Świąteczny indyk z żurawiną i daktylami podany z aromatycznym białym sosem.
Img

Świąteczny indyk faszerowany żurawiną i daktylami z aromatycznym białym sosem.
Na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt? Czemu nie!

Co jest kluczem, jeśli chodzi o indyka? Marynata. Absolutnie i niezaprzeczalnie, marynata.
Indyk jest mięsem bardzo chudym. W 100 gramach fileta jest  niespełna gram tłuszczu. W udźcu około 3 gramów. To bardzo mało i te ilości determinują sposób, w jaki należy się obchodzić z tego typu mięsem.
Jak przesuszycie indyka, będzie smakował niczym płyta wiórowa.
Aby mięso było soczyste i aromatyczne, należy je zamarynować. Minimum to 24 godziny. Ja marynuję 48 godzin. Kolejna kwestia to sposób pieczenia i koniecznie trzeba tu użyć naczynia z pokrywą. Ja dodatkowo szczelnie zawijam mięso w folię aluminiową, aby “dusiło się we własnym sosie”.
Jeśli nie macie naczynia z pokrywą, kupcie tzw. rękaw do pieczenia.

Czy można upiec wcześniej?
Tak. Upieczonego wcześniej indyka kroimy w plastry i odgrzewamy na parze. Nie odgrzewajcie w piekarniku, bo przesuszycie.

Kaloryczność:
100 gramów faszerowanego indyka ma ok. 90 kcal

Składniki:

  • 600 gramów fileta z indyka – ładny, zwarty kawałek
  • 300 gramów suszonej żurawiny
  • 200 gramów daktyli bez pestek
Marynata:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • łyżka ziaren kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
  1. Do letniej wody wsypujemy sól. Mieszamy.
  2. Indyka wkładamy do garnka. Dodajemy imbir, pieprz i liście laurowe. Zalewamy wodą z solą.
  3. Garnek wstawiamy do lodówki lub, jeśli temperatura na zewnątrz oscyluje pomiędzy 1 a 5 stopni Celsjusza, wystawiamy na balkon uprzednio przykrywając wierzch garnka folią aluminiową i pokrywką.
  4. Mięso marynujemy 48 godzin.

Przygotowanie indyka:
  1. Żurawinę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie. Na ogół konserwowana jest tlenkiem siarki i chodzi o to aby go dokładnie wypłukać.
  2. Wypłukaną żurawinę osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Fileta wyjmujemy z zalewy. Osuszamy.
  4. Na środku mięsa wycinamy jak najszerszy otwór. Wkładamy do środka naprzemiennie żurawinę i daktyle.
  5. Nafaszerowane mięso szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką.
  6. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
 
Biały sos śmietanowy:
  • woda z indyka
  • 200 ml śmietany 12 %
  • łyżka sosu sojowego 
Po otwarciu naczynia na dnie zobaczycie wodę, która wytopiła się z indyka. Około pół szklanki.
Podgrzewamy wytopioną wodę. Dodajemy sos sojowy i śmietanę.
Dokładnie mieszamy. Można doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  

Polecam też schab z suszoną śliwką, żurawiną i morelą (klik)

78 komentarzy

AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 8:24
Gosiu , popraw tego fleta w punkcie 3. Dobrego dnia życzę
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 8:32
:))) flet poprawiony !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 8:42
Przepis jak zawsze bardzo ciekawy, ale odchodząc od tego - pięknie sfotografowałaś swoje pomysły na świąteczne potrawy.
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 8:43
Bardzo dziękuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 8:50
Przepisy jak zwykle wyglądają świetnie i w dodatku z kategorii moich ulubionych : łatwe i prawie same się robią/pieką ? Wielkie dzięki. Na bloga trafiłam dopiero niedawno i mam duuużo zaległości w lekturze i stąd moje pytanie: jesli chciałabym zamówić dietę i zrobić test na nietolerancje, to najpierw chyba Food detective a potem dieta, prawda? Pozdrawiam przedświątecznie ?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 10:24
Tak.
Odpowiedz
justyna kozakiewiczDodano:  18 Grudzień 2015 - 8:57
Małgosiu, piekarnik z termoobiegiem czy bez? I czy moge pominąć imbir w marynacie, ewentualnie czymś zastąpić, bo mój małżonek nie lubi?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 10:23
Nie ma znaczenia. Pieczemy w zamkniętym naczyniu.
Odpowiedz
Agata WójcikDodano:  18 Grudzień 2015 - 9:08
ale pieknie wyglada :D z checia zjadlabym takiego :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 9:15
Czy można czymś zastąpić śmietanę w sosie ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 9:32
A co z ta żurawiną i daktylami? Wymoczyć najpierw je w czymś? Czuje lęk przed suszonymi owocami
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 10:20
Przeczytaj proszę przepis. Tam wszystko jest napisane.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 9:32
Małgosiu a z czym podawać tego indyka, żeby było fit? Ziemniaki pieczone i jakaś kapusta? Pozdrawiam
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 10:22
np. ryż z curry i delikatna sałatka zielona z winegretem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 9:37
Małgosiu, kolejny przepis do wykorzystania na Święta i nie tylko :) prezentowane przez Ciebie przepisy i porady z pewnością przydadzą się przy okazji Świąt oraz po Świętach. Myślę że na stałe zagoszczą w moim spisie potraw, w kategorii NAJ... :) a teraz pytanie z innej beczki, chciałabym abyś w miarę możliwości oceniła moje dzienne wyżywienie, staram się wzorować na Twoich radach ale wolałabym się upewnić :) śniadanko rozpoczynam o 6.00 rano najczęśniej owsianką ( 3 łyżki płatków owsianych górskich, szlanką mleka 2%, troszkę żurawiny), II śniadanie: 09:00 to jogurt naturalny, banan, orzechy, ewentualnie suszone śliwki bądź daktyle, godz 12:00 to kanapka z dwóch kromek chceba żytniego, do tego wędlina, serek żółty + zielenina, godz. 15:00 obiad, czyli mięsko, dużo zieleniny + kasza/pieczone ziemniaki, no i dobrnęłam do godz. 18:00 czyli kolacja: najczęśniej to serek wiejski, pieczywko chrupkie, jakaś wędlina i dużo zieleniny. Czy na Twoje oko taki jadłospis jest ok? chciałabym zrzucić 2-3 kg. i jedząc jak wyżej słabo mi to idzie. Wspomnę tylko, że stosując Twoje porady, czyli dużo zielenieny, regularne spożywanie posiłków, 2l. wody, schudłam od stycznia 2015 roku 8 kg. Waże teraz 55g, przy wzroście 165cm. Będę bardzo wdzięczna za inf. Z góry dziękuję, życze Tobie i Twojej rodzinie radosnych i spokojnych świąt :) czekam z niecierpliwością na Twoją książkę :) /kk
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 10:25
Za dużo węglowodanów, za mało zieleniny i warzyw.
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 11:54
Dziękuję Ci bardzo. Jeszcze jedno krótkie pytanko, czy gdybym chciała utrzymać dotychczasową wagę te proporcje i spożywane posiłki są ok?
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  18 Grudzień 2015 - 10:04
Gosiu, chcę robić Twoje śledzie wigilijne z żurawina i rodzynkami oraz ketchupem. 6 matiasów - podwójnych czy pojedynczych płatów ?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 10:23
Nie rozumiem? Jak pojedynczych czy podwójnych? Płaty są pojedyncze.
Aleksandra DemczukDodano:  18 Grudzień 2015 - 10:31
OK przepraszam to marynowane są podwójne solone są pojedyncze
widziałam też takie płaty a'la matias one się tutaj nadają ?
albo do Twojego śledzia pod pierzynką ?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 11:21
Tak
Aleksandra DemczukDodano:  18 Grudzień 2015 - 11:29
dziękuję i przepraszam za jeszcze jedno pytanko, czy wtedy te płaty a'la matias też trzeba moczyć ?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 14:18
Tak, tak. One są bardzo słone.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 12:56
Małgosiu a można przygotować indyka z nadzieniem takim jak w Twoim przepisie na roladki ze schabu: szpinak i pomidory suszone? Bardzo lubię takie zestawienie.
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 14:19
Oczywiście ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 13:18
Gosiu,jestem po zabiegu..juz 12 dzien, ciągle mi zimno i jestem oslabiona, wiadomo, ze tryskać energia nie będę..ale Zbadalam temp i mam 35,2 stopni. Mam sie martwić? I co mogę zrobić by ja podnieść?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 14:19
A jakiego typu był to zabieg?
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 14:52
Resekcja dziąsła. Usunięcie torbiela i wycięcie korzenia zęba.
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 16:42
Nie wiem co Ci napisać. Powinnaś skontaktować się z lekarzem.
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 18:30
Dobrze byłoby do lekarza iść. Antybiotyk dostałaś?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 14:48
A będzie do tej marynaty pasował czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek? I żurawina zwykła, suszona czy taka bezcukrowa?
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 14:58
Do słodkiej żurawiny i daktyli czosnek z majerankiem nie będzie pasował.
Odpowiedz
AndrzejDodano:  18 Grudzień 2015 - 14:50
Witaj Gosiu na wierzchu zakwasu z buraków pojawia mi się biały kożuch a wokół brzegu słoika niewiele piany.Czy to jest normalne?
Pozdrawiam Andrzej.
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 14:56
Tak. Bez obaw.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 15:28
Małgosiu
1. Akurat mam filet z udźca indyka - czy pasuje na takie danie i jak długo trzeba piec w tym przypadku, bądź inne uwagi
2. Zakwas na czerwony barszcz robię z zakwasem z moich ogórków kiszonych. Zarówno w roku poprzednim, jak i w tym nie pojawia się
pianka. Winnam być zaniepokojona?
Dzięki. Radosnych świąt i dobrego nowego roku. Sofia
Dodano:  18 Grudzień 2015 - 16:44
1 - nada się. Pieczesz tak samo ale po wyłączeniu piekarnika zostaw na pół godziny.
2 - w ciepłym trzymasz?
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 16:55
2. tak, stoi przy kaloryferze
Odpowiedz
KingaDodano:  18 Grudzień 2015 - 16:46
Wygląda apetycznie ;-)
Odpowiedz
MajuDodano:  18 Grudzień 2015 - 17:09
Małgosiu czy mogłabyś w następnym artykule napisać coś o zatruciach pokarmowych oraz o tym jak sobie z nimi radzić w naturalny sposób? Właśnie takowe przechodzę (już się kończy), a wiem z doświadczenia że ciężko jest w pierwszym dniu wrócić do normalnego jedzenia. Może jakieś przykładowe menu na uzupełnienie witamin itp?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 17:20
Uwielbiam Twoje przepisy !!!! Zdjęcia też piękne. Wszystko wydaje się bezbłędne. A ja ... Czekam na dietę ! Lalalalaaa :-) B.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 18:32
Gosiu,co polecisz na śniadanie dla kobiety w ciąży w drugim trymestrze jeśli żadne papki nie wchodzą w grę typu owsianka, jaglanka itd.Chleb jest ok i jadam go 2-3 razy dziennie 7 dni w tygodniu. Chleb upieczony przeze mnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 19:57
Gosiu, a Twoj zakwas braczany bedzie dobry do picia co dzien na czczo czy za slony bedzie?
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:38
Zmniejsz ilość soli. Będzie dobry.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 20:23
Ma Pani pomysl na sałatkę z olejem sezamowym? Co do niego pasuje?
Odpowiedz
AnetaDodano:  18 Grudzień 2015 - 21:11
I już wiem co będzie na sylwestra w menu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 22:41
Małgosiu czy znasz może jakiś przepis na dobry pasztet bezmięsny? Chciałam upiec na Święta.
I jeszcze jedno pytanie, czy jeśli zmagam się z problemami hormonalnymi (tycie, trądzik, dwukrotnie gruczolakowłókniak, nieregularne miesiączki, a teraz po zaprzestaniu antykoncepcji jej zanik), to może pomóc dieta? Oczywiście w sensie sposobu odżywiania, co jeść, a co unikać itp?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Grudzień 2015 - 23:23
Witam Małgosiu, mam pytanie trochę nie do tematu,mam nadzieję że mogę liczyć na odpowiedź. Otóż u mojej mamy wykryto nowotwór. Aktualnie przebywa w szpitalu na badaniach bo jeszcze niewiadomo dokładnie co to jest. Po rozmiarach wiem że guz jest nieoperacyjny,stąd podejrzewam że zostanie wdrożone leczenie w postaci chemioterapii,radioterapii. Chciałabym się jakoś przygotować i pomóc mamie wzmocnić organizm przed chemią, stąd moje pytanie,czy jesteś w stanie powiedzieć cokolwiek w tym temacie? I jeszcze jedno pytanie,czy wiesz może coś na temat picia sody oczyszczonej w połączeniu z cytryną? Czy faktycznie odkwasza organizm i może w jakimś stopniu pomóc? Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:41
Kup książkę Cud Terapii Gersona. Polecam olej z czarnuszki i gorzkie pestki moreli.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 3:39
Witaj Gosiu, chciałabym Cię zapytać co sądzisz o Balsamie Leśniowskiego na odchudzanie? Słyszałam o nim same pochlebne opinie, może nie tyle w kontekście odchudzania, bo w cuda nie wierzę, ale bardziej jeśli chodzi o poprawę trawienia. Skład znalazłam w internecie: Skład:
Naturalny wodny ekstrakt z: siemienia lnianego, korzenia mniszka lekarskiego, owocni fasoli, korzenia lubczyka, ziela skrzypu polnego, ziela krwawnika, kwiatu hibiskusa, korzenia arcydzięgla; woda; dodatki: fruktoza, jabłko; składnik zagęszczający - skrobia naturalna oczyszczona; składnik stabilizujący - naturalny kwasek cytrynowy; składnik konserwujący - sorbinian potasu

Pozdrawiam! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 10:09
Kochana Małgosiu, od 27 kwietnia tego roku przeszłam na "jasną stronę mocy", z wagą 104 kilo zaczęłam korzystać z Twoich wskazówek dietetycznych i dziś na wadze zobaczyłam po raz pierwszy wagę poniżej setki, 98.5 kg:) To moja najniższa waga od kilku lat, jestem przeszczęśliwa!!!! Wciąż się uczę i dowiaduję czegoś nowego i widzę, że waga baaardzo wolno, ale wciąż systematycznie spada:)Idzie mi coraz lepiej, na bieżąco koryguję błędy i niedouczenie w zakresie odżywiania:) Mój metabolizm nareszcie "ruszył"!!!Za dwa lata mam nadzieję cieszyć oko wagą 69:) Nawet nie wiesz, jak jestem Ci wdzięczna!!!! Kasia
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:33
Kasieńko bardzo się cieszę ale to TWOJA zasługa. Twojej determinacji i siły!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 13:31
a jesli mam filet 1-1,20kg to marynaty ma byc automatycznie 2 x wiecej?
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:32
Tak. Filet musi być całkowicie zanurzony w marynacie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 18:52
Pisałam wyżej, ze schudlam dzieki Tobie Malgosiu juz kilka kg od kwietnia, i jeszcze chciałam dodać, ze ćwiczę 3 razy w tygodniu po 30-60 minut i jestem o wiele smuklejsza, obwody spadly ok. 50cm:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 18:57
Małgosiu, jesli sie odchudzam i codziennie ćwiczę 40 minut, a dziś sprzątałam cały dzień, aż mnie wszystko boli, myłam okna, robiłam generalne porządki w domu, nie miałam czasu usiąść , to czy mam robić jeszcze ten trening 40 minut, czy ten całodniowy ruch wystarczy ?
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:27
Odpuść sobie już dzisiejszy trening ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 21:10
a co Pani jada na śniadania w dni świąteczne?:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 13:19
Małgosiu, mam pytanie odnośnie tego przepisu
Jeśli przyrządzam w ten sposób tylko część fileta (ok. 200-300g) to ile powinnam go piec?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:34
Połowę mniej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 15:22
Mam pytanie odnosnie suszonych sliwek.Teraz mamy najlepsze nasze suszone i smakuja milion razy lepiej niz inne suszki calo roczne, staf moje pytabie czy mozna jakos przechować sliwki abu dlugo byly dobre?czy mozna je zamrozic?z gory dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:32
Przechowujesz normalnie w szafce ale w lnianym woreczku. Muszą oddychać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 22:45
Małgosiu ,wiem, że teraz czas świątecznych postów i to nie w temacie, ale ostatnio zetknęłam się z dietą Paleo i chciałabym wiedzieć, jakie jest Twoje zdanie o tej diecie?Czy to kolejny wymysł? Czy nadaje się dla wszystkich? Najbardziej zaskoczyło mnie odstawienie węglowodanów w postaci wszelkich kasz, płatków, strączków, gdzie Ty to zalecasz jako element zbilansowanej diety. Nawet większość orzechów jest na nie i pestki. O Paleo dowiedziałam się z gazety, którą ostatnio polecałaś i dlatego tym bardziej interesuje mnie Twoje zdanie:) Oczywiście później zgłębiłam trochę ten temat i sama nie wiem, co o tym myśleć. Wspomnę jeszcze tak skromnie, że jestem Twoją stałą czytelniczką od przeszło roku i dla mnie codziennie jesteś skarbnicą wiedzy - takiej rozsądnej, podpartej racjonalnymi argumentami:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 22:46
Małgosiu, a jak gotować cieciorkę, soczewicę itp aby nie powodowały rewolucji oraz aby pozbyć się tych związków ktore je powodują?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 23:39
Małgosiu! Mój syn musi stosować dietę przeciwgrzybicza. Czy może jeść zupy na mięsnym wywarze (np. pomidorową z koncentratem pomidorowym Pudliszki)? A biały ser i groch jasiek?
Pozdrawiam
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:29
Odsyłam do lektury posta z zaleceniami przy diecie przeciwgrzybiczej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2015 - 7:50
Gosiu ile dni moge trzymac w lodowce hummus? za duzo zrobilam i nie wiem ile mi postoi zeby byl wrtosciowy.
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:27
Do 5 dni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2015 - 8:54
Małgosiu, jakie ryby polecasz dla osób z podwyższonym cholesterolem, co myślisz o śledziach?
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:28
Przy podwyższonym cholesterolu każda ryba.
Odpowiedz
Aleksandra JaworskaDodano:  21 Grudzień 2015 - 13:59
Gosiu, czy po wyjęciu z solanki obsypujesz jeszcze mięso ziołami?
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 14:15
Nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 12:31
Gosiu, skąd tak niska kalorycznośc gotowego dania? Jeżeli na 600 g mięsa dodajemy prawie drugie tyle suszonych owoców ktorych kalorycnośc to ok 300 kcal/100 ? to średno nie wyjdzei ok 150-200/100 g faszerowanego indyka?
Dodano:  22 Grudzień 2015 - 15:21
Tam mi policzył program który bierze też pod uwagę parowanie i kurczenie się składnika.
Odpowiedz
ssDodano:  27 Grudzień 2015 - 22:53
Gosiu, wpadla mi w reke ksiazka "z daleka od mleka". Jestem przerazona. Pije mleko, lubie i daje dziecku. A tu takie rewelacje!
W skrocie o ksiazce "zawarte w mleku składniki (kazeina, laktoza, cukry zwierzęce) powodują uszkodzenie narządów wewnętrznych oraz nieodwracalne zmiany w układzie krążenia i kostnym.
Dowiesz się, do jakich chorób prowadzi mechanizm uzależnienia od kazeiny. Autorka omawia wszystkie szkodliwe substancje znajdujące się w białym płynie i wyjaśnia, jak jego spożywanie wpływa na częste występowanie osteoporozy, nowotworów, alergii, astmy, anginy, atopowego zapalenia skóry, bóli brzucha, uszu, płuc, biegunek i wielu innych schorzeń."

PROSZE, jesli masz chwile, napisz co o tym myslisz i czy nalezy zrezygnowac z mleka i jego przetworow i czy dzieci moga je pic/jesc.

Moja wdziecznosc bedzie przeogromna!
Pozdrawiam
Dodano:  28 Grudzień 2015 - 9:22
Całe pokolenia stały na mleku a jakoś dożyliśmy 2015 roku ;) Mało tego, pokolenia starsze są zdrowsze niż obecne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Grudzień 2015 - 13:04
Danie przepyszne. Nie zrobiłam sosu bo nie miałam sosu sojowego ale i tak wszystkim smakowało, lecz zawsze jest jakieś ale... Farsz się troszkę rozwalał i nie trzymał struktury. Czy można go czymś potraktować aby nie był taki "sypki" Oprócz tego wydaję się, że ilość żurawiny i daktyli jest trochę za duża na ilość mięsa. Ja miałam indyka 1 kg i owoców tyle co w przepisie powyżej. Niestety zostało mi sporo a indyka miałam wypchanego.
Przepis super.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Styczeń 2016 - 18:08
Indyk i sos przepyszny :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Marzec 2016 - 11:34
Interesujący przepis. Zastanawiam się tylko, czy indyka można zastąpić innym mięsem, np. drobiem lub wieprzowiną? Chciałabym zrobić to danie na Wielkanoc, ale nie mam niestety dostępu do indyka. Jak myślisz, wyjdzie z takiej zmiany coś zjadliwego? ;) Oczywiście dostosowując czas pieczenia do rodzaju mięsa. I jeszcze jedno pytanie, dotyczące pomidorów. Czy to prawda, że lepsze dla organizmu/zdrowsze są pomidory nie surowe, ale poddane obróbce termicznej? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Paulina
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej