudzień 2019 - 9:27
Małgosiu . Wczoraj przeczytałam artykuł o śledziach, o tym że powinny być zamrożone ,by pozbyć się nicieni.moja wyobraźnia pracuje i proszę powiedz jakie śledzie kupić. Czy je zamrozić najpierw czy to lekka przesada. Dziękuję.Twoja pacjentka.Gosia.
Odpowiedz
AnkaDodano:  18 Grudzień 2019 - 9:55
Jeszcze orzechy włoskie koniecznie. Miłych Świąt dla Wszystkich!
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  18 Grudzień 2019 - 10:15
dzien dobry Małgosiu wlasnie dostalam od Ciebie maila zwrotnego z informacją aby odezwac się po 7.01. Co w przypadku kiedy w okresie do 7go stycznia minie 10ty tydzien od zakupu diety? troche mnie to martwi bo mialam odezwac się po konsultacji z lekarzem i akurat tak to wypadlo z terminem, a wczesniej odezwalam sie w okolo 7 tygodniu diety z prosba o kontynuacje i mialam do konca roku stosowac jadlospis od Ciebie:( Czy bede traktowana jako nowy pacjent lub ktos kto nie dotrzymal terminu? :( pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2019 - 10:20
Agnieszko zgłoś się zgodnie z informacją mailową. Aktualnie przebywam na urlopie. Gdybym pracowała stacjonarnie, zastałabyś zamknięte drzwi gabinetu z karteczką. Tę karteczkę teraz otrzymałaś mailowo ;) Po bardzo pracowitym listopadzie i grudniu potrzebuję odpoczynku i w ogóle skrzynki mailowej nie otwieram.
Odpowiedz
Aga TaDodano:  18 Grudzień 2019 - 10:32
Czy może być mak mielony
Odpowiedz
Dodano:  18 Grudzień 2019 - 12:53
ile te makóweczki zachowują świeżość, w sensie jak wcześniej można zrobić, żeby były dobre na święta?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2019 - 19:32
Jak schowasz do zamkniętego pojemnika to robiąc w niedzielę spokojnie całe święta wytrzymają.
Odpowiedz
BasiaDodano:  18 Grudzień 2019 - 14:44
Witam Małgosiu. Na tamte święta pierwszy raz robiłam seromak z Twojego przepisu porostu Oledny. Gdyby nie chęć upieczeniu ciasta, mak zjadlabym wielka łycha za jednym razem. A jeszcze pasztet piękne zawsze obowiązkowo. Życzę wszystkiego dobrego.Robisz dobra robotę. Stała czytelniczka 👍😁
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2019 - 19:34
Basiu cieszę się ogromnie ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  18 Grudzień 2019 - 16:46
Gosiu, a czy w masie makowej rodzynki można zastąpić suszonymi śliwkami lub żurawiną? Czy zmieni to zupełnie smak masy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2019 - 19:13
Można oczywiście.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  19 Grudzień 2019 - 0:48
Witam serdecznie czy cukier na czczo 99 to jest powód do niepokoju? Dodam że mam pcos, niedoczynność tarczycy i hashimoto. Byłabym wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Grudzień 2019 - 9:51
samo badanie poziomu glukozy to za mało. Należy sprawdzić poziom insuliny i na czczo i sprawdzić korelację czyli obliczyć wskaźnik HOMA IR
Odpowiedz
GosiaDodano:  23 Grudzień 2019 - 19:15
A po co te dziurki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2019 - 19:17
Aby nie popękały.
Odpowiedz
MartaDodano:  23 Grudzień 2019 - 22:11
Małgosiu, dziś zrobiłam domową masę makową z Twojego przepisu - nigdy nie jadłam lepszej! Meeega! Mąż mnie odgania od miski, aby nie zabrakło do makówek:) Jutro Wigilia ☺️ Niech Bóg się rodzi w naszych sercach! ♥️ Dziękuję za to co robisz!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Grudzień 2019 - 11:08
Cieszę się bardzo i polecam się ;)
Odpowiedz
JoasiaDodano:  2 Styczeń 2020 - 11:49
Makóweczki piekę teraz na każde święta :) Są przepyszne :)
Odpowiedz
DorotaDodano:  6 Styczeń 2020 - 20:37
A jeśli nie mam maszynki do mielenia to czy mogę mak przed gotowaniem rozdrobnić w termomixie? Czy zrobić to po ugotowaniu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Styczeń 2020 - 7:52
Po ugotowaniu.
Odpowiedz
MagdaDodano:  14 Styczeń 2020 - 13:42
Małgosiu, mam w domu mak z terminem ważności styczeń 2019, torebka nie otwarta. Czy taki mak ma jeszcze wartość, czy tłuszcze w nim zawarte nie zjełczały i czy mogłabym go jeszcze użyć do takiej masy makowej? Czy lepiej go wyrzucić bo może zaszkodzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Styczeń 2020 - 15:27
Do końca stycznia możesz go zużyć.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej