Świąteczne makóweczki

Pyszne, kruche, słodziutkie, aromatyczne, w sam raz na świąteczny stół. Domowe makóweczki.
Można zrobić je wcześniej i zamrozić. Nie są ciężkie jak tradycyjny makowiec i doskonale nadają się do świątecznego “wyjadania” przy kawce lub korzennej herbatce. 
My z dziećmi piekliśmy je wczoraj. Zamrożoną mamy furę, ale jeszcze w przedświąteczny weekend będziemy piec dodatkową porcję/   
Polecam 😉

Kaloryczność:
Jedna makówka ma ok. 130 kcal

Przepis na farsz znajdziecie TU.

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:

  • 500 gramów mąki orkiszowej typ max 700 (można użyć tortowej)
  • 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
  • 20 gramów drożdży
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

 

64 komentarze

mmDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:08
1. można je upiec już i zamrozić do świąt? 2. przy poziomie wit. D3 39,6 wystarczy zażywać codziennie dawkę 2000 ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:15
1- jak najbardziej, ja piekłam wczoraj i już mam zamrozone 3- tak
Odpowiedz
stała czytelniczka MDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:09
hej, Gosiu, jakiej mąki użyłaś do tego przepisu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:15
Orkiszowa typ 650, ale możesz użyc tortowej.
Odpowiedz
AgaDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:15
Małgosiu czy rozmrożone nic nie tracą na smaku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:28
Ani trochę. Rozmrażasz albo na grzejniku, albo w piekarniku, 50 stopni, 15 minut.
DorinDodano:  17 Grudzień 2018 - 20:09
Małgosiu, sorry za pyt ale mrozisz surowe?
Odpowiedz
SylwiaDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:28
Gosiu, czy mogę zastąpić mleko np.owsianym czy ryżowym? Mam alergika w domu 😞
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:01
Oczywiście.
Odpowiedz
MariolaDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:30
Super. Ja robię w formie pierożków. Smażę na oliwie. Może i trochę tłuszczu się wchłonie ale są przepyszne. Nazywamy je też makówkami;))) Pozdrawiam świątecznie;)))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:01
Ja również. Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
NataliaDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:33
Nadaje się dla osób z IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:00
Jak każdy wypiek. Z umiarem, ale jak mamy stabilną glikemię.
Odpowiedz
MariolaDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:35
Mariola Jak zwykle ciekawy i nie szablonowy przepis tak jak zreszta cały blog. Bardzo dziękuje, ze jesteś- pracowita super kobietki. Podpowiedz proszę jak najlepiej rozmrozić do podania makoweczki. Pozdrawiam:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:02
Dziękuję ślicznie ;) Rozmrażamy albo w piekarniku. 50 stopni 15 minut, albo na grzejniku jeśli wyciągasz małe ilości.
Odpowiedz
BeataDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:37
Małgosiu czy można użyć suszonych drożdży? Akurat takie mam w szufladzie;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:02
Tak.
Odpowiedz
Krysia Dodano:  10 Grudzień 2018 - 9:50
Gosiu ja mimo IO robię takie na święta z mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2000 pięknie ciasto rośnie daje jeszcze mniej cukru naprawdę tyćko i bez mleka tylko ciepła woda aby jeszcze bardziej obizyć IG .Ważna sprawa wypróbowane ciasto do wyrastania stawiam w misce z gorącą wodą. Tak miskę na miskę z wodą. Ściereczka i rośnie. .......jak szalone.......robię z farszem kapusta i pieczarki w takiej formie jak tu Ciebie ale wolą u mnie w formie pierożków ;) właśnie jutro trano rusza produkcja Czekam na inne przepisy kulinarne
Odpowiedz
IziDodano:  10 Grudzień 2018 - 9:58
Będzie przepis na farsz grzybowy? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 10:58
Tak. W tym tygodniu.
Odpowiedz
AgaDodano:  10 Grudzień 2018 - 10:40
Małgosiu a można zrobić z ciasta francuskiego? Bardzo będzie odstawało od normy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 10:59
Można ale francuskie jest cięższe bo na maśle.
Odpowiedz
DanutaDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:16
Super muszę je zrobić i jeszcze z grzybami, dziękuje za świetne przepisy a czy będą przepisy na sałatki ze śledziami. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 17:18
Tak.
Odpowiedz
MartaDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:23
Czy da się je zrobić też w wersji bezglutenowej? Ale tak, żeby nie były sypkie jak piasek po rozmrożeniu? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 17:18
Na mące owsianej.
Odpowiedz
KasiaDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:48
cała masę makowa zużywamy do tego przepisu? pozdrawiam;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 17:18
Tak.
Odpowiedz
KasiaDodano:  10 Grudzień 2018 - 11:53
Gosiu zdradzisz co szykujesz w tym roku na świąteczny stół? Jak rozkładasz potrawy na poszczególne dni świąt? Na co dzień bardzo dokładnie przestrzegam co jem (korzystam z tych got jadł.)i wizja świąt mnie przeraza a nie chcę żeby mąż i dzieci widziały zestresowaną mamę
Odpowiedz
BogusiaDodano:  10 Grudzień 2018 - 14:18
Czy te makóweczki to jakiś tradycyjny przepis z Twojego domu Małgosiu? Czy bardziej wymyśliłaś je teraz przy eksperymentowaniu ze smakami i tym że lubisz gotować nowe rzeczy? Pozdrawiam, fajny przepis!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 17:17
To mój pomysł. U mnie w domu rodzinnym w takiej formie się makowca nie jadło.
Odpowiedz
joannaDodano:  10 Grudzień 2018 - 16:59
dobry wieczór ciastka wyglądają super i smacznie. mam tylko jedno pytanie : czym mogę zastąpić masło ? i czy wtedy ciasto nie utraci na smaku ? dziękuję i pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2018 - 17:17
Nie doradzę. Nie wiem czy wyjdą na oleju kokosowym bo tylko on by się mógł nadać. Ciasta na pewno stracą na smaku.
Odpowiedz
JolaDodano:  10 Grudzień 2018 - 18:55
Robilas je moze z ciasta francuskiego ? Mysle , ze tez beda fajne .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 7:46
Będą bardziej kaloryczne bo ciasto francuskie jest robione na bazie masła.
Odpowiedz
MartaDodano:  11 Grudzień 2018 - 8:53
Małgosiu, czy ciasto można wykorzystać do cynamonowych zawijasów? (farsz cynamon i cukier).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:54
Pewnie.
Odpowiedz
DorotaDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:24
Gosia! Te ciastka to hit😀 zrobilam wczoraj,nie moglam czekac do soboty
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:53
O tak. Cudne są ;)
Odpowiedz
AngelikaDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:24
Małgosiu, 1. Jakie produkty polecasz na rozstępy w ciąży? Może jakieś naturalne oleje? Olej ze słodkich migdałów będzie odpowiedni? A może lepiej pozostać przy klasycznych kosmetykach z drogerii? 2. Wiem, ze kobieta w ciąży musi odstawić olej z czarnuszki, a jak z innymi? Czy np. olej lniany mogę dalej spożywać? Może jeszcze inne polecasz dla kobiet w ciąży? 3. Czy jest szansa w najbliższym czasie na artykuł o żywieniu kobiet w ciąży? :) Może jakieś super foods dla nas? :) Gorąco pozdrawiamy :)
Odpowiedz
AnonimDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:34
Czy są zalecenia zywieniowe w przewleklym zapaleniu zatok? Jeżeli testy nie wykazują alergii?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:53
Są,
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  11 Grudzień 2018 - 10:56
Pani Małgosiu, a kiedy je dokładnie zamrażasz? Jak wyjmiesz z piekarnika i złapią temperaturę pokojowa? Czy przepis na to ciasto nadaje się też i do pasztecików z kapustą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 12:46
Jak wystygną. W czwartek wrzucę przepis na farsz grzybowy z kapustą, taki wigilijny.
Odpowiedz
AnonimDodano:  11 Grudzień 2018 - 11:05
A gdzie mogłabym znaleźć informacje o diecie w takim schorzeniu? W internecie nic konkretnego nie znalazłam. Czy planujesz może artylul na taki temat?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 12:46
Planuję artykuł.
Odpowiedz
kaskaDodano:  11 Grudzień 2018 - 14:01
Gosiu, w którym urządzeniu wyrabiasz chleb? Zastanawiam się nad zakupem albo KitchenAid (bo ładny ;) a Thermomixem (bo kiedyś napisałaś, że robi najlepsze smoothie). Częścią wspólną jest Twój chleb, ktory u mnie w domu jest od 4 lat. Dobra rada? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2018 - 14:26
Wyrabiam w Kitchen Aid.
Odpowiedz
BarasinskaDodano:  11 Grudzień 2018 - 17:34
Super przepis .Jutro biore sie do pracy
Odpowiedz
MajaDodano:  12 Grudzień 2018 - 0:10
Czym mogę zastąpić żółtka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:23
Niestety nie da się zastąpić żółtek :(
Odpowiedz
NataliaDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:17
Drożdże świeże czy mogą być w proszku? Świetny przepis 🙂
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Grudzień 2018 - 9:22
Mogą być w proszku.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  13 Grudzień 2018 - 9:47
Małgosiu,chcę przygotować makóweczki na spotkanie wigilijne w przedszkolu. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł dla dzieci-czy będzie im to smakowało? czy wieku 5lat można bez obaw jeść mak? I jeszcze chcę się upewnić odnośnie masy makowej- jeśli używam mak mielony, to trzeba go dodać 450g (zamiast 300g do wersji niezmielonej) i pozostałe składniki bez zmian?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Grudzień 2018 - 11:17
Lepiej zrób z serem.
KarolinaDodano:  13 Grudzień 2018 - 14:18
Bardzo dziękuję! Czy twaróg powinnam zmielic i wymieszać z cukrem oraz zoltkiem? Czy w jakimś przepisie znajdę sposób jak go przygotować (proporcje)?
Odpowiedz
IrminaDodano:  14 Grudzień 2018 - 13:16
Ale pyszne. Zrobiłam na święta ale jak szybko ich nie zamrożę to chyba będę musiała zrobić następne. Dzięki Gosiu za super przepisy. Pozdrawiam
Odpowiedz
OlaDodano:  15 Grudzień 2018 - 19:25
Fajne :) niesłodkie. Ciasto rewelacyjne! A do masy dodałam trochę rumu, a następnym razem dorzucę może trochę orzechów włoskich i na pewno więcej rodzynek, żeby dodać słodyczy. I super, że można zamrozić i wyjąć w odpowiednim momencie :) Wesołych świąt!
Odpowiedz
MałgośDodano:  19 Grudzień 2018 - 17:19
Termoobieg z podpiekaniem góra i dół? Właśnie piekę makóweczki :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  21 Grudzień 2018 - 19:58
Małgosiu! Czy samo ciasto mozna zamrozic i uzyc 2 dni pozniej do pasztecikow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2018 - 13:34
Surowe nie.
Odpowiedz
KasiaDodano:  27 Grudzień 2018 - 9:07
Makówki przetestowane w Święta - pycha!:) chyba już nigdy nie upiekę tradycyjnego makowca ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej