fbpx
Świąteczne TOP przepisy – na Wigilię i Boże Narodzenie
Img

W dniu wczorajszym usiadłam i w całości zaplanowałam świąteczne menu robiąc przy tym od razu listę zakupów. Biorąc pod uwagę nawał pracy w grudniu oraz 3 szkolenia w których uczestniczę, wydawało mi się że w tym pędzie nie poczuję świątecznego klimatu. Stało się jednak inaczej i powiem szczerze że jak tak sobie wszystko planowałam to poczułam apetyt na te wszystkie pyszności i już mam apetyt na leniwe kawkowanie i podjadanie.

Kochani jeśli przygotowujecie Wigilię lub święta u siebie w domu, ten tydzień to ostatni dzwonek na ustalenie świątecznego menu.  
Pod ustalone menu dobrze jest przygotować dokładną listę zakupów z podziałem na dni w którym co konkretnie należy kupić.
Obowiązkowo należy ustalić z partnerem i starszymi dziećmi w jaki sposób podzielicie się obowiązkami. Dzieci naprawdę lubią czuć się potrzebne, a wspólnie spędzony czas jest w tym okresie naprawdę ważny i zapada w pamięć na całe życie.

Poniżej hity z mojego świątecznego stołu 😉

Domowy zakwas oraz barszcz czerwony mojej babci

Przepis na zakwas:

  • 5 buraków
  • 2 litry przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej, specjalnej do przetworów
  • 6 ząbków czosnku
  • do podrasowania – kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie lub łyżka kwasu z ogórków lub kapusty.

Przygotowanie:

  1. Zakwas robimy w glinianym lub szklanym naczyniu. Nigdy w plastiku ! Naczynie należy dokładnie wyparzyć wrzątkiem.
  2. Do naczynia np. słoja wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kawałki buraki, obrane ze skórki i lekko rozgniecione ząbki czosnku oraz ciepłą, wymieszaną z solą wodę.
  3. Dodajemy albo kromkę chleba razowego (na naturalnym zakwasie, najlepiej domowy ponieważ sklepowe mogą zawierać jakiś dodatek, który może zepsuć zakwas) albo łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
    Dlaczego ?
    Bakterie probiotyczne przyspieszą dojrzewanie zakwasu.
  4. Słoja nie zakręcamy ! Przykrywamy albo gazą, albo jeśli ktoś ma to tetrową pieluchą. Zakwas musi oddychać.
  5. Słój stawiamy w najcieplejszym miejscu w domu i mieszamy codziennie drewnianą łyżką.
  6. Po 6 dniach zakwas jest gotowy. Należy go przecedzić i zlać do butelek. W lodówce może stać 7 dni.

UWAGA !
W drugim dniu na wierzchu pojawi się piana. To normalne i nie trzeba się bać. Piana to efekt fermentacji i oznacza, że zakwas pracuje. Zniknie na 3 lub 4 dzień.  

Przepis na 3 litry barszczu
*  6 dużych buraków
* łyżka cukru
* garść suszonych grzybów
* łyżka pieprzu w ziarenkach
* 4 listki laurowe
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* pół litra zakwasu
* 2 litry wody 
* sól 

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy w garnku na noc. 
  2. Rano dodajemy listek laurowy, czosnek, pieprz, cebulę i grzybki. Zalewamy wodą, stawiamy na minimalny ogień. Barszcz ma dochodzić powolutku, aby wydobyły się wszystkie aromaty. 
  3. Jak barszcz zacznie bulgać należy wlać zakwas. W przeciwnym razie barszcz straci kolor. Trzeba tego pilnować. Moment w którym barszcz zaczyna się gotować, to pora na dodanie zakwasu.
  4. Po dodaniu zakwasu gotujemy jeszcze godzinę na minimalnym ogniu.
  5. Ponieważ zakwas jest słony barszcz doprawiamy na samym końcu.

Wigilijne paszteciki z leśnymi grzybami i kapustą

Składniki na farsz:

  • 4 szklanki suszonych grzybów
  • 5 szklanek kiszonej kapusty
  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • 300 ml wody
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i grzyby wkładamy do szybkowara. Zalewamy wodą.  Zamykamy pokrywę. Podgrzewamy na maksymalnym ogniu do momentu puszczenia pary. Następnie zmniejszamy gaz na 30% i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Farsz jeśli jest taka potrzeba odsączamy z wody, mielimy w maszynce lub w TM. Mieszamy z cebulą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli nie macie szybkowara, grzyby należy namoczyć w wodzie przez noc i razem z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Gotować 60 minut na małym ogniu, ostudzić, odsączyć z wody, zmielić w maszynce i połączyć z podsmażoną cebulą. 

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 pasztecików:

  • 500 gramów mąki orkiszowej typ max 700 (można użyć tortowej)
  • 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
  • 20 gramów drożdży
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

Wigilijne ptysie z kapustą, grzybami i suszonymi owocami

Składniki na ok. 30 ptysiów:
  • szklanka mąki orkiszowej typ.650 lub 700
  • 4 jajka
  • 250 ml wody
  • 125 gramów masła
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Jak będzie ciepła (nie wrząca) dodajemy całe masło, sól i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do gotującej się wody z masłem stopniowo wsypujemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką (plastikową) lub widelcem aby ciasto nie przywarło. Najlepiej użyć do tego teflonowej wysokiej patelni. Ciasto ma być gładkie i sprężyste, bez jakichkolwiek grudek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Zupełnie zimne ciasto miksujemy z jajkami na gładką, jednolitą masę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st (b ez termoobiegu).
  4. Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy ciasto. Możemy użyć szprycy do tortów lub po prostu łyżką uformować zgrabne kupki.
  5. Ciasto mocno przyrasta dlatego nie róbcie dużych kupek bo wyjdą Wam ptysie giganty. Pamiętajcie też o odpowiednich odstępach. Ja robię ok. 5 cm.
  6. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.
  7. Upieczone ptysie studzimy i napełniamy farszem.
Składniki na farsz:
  • kilogram kiszonej kapusty
  • 50 gramów suszonych gruszek
  • 50 gramów suszonych śliwek
  • 50 gramów suszonych jabłek
  • średnia cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • duża garść suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • szklanka wody
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy godzinę na minimalnym ogniu, bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Farsz odsączamy z powstałej wody. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy z tartą bułką.

Śledzie korzenne

Składniki:
  • 6 filetów a’la matias
  • 4 średnie cebule
  • 5 łyżek ketchupu “Krzepki Radek”
  • płaska łyżka przyprawy piernikowej
  • pół płaskiej łyżeczki imbiru
  • 200 ml oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 gramów śliwki suszonej wędzonej
  • 4 czubate łyżki rodzynek
 Przygotowanie:
  1. Śledzie moczymy przez noc w zimnej wodzie. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na dwie godziny.
  2. Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy namoczone w wodzie, odsączone rodzynki oraz pokrojone w drobną kosteczkę śliwki. Smażymy chwilę po czym dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawę piernikową i imbir. Smażymy 1-2 minuty. Studzimy.
  3. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy warstwowo śledzie i zimną marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Świąteczne makóweczki

Przepis na farsz znajdziecie TU.

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:

  • 500 gramów mąki orkiszowej typ max 700 (można użyć tortowej)
  • 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
  • 20 gramów drożdży
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

Świąteczny bigos – wersja bezmięsna

Składniki:

  • 2 kilogramy kiszonej kapusty
  • 150 gramów suszonych gruszek
  • 100 gramów suszonych śliwek
  • 150 gramów suszonych jabłek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 2 szklanki wody

Wersja na szybkowar:

  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.
  3. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy.

Wersja na garnek tradycyjny:

  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy.

Ryba po grecku z orientalną nutą  

Składniki dla 4 osób:

  • 100 gramów marchewki
  • 100 gramów korzenia pietruszki
  • 100 gramów selera
  • 400 gramów passaty pomidorowej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • płaska łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 600 gramów dorsza atlantyckiego ze skórą

 Przygotowanie:

  1. Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na godzinę.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Smażymy dorsza od strony mięsa przez 30 sekund. Od strony skóry nie smażymy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową zostawiając spore marginesy. Kładziemy dorsza. Zawijamy folię tak aby cała ryba była dokładnie przykryta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  5. Warzywa kroimy w paski. W wysokim naczyniu (ja używam woka) rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy warzywa, solimy, smażymy ok. 2-3 minut często mieszając. Jak warzywa się zeszklą wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Upieczonego dorsza kładziemy na warzywach.

Śledź pod pierzynką z pieczonym burakiem

Składniki:

  • 4 śledzie a’la matias – ok. 800 gramów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 duże buraki
  • biała część pora
  • 400 gramów gęstego jogurtu greckiego
  • sól
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, kroimy w kosteczkę.
  2. Buraki zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 80 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystudzenia. Zimne buraki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, solimy.
  3. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ksylitolem. Ma być słodko – kwaśny.
  4. Ugotowane na twardo jajka drobniutko siekamy. Pora przekrawamy na pół. Kroimy w półtalarki.
  5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo: śledzie, sos jogurtowy, pora, jajka, sos jogurtowy, buraki.

Pierniczki imbirowo – cynamonowo – pomarańczowe!

Składniki na ok. 60 pierniczków:

  • 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
  • 300 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 250 gramów płynnego miodu
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 4 płaskie łyżki cynamonu
  • płaska łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Przesiewamy przez sito (koniecznie !!!).
  3. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, skórkę pomarańczową i rozpuszczoną w wodzie sodę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste.
  4. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • jedno białko
  • 6 kropel soku z cytryny 

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.

Świąteczny fit makowiec bez ciasta i grama mąki. Mój ulubiony! Bezglutenowy!

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm (20 kawałków ciasta)

  • 500 gramów mielonego maku (można kupić już zmielony mak w torebkach)
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 150 gramów ksylitolu
  • 2 laski wanilii
  • 8 łyżek miodu
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki rumu, likieru amareto lub buteleczka aromatu migdałowego
  • 200 gramów płatków migdałowych
  • 100 gramów rodzynek
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Grzanie góra – dół.
  2. Mleko, miód, ksylitom i cynamon zagotowujemy. Wlewamy do garnka z makiem. Gotujemy często mieszając aż mak napęcznieje. Dodajemy ziarenka wyjęte z lasek wanilii, likier, rodzynki i migdały. Mieszamy.
  3. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę. Miksujemy delikatnie razem z masą makową.
  4. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  6. Przed rozkrojeniem ciasto musi wystygnąć.

Seromak

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.

Składniki na masę makową:

  • cała domowa masa makowa (przepis TU)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki

Składniki na masę serową:

  • kilogram półtłustego sera twarogowego
  • 5 łyżek brązowego cukru 
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
  2. Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
  3. Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek. 
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
  6. UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute – gotowe do zjedzenia natychmiast!

Składniki na ok. 60 pierniczków:

  • 300 gramów masła
  • 250 gramów płynnego miodu
  • 100 gramów cukru
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • czubata łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
  3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • jedno białko
  • 6 kropel soku z cytryny 

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.

Sernik chałwowo – waniliowy na piernikowym spodzie

  • Składniki na masę serową, chałwowo – waniliową:
    • kilogram sera twarogowego
    • 6 jajek
    • 160 ml śmietanki kremówki
    • 50 gramów ksylitolu
    • 500 gramów chałwy waniliowej
    • 2 laski wanilii
    • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie:

    1. Twaróg mielimy trzykrotnie. Można użyć trzykrotnie mielonego twarogu dostępnego w wiaderkach. Chałwę rozkruszamy w malakserze. Ma z niej powstać chałwowy pył. Laskę wanilii przekrawamy na pół. Wyciągamy czarne ziarenka.
    2. Zmielony twaróg umieszczamy w wysokiej misce. Miksujemy z ksylitolem. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie do masy serowej dodajemy śmietankę, chałwę, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na najniższej półce piekarnika stawiamy naczynie z wodą.
    4. Masę serową wylewamy na wystudzony spód piernikowy. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika.  Pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale przez 15 minut nie wyjmujemy sernika. Po 15 minutach delikatnie uchylamy piekarnik i czekamy aż sernik wystygnie.
Składniki na spód piernikowy:
  • 130 gramów mąki orkiszowej typ. 650
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 180 gramów masła + łyżka do wysmarowania formy
  • 40 gramów kaszy manny do wysypania formy
  • 4 jajka
  • 20 gramów ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 150 gramów czekolady
  • 110 gramów miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę studzimy.
  2. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewamy przez sito.
  3. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy mąki i wystudzoną masę miodową.
  4. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Obracamy formą tak, aby kasza rozłożyła się równomiernie. Nadmiar kaszy wysypujemy.
  5. Do formy wlewamy masę piernikową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na 20 minut. Po upieczeniu, a przed wlaniem masy serowej spód studzimy.

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Lato wersja 2 – gotowe, dobrze zbilansowane plany dietetyczne

Po nieprawdopodobnym sukcesie diety gotowej lato wersja 1, z uwagi na ogromne bogactwo letnich warzyw i owoców obiecałam Wam szybkie Czytaj dalej

Nowy rok – nowa ja, czyli jak nie wykoleić się na pierwszym zakręcie

Po świątecznych kulinarnych szaleństwach kiedy to czujemy się przejedzone, ociężałe i opuchnięte (często po świętach zatrzymana woda skutkuje wyższą masą Czytaj dalej

Jesień grecko-polska. Gotowe dobrze zbilansowane plany dietetyczne.

O tym, że powstanie dieta gotowa w wersji jesiennej, wiadomo było od dawna. Ilość osób jaka korzysta z diet gotowych Czytaj dalej

Dietoterapia – czy doczekasz efektów?

W swojej pracy mam kontakt z bardzo różnymi osobami i jako psychodietetyk w wolnych chwilach pewne postawy lubię analizować i Czytaj dalej

30 komentarzy

EDodano:  14 Grudzień 2020 - 9:34
Małgosiu poradź: teściowa walczy z liszajem płaskim (był w remisji), który u niej ostatnio nasilił się bardzo (2 miesiące temu przeszła Covid-19, nie wiem czy to ma jakiś związek). Lekarze leczą tylko objawowo. Tak naprawdę rozkładają ręce. Leczą oczywiście sterydami, dostała nawet serię zastrzyków, a poprawy nie widać. Gdzie i jak szukać pomocy? Czy dietą można coś tutaj zdziałać? Jeżeli tak, to czy którąś z Twoich gotowych diet warto byłoby zakupić? Jakie badania zrobić? Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2020 - 11:21
Zadbać o jelita. Wdrożyć probiotykoterapię.
Odpowiedz
BasiaDodano:  14 Grudzień 2020 - 11:03
Małgosiu, które z powyższych przepisów można przygotować z wyprzedzeniem? I jakim? Chodzi mi np. o śledzie korzenne
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2020 - 11:21
Śledzie z 2 dniowym wyprzedzeniem. Poza tym każdy.
Odpowiedz
AniaDodano:  14 Grudzień 2020 - 13:03
Ile czasu trzeba piec seromak z podwójnej porcji składników?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2020 - 15:42
Nie dopowiem konkretnie ponieważ nigdy nie piekłam. Trzeba sprawdzać po kolorze.
Odpowiedz
EdytaDodano:  14 Grudzień 2020 - 13:23
Małgosiu, czytając Twój wpis na blogu ja też poczułam magię Świąt. W zeszłym roku robiłam pierniczki z Twojego przepisu Cudne :-) :-) :-) W tym roku na pewno coś jeszcze zrobię, ponieważ niesamowicie inspirujesz do gotowania. Pozdrawiam serdecznie :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2020 - 15:41
Bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
PaulaDodano:  14 Grudzień 2020 - 18:09
W ubiegłe śwęta przygotowałam makowiec - wyszedł obłędny! :) W tym roku na pewno przygotuję barszcz na zakwasie z Twojego przepisu. Jestem ciekawa jak mi się to uda :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2020 - 7:40
Trzymam kciuki ;)
Odpowiedz
MarzenaDodano:  14 Grudzień 2020 - 19:52
Małgosiu Napisz proszę jak robisz farsz do pierogów z kapustą. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2020 - 7:40
Kapusta, pieczarki i grzyby.
Odpowiedz
MirraDodano:  14 Grudzień 2020 - 22:47
Małgosiu, czy podrasowanie jest konieczne?, czy można nastawić zakwas bez tego. Chleb mam na zakwasie z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, czy można dodać i czy koniecznie trzeba od razu czy może być w 2 lub trzecim dniu pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2020 - 7:40
Można.
Odpowiedz
JustynaDodano:  14 Grudzień 2020 - 23:12
w ubieglym roku na moim swiatecznym stole zagoscily swiateczne makoweczki i paszteciki. sa super! w tym roku dokladam seromak - aby nie piec osobno sernika i makowca :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2020 - 7:39
Super ;)
Odpowiedz
diAnkaDodano:  15 Grudzień 2020 - 15:13
Pierniczki last minute piekę 4 rok z rzędu, są przepyszne, nie wiem czy doczekają świąt 😉 w tym roku planuje też zrobić sernik chałwowo-waniliowy, bo wygląda na bardzo smaczne połączenie smaków. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt 😉
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 16:31
I wzajemnie :)
Odpowiedz
JennyDodano:  16 Grudzień 2020 - 8:36
Dzięki za te przepisy, juz sobie wydrukowalam i zamierzam co najmniej 3 wykorzystac! Gosiu, jestem 3.5 tyg na ulożonej przez Ciebie dla mnie diecie kilka lat temu. Siedze w domu na pracy zdalnej i wreszcie mam czas i spokoj aby planowac posilki i ćwiczyć. Dieta to 1500 kal p niskim indeksie. Czuje sie na niej świetnie. Cera mi sie poprawiła o niebo, mam energie, cwicze 30days shred Jilian Michaels. Martwi mnie jednak bardzo ze nie chudnę. Tzn w pierwszym półtora tyg schudłam prawie 2 kg i od dwoch tyg waga STOI w miejscu. To mnie bardzo ale to bardzo martwi. Czy tak moze sie zdarzyc? Dlaczego? Moze powinnam zrobic badania pod kątem insulinoopornosci? Moja motywacja sie bardzo obniza bo zakladalam ze ok 0.5kg na tydz schudne, wiem ze to proces i wiem ze zdarzaja sie takie okresy stagnacji ale przeciez ja dopiero jestem na poczatku tej drogi.. Napisz prosze co o tym myslisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2020 - 16:34
A na tym zdalnym trochę się ruszasz?
Odpowiedz
JennyDodano:  16 Grudzień 2020 - 8:40
Zapomniałam dodać ze podczas tych 17 dni zdarzyły mi sie 2 wpadki ;) ale malutkie a normlanie wszyskto skrupulatnie ważę, odmierzam, stosuje sie do Twoich zaleceń i czasem jem 4 a nie 5 posiłków bo ten 5 wychodziłby zbyt późno.
Odpowiedz
AnnaDodano:  18 Grudzień 2020 - 9:38
Robiłam paszteciki w zeszłym roku. Ciasto jest tak idealne, że aż przyjemnie się je robiło. W tym roku zrobimy barszcz na zakwasie, pierwszy raz.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2020 - 13:35
Bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
Kasia Dodano:  20 Grudzień 2020 - 23:46
Małgosiu, jesteś wielka :) przepisy palce lizać!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2020 - 11:42
Bardzo mi miło :)
Odpowiedz
KrystynaDodano:  21 Grudzień 2020 - 16:25
Dzien dobry . Ale to zakwas mozna gotowac? Sorka,ze ja taka niedouczona,ale wiele razy slyszalam,zeby zakwas dolać na końcu i już nie gotowac , wyłączyć.
Odpowiedz
EdytaDodano:  21 Grudzień 2020 - 21:43
Będę po raz pierwszy robić barszczyk i... w którym momencie odlac barszcz żeby pozbyć sie wszystkiego co tam pływa? :)
Odpowiedz
AsiaDodano:  22 Grudzień 2020 - 19:28
Dzień dobry Małgosiu ☺️ Czy mogłabyś napisać jaką średnicę ma Twoja tortownica na sernik chałwowo-waniliowy? Pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych Świąt ☺️🎁🎅
Odpowiedz
JoasiaDodano:  23 Grudzień 2020 - 21:36
U mnie teraz nie ma świąt bez makówek:) A ta masa makowa jest nieziemski! Dziękuję Małgosiu:-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Grudzień 2020 - 11:40
Bardzo mi miło :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/…
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni
... Zobacz więcejZobacz mniej

Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo.

Tak powstał projekt Przy wspólnym stole. Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/e-book-przy-wspolnym-stole/
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni

Skomentuj na Facebooku

Przydałoby się coś dla dzieci do 3 roku życia bez soli i cukru a smacznie.

A czy cos takiego dla mlodszych dzieci 1-5 bedzie?

Michał🙂 świetny , genialny pomysł. Pozdrawiam cieplutko😘

o super! kupuje!

A może mała podpowiedź jak mogę kupić tego ebooka bo nigdzie go nie widzę?

Marta Pusłowska

.

Nie mozna placic PayPalem? Nie moge znalezc

Fantastyczny projekt, przyda się każdemu nie tylko dziecku, wielkie podziekowania dla Was z ten pomysł👍😊😘

Kupione 😁 Wszystko wygląda super smacznie 😋 Dziękuję Gosiu!

eeee chyba muszę poczekać do późniejszych godzin, nie da się zapłacić :P

Super! Do tej pory i tak wszyscy jedli to co bylo w Twoich dietach, bo nie chcialo mi sie gotowac 2 albo 3 roznych obiadow i smakowalo 🙂

ZAMOWIONE❤️

Gosia rewelacja 👏👏👏 kupujemy 💪🏻

Udało się za 3 razem 👍🏻😍

kupię później, bo akurat zapomniałam telefonu :)

Kupione 😍❤

A co zrobić w sytuacji, kiedy nastolatka, za skarby świata nie chce jeść warzyw?🤦‍♀️

Czy znajdę w książce coś dla dziecka z alergią na białko jaja kurzego, soję i gluten?

Czy jadłospis będzie odpowiedni dla osoby z insulinoopornością?

Wow gratuluję🙂

super pomysł

😋🤩wow biorę😁

❤️❤️

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz "Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha 

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki
...

786 92
Co sprawia Wam największą trudność będąc na Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego, 
✅bez jaj, 
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto

Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego,
✅bez jaj,
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto
...

633 92
12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️ Tu 12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę. 
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji. 
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem. 
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem. 
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩 
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple

12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę.
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji.
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem.
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem.
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple
...

4181 562
Możesz podejść do diety według zasady „wszys Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie. 
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda. 
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację. 
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️. 
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry. 
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem. 
Co myślicie? 
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje? 

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności

Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie.
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda.
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację.
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️.
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry.
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem.
Co myślicie?
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje?

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności
...

863 62
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.


Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej