fbpx
Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
Img

Sezon truskawkowy w pełni.
W zasadzie nie ma dnia żebym nie jadła czegoś z truskawkami. Co tu kryć, staram się najeść na zapas 🙂 W końcu świeża truskawka to nie to samo co mrożona.

Jeśli mowa o mrożonych to truskawkowe zapasy na zimę mam już gotowe. W sumie zamroziłam 10 łubianek i zapełniłam moją garażową zamrażarkę w 70%. Pozostałe 30% zostało do podziału pomiędzy śliwkę węgierkę, poziomki, jagody i wiśnie. Walka szykuje się zacięta bo każdy będzie chciał zająć jak najwięcej miejsca. Mam nadzieję, że się zbytnio nie poobijają.

Żar leje się z nieba i pewnie każdy myślami jest już na wakacjach a ja tu o zapasach na zimę, ale smak lata w środku zimy jest bezcenny. Truskawkowy koktajl jak za oknem śnieg i mróz smakuje wyjątkowo dobrze.
Do zimy daleko, zapasy zrobione więc teraz trzeba się delektować świeżymi truskawkami.
Ile się da !!!

Moja dzisiejsza propozycja to truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną. Schłodzone smakuje wybornie, zwłaszcza podane w plenerze, jedzone na leżaczku, z nogami na stole.
W sam raz na niedzielne popołudnie.

 
Składniki (na 4 pucharki) :Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
  • 400 gram truskawek
  • 400 – 500 ml jogurtu naturalnego (nie greckiego, jogurt musi być dość rzadki)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru (ja używam trzcinowego)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1.  Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
  2. Truskawki miksujemy z jogurtem i cukrem na jednolitą masę. Odmierzamy 700 ml, dodajemy żelatynę. Mieszamy.
  3. Mus wlewamy do wysokich szklanek do wysokości 3/4 zostawiając trochę na górną warstwę.
  4. Szklanki wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami i cukrem pudrem. Układamy na schłodzonym i ściętym musie zostawiając trochę do dekoracji. Pozostałą część musu wylewamy na warstwę śmietany. Wkładamy do lodówki i odstawiamy na kolejne 2 godzimy.Przed podaniem dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.
 Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
Kaloryczność jednego pucharka deseru to ok. 350 kcal.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Dżem truskawkowy – tylko 75 kcal w 100 gramach

Prosty dżem truskawkowy, niskosłodzony o konsystencji gęstego musu. W sam raz do gofrów  (gofry klasyczne i gofry bezglutenowe i bezmleczne Czytaj dalej

Gołąbki z indykiem, warzywami i białą kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym. W sam raz na niedzielny obiad.
Gołąbki z indykiem, warzywami i białą kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym

Wiecie za co lubię gołąbki? Za to że doskonale smakują odgrzewane i bez szkody dla smaku mogę je zrobić na Czytaj dalej

FAVA – grecki krem z grochu który skradł moje serce
FAVA – grecki krem z grochu który skradł moje serce

Piątkowy wieczór kilka miesięcy temu. Kolacja z mężem w greckiej restauracji. Składamy zamówienie. Po chwili dostajemy starter. Coś w małym Czytaj dalej

Sandacz na carpaccio z aromatyzowanego pieczonego buraka w towarzystwie pietruszkowo – koperkowego pesto!

Bardzo lubię połączenie smaków które widzicie na talerzu, dlatego postanowiłam zdradzić Wam ten przepis. Być może zechcecie wykorzystać go w Czytaj dalej

37 komentarzy

kuchcikOlaDodano:  23 czerwiec 2013 - 11:01
zjadłabym taką :) idealny deser na upalne popołudnie :)
Odpowiedz
BookloverDodano:  23 czerwiec 2013 - 11:08
Ale pychoty :)
Odpowiedz
agateqDodano:  23 czerwiec 2013 - 12:29
Jakie śliczne te szklanki, ładnie podane, idealne na deser, niedzielny deser po rodzinnym obiedzie, albo na jakieś imieniny...:)
Albo na zimowe wspomnienie lata, o ile zachowamy truskawki w zamrażarce!
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  23 czerwiec 2013 - 13:14
słodkiego weekendu :)
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  23 czerwiec 2013 - 15:06
ale pyszności:)
Odpowiedz
It's So EasyDodano:  23 czerwiec 2013 - 16:31
wygląda bosko :) na pewno przepysznie smakuje :)
pozdrawiam
Odpowiedz
AgaDodano:  23 czerwiec 2013 - 19:12
Oczyma duszy mojej czuję ten boski smak!!
Odpowiedz
galantyna.plDodano:  23 czerwiec 2013 - 21:28
Tak, o tej porze roku trzeba się najeść truskawek na zapas:)
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  23 czerwiec 2013 - 22:48
zrobię sobie to cudo!!!!
Odpowiedz
OlaDodano:  8 lipiec 2013 - 19:32
Jaki pyszny letni deser,ja często dodaję do owocowych musów gęsty jogurt Pilos z Lidla,mus szybko gęstnieje w lodówce:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 15:37
Wygląda cudownie! co to jest śmietan fix?
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 15:56
śmietan fix sprawia że śmietana jest sztywna i nie opada
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 16:37
dzięki, będę wybierać się na zakupy, czy to jest nazwa produktu konkretnego producenta czy zwyczajowa, i jeśli tego nie znajdę to pod jaką inną nazwą to się może kryć?, to jest generalnie zagęszczacz do śmietany, tak?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 17:38
Mmmmmmmmmmmmmmniam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 17:49
Ale pyszności :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 19:18
Wygląda swietnie. I jak ładnie podane :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 20:00
Cudne - weekend będzie przepyszny! ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2014 - 14:48
Gocha, jak ten ''FIX'' do ciebie nie pasuje..!! :-D Żartuję, robię to cudo na weekenddddddd ;-)
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 18:42
W małej ilości (przecież używamy tego składnika "od wielkiego dzownu") fix który ma za zadanie usztywnić śmietanę nie zaszkodzi nam.
To samo można by powiedzieć o proszku do pieczenia a przecież w małych ilościach dodajemy go do ciast.
Nie dajmy się zwariować.
Michał Tombak mawia że "każda trucizna może być czasem lekarstwem" !
AnonimowyDodano:  23 maj 2015 - 17:12
Czytałam jego książki ciekawe rzeczy są w niej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 czerwiec 2014 - 14:13
Gosia, za chiny ludowe nie moge znalezc w pl sklepie tego smietan fixa (mieszkam w uk) - czy czyms da sie go zastapic?? Strasznie chce zrobic ten deser, ale odkladam przez brak fixa
Dodano:  18 czerwiec 2014 - 15:13
zrób bez fixa
AnonimowyDodano:  19 czerwiec 2014 - 14:26
Nie opadnie bez fixa? Koleżanka podpowiada,że może dać do śmietany trochę żelatyny albo serka mascarpone? Ale chcę najpierw skonsultować z tobą ;)
Dodano:  19 czerwiec 2014 - 15:05
możesz dodać żelatyny ale musisz ją najpierw zahartować ze śmietaną czyli jak zrobisz żelatynę i wystudzisz to zmiksuj ją z łyżką śmietany, później z drugą i trzecią a dopiero później dodaj do reszty śmietany,
dzięki temu unikniesz grudek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 luty 2015 - 9:24
Malgosiu moj komentarz nie ma nic wspolnego z deserem ale nie wiedzialam gdzie napisac :) Ewa Ch. szuka dietetyczki do wspolpracy mysle ze Ty bys sie tam nadawala w 200% Od marca chce zaczac tam cwiczyc i wspaniale byloby miec Ciebie i Ewe w studio :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 marzec 2015 - 13:10
Mam pytanie. Czy w czasie kiedy 2 godziny chłodzi się pierwsza warstwa musu w lodówce to ta druga część, która przypada na śmietankę nie zastygnie rownież? Pozdrawiam Kasia
Dodano:  13 marzec 2015 - 17:24
Nie zastygnie
AnonimowyDodano:  13 marzec 2015 - 21:28
To super. Dzięki:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2015 - 12:21
Zamiast tego fixa dajcie dwie łyżki mascarpone nigdy nie opadnie... takiej śmietany uzywam do tortow i zawsze jest super
Odpowiedz
OLkaDodano:  13 czerwiec 2017 - 9:13
jesli zrobie bez smietany w ogole to ile bedzie mial kalorii taki jeen pucharek ? z gory dzieki za odp. :)
Odpowiedz
Sylwia Dodano:  13 czerwiec 2017 - 9:21
Wyglada cudnie!!! Chciałabym zapytać czym zastąpić nabiał w przepisie? Czy jest sensowna alternatywa żebym nie stracić smaku? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  13 czerwiec 2017 - 17:54
Nie bardzo :(
Odpowiedz
OLkaDodano:  13 czerwiec 2017 - 10:18
jesli zrobie bez smietany w ogole to ile bedzie mial kalorii taki jeen pucharek ? z gory dzieki za odp. :)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  13 czerwiec 2017 - 10:20
Małgosiu, mam głupie pytanie, ale jak się mrozi truskawki na zimę?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  13 czerwiec 2017 - 12:13
Wkładasz po prostu do pojemnika i zamrażasz.
Odpowiedz
MajaDodano:  13 czerwiec 2017 - 11:42
Zelatyne we wrzatku??
Odpowiedz
KatatarzynaDodano:  13 czerwiec 2017 - 15:20
Małgosiu ja odrobinkę zmieniłam i z ptasiego mleczka wyszło mleczne ptaszydło ??Na dno szklaneczki dodałam podprażone z miodem i cynamonem płatki orkiszowe
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej