Wegański lunchbox – strączkowe risotto

Lunchbox do zabrania do pracy idealny dla wegetariań i wegan. Ryż a’la risotto z zielonym groszkiem i fasolką, podkręcony cebulką, musztardą francuską i kiszonym ogórkiem. Zawiera 9 gramów białka na porcję.
Danie bardzo proste, aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. 
Szykuję dla Was post na temat diety wegetariańskiej i wegańskiej, ale to o czym powiedziałam jakiś czas temu na story, że nie ma mowy tego rodzaju dietach bez roślin strączkowym jest absolutną podstawą. Jeśli nie lubicie strączków, zapomnijcie o przejściu na wegetarianizm czy weganizm.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 330 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • jedna łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 160 gramów ryżu basmati
  • 140 gramów mrożonego zielonego groszku
  • jedna puszka (ok 260 g) fasolki flażoletki (może być inny rodzaj fasolki)
  • czubata łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • woda lub bulion warzywny (gotujemy tak samo jak rosół, ale bez mięsa)

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie w wysokim garnku, woku lub wysokiej patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy surowy ryż. Przesmażamy. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy bez przykrycia ok. 4-6 minut. Dodajemy groszek i pokrojonego w kosteczkę kiszonego ogórka. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Gotujemy aż ryż zmięknie, ale ma być al dente.
  2. Dodajemy fasolkę oraz musztardę. Mieszamy, podgrzewamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą (jeśli używamy bulionu zamiast wody, a bulion jest doprawiony, dodatek soli może nie być konieczny). 
  3. Gotowe danie posypujemy dowolną zieleniną. 

Wegański lunchbox – strączkowe risotto
4 (80%) 14 votes

78 komentarzy

DorotaDodano:  21 Styczeń 2019 - 8:58
Robie jutro do pracy!Zapowiada sie pysznie;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:14
Polecam ;)
DorotaDodano:  22 Styczeń 2019 - 9:19
Zrobione,polecam,u nas wszystkim w domu smakowalo,synek 21mcy tez jadl😀
Odpowiedz
KasiaDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:02
Przy dziennej kaloryczności 1600 zjadłabym to danie na obiad tylko się zastanawiam co dołożyć bo 330 kal to chyba ciut mało może jakąś zupkę ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:14
Posyp ziarnami słonecznika - 2 łyżkami.
kasiaDodano:  21 Styczeń 2019 - 10:16
Oki jutro będzie na obiadek
Odpowiedz
Natalia Dodano:  21 Styczeń 2019 - 9:20
Czy nadaje się dla osób z IO i pcos? Wygląda idealnie do zabrania na uczelnie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:29
Tak jeśli dosypiesz 2 łyżki pestek słonecznika.
OlgaDodano:  30 Styczeń 2019 - 20:13
2 łyżki na całe danie czy na porcję?
Odpowiedz
AgaDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:21
Czy IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:29
Jeśli dosypiesz 2 łyżki pestek słonecznika to tak.
Odpowiedz
GosiaDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:37
Przepisy jutro do wypróbowania :) dziękuję :) a mam pytanko : kiedy będzie nowa książka ? :) Miłego dnia życzę :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:51
Kochana już niebawem.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  21 Styczeń 2019 - 9:57
Może być czerwona fasola z puszki? Uwielbiam Twojego bloga i takie przepisy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:33
Tak.
Odpowiedz
OlaDodano:  21 Styczeń 2019 - 10:26
Małgosiu, jeśli ćwiczę w domu na stepperze około 30 min to można to już uznać za trening i powinnam zjeść po tym jakieś danie po-treningowe nawet jeśli nie czuję głodu tylko mega pragnienie i przez dłuższy czas mam ochotę tylko na wodę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:36
Nie. Po takich ćwiczeniach nie ma potrzeby dodatkowego posiłku.
OlaDodano:  21 Styczeń 2019 - 12:23
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Odpowiedz
MarzenaDodano:  21 Styczeń 2019 - 10:31
Gosiu a gdzie można kupić tą fasolkę ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:33
Ja kupiłam w sieci Top Market ale w Piotrze i Pawle też widziałam.
Odpowiedz
AnnaDodano:  21 Styczeń 2019 - 10:53
Małgosiu czy osoby z candida również mogą jeść tą sałatkę ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:32
To nie sałatka. To danie na ciepło. Osoby z candidą mogą.
Odpowiedz
A.Dodano:  21 Styczeń 2019 - 11:17
spadłaś mi z niebia bo nie miałam pomysłu co gotować jutro, jeszcze wiem że mam dodać 2 łyżki słonecznika bo mam IO. mam w domu puszkę \"Biała Fasola Cannelini bonduelle gotowana na parze\" - znasz? tez się nada mam nadzieję, wydaje się bardzo podobna z wygladu do Twojej ze zdjęcia. ryż brązowy ok do tego bedzie czy za suche będzie? jak na Twój gust?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:34
Jak najbardziej i fasolka i brązowy ryż.
Odpowiedz
KasiaDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:46
Czy to danie może być też na kolację na 3 godz przed snem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 10:51
Tak.
Odpowiedz
EmiliaDodano:  21 Styczeń 2019 - 11:50
Witaj Małgosiu! Kolejny przepyszny przepis! Małgosiu, 1. dużo się czyta, że osoby z niedoczynnością tarczycy powinni omijać rośliny strączkowe - czy to prawda? Zaczynam zmieniać swoją dietę na wegetariańska i dużo smakuje również z diety wegańskiej ale podstawą tak jak piszesz są wszelkiego rodzaju strączki. Czy to bezpieczne dla NT? 2. czym zastąpić ryż basmati? (mam nietolerancję na gluten i pszenicę) Pozdrawiam serdecznie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 10:50
1- nie muszą eliminować ale jeść z umiarem 2- ryż basmati jest bezglutenowy, nie ma też nic wspólnego z pszenicą. Jeśli go nie chcesz to zamień go na kaszę jaglaną lub gryczaną niepaloną.
EmiliaDodano:  22 Styczeń 2019 - 23:21
Dziękuję ❤
Odpowiedz
AgaDodano:  21 Styczeń 2019 - 12:41
Malgosiu masz jakas porade na zaatakowane zatoki? Nie wiesz co pomaga? Czy jakies oklady? Tak mnie przytkalo i nie wiem jak sie tego pozbyc
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 10:49
Ja bez sinupretu umieram ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  21 Styczeń 2019 - 19:22
260 gr fasolki to już waga po odsączeniu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 10:48
Tak. Akurat tyle jest w puszcze po odsączeniu.
Odpowiedz
A.Dodano:  22 Styczeń 2019 - 8:00
basmati tutaj też OK dla IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 10:47
Tak ale zależy od pozostałego składu posiłku.
Odpowiedz
IwonaDodano:  22 Styczeń 2019 - 9:32
Gosiu troche sie pogubilam z treningami. Po jakim treningu nalezy zjesc dodatkowy posilek? Nie po kazdym? Myslalam ze jak chodze na zajecia grupowe na silowni to trzeba wprowadzic dodatkowy bialkowy posilek.... jak to jest dokladnie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 10:55
To zależy od treningu. To nie jest tak że ćwicząc na siłowni spalasz nie wiadomo ile. Wiem bo sama trenuję siłowo. Trenuję też cardio. Podczas cardio przez 40 minut na orbitreku spalam 250 kcal. I teraz wyobraź sobie że zjadam posiłek 350 kcal. Schudnę cokolwiek? Nie bo mam nadwyżkę 100 kcal.
Odpowiedz
KarolaDodano:  22 Styczeń 2019 - 14:52
Zamiast bulionu można zalać po prostu wodą? Zrobiła bym dzisiaj na szybko po pracy a nie mam bulionu akurat :) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 20:32
Można wodą tak.
Odpowiedz
IzabelaDodano:  22 Styczeń 2019 - 16:38
Gosiu, podejrzewano u mnie grzyby, a jednak jest to e. Coli... Czy dieta przy jest taka sama jak przy Candidzie, czy wystarczy taka jak przy antybiotykoterapii??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 20:32
Jak przy antybiotykoterapii.
Odpowiedz
AnitaDodano:  22 Styczeń 2019 - 20:25
Wygląda pysznie i zdecydowanie to moje smaki, ale... Gosiu jestem w trakcie trwania 8-tygodniowej diety bez węglowodanów, aby zmusić organizm do spalania tłuszczu (potem 4 tygodnie z małą ilością węglowodanów złożonych). Widzę, że faktycznie chudnę, ale trochę mam już dość, a do końca daleko. Po prostu muszę całkiem rezygnować z produktów, które bardzo lubię :( Czy Twoim zdaniem warto się przemęczyć, czy taka dieta ma sens? (inspiracja z książki dr Cabot \"Nie mogę schudnąć i nie wiem, dlaczego\"). Czy w ogóle znasz książki tej pani, możesz je polecić? Dzięki!!!!!!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Styczeń 2019 - 20:32
Tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów więc odstawiając je tylko obciążysz nadnercza, a te obciążą tarczycę i zwolni metabolizm. Zbyt wysoka cena redukcji "na chwilę".
Odpowiedz
ŻanetaDodano:  23 Styczeń 2019 - 11:13
Gosiu,mam alergie na mleko, drożdże i pszenice, i okropne zaparcia.Jem zdrowo wg twoich wskazówek,ale zaparcia nie ustępują.Jak sądzisz czy przyjmowanie probiotyków coś by tu pomogło?mogłabyś mi jakiś doradzić?bo fermentowanych produktów mlecznych nie mogę a ogórki i kapusta kiszona dosyć często wywołuje u mnie objawy alergii choć nie wiem dlaczego
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Styczeń 2019 - 20:48
Powinnaś zastosować dietę Low Fodmap. Powinno pomoc.
A.Dodano:  25 Styczeń 2019 - 8:24
To bardzo miłe, że znalazłaś czas i odpisałaś. :)
Odpowiedz
A.Dodano:  23 Styczeń 2019 - 11:52
Smutno, że nie ma dzisiaj postu. Rozpieściłaś nas Małgosiu :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Styczeń 2019 - 20:43
Kochana urlopuję się. Choć i tak urlopuję się do 16-tej, a po 16-tej pracuję z pacjentami więc taki urlop połowiczny.
Odpowiedz
EwaDodano:  23 Styczeń 2019 - 13:17
Małgosiu, bardzo proszę o poradę. Oczywiście sprawa będzie skonsultowana z lekarzem, ale chcemy wykonać też badania na własną rękę, bo znając życie, badania na skierowaniu będą okrojone i wybiórcze. Dlatego bardzo proszę Cię o radę, co warto zbadac u mężczyzny (30 letniego), który od pewnego czasu odczuwa ogromne zmęczenie, po pracy (ciężkiej i umysłowej, wychodzi z domu o 8, wraca około 19) nie jest w stanie już nic zrobić, ma uczucie „ciężkich oczu” i zasypia na siedząco... dodatkowo zdarzają się problemy z pamięcią (nie jakieś drastyczne, ale nie pamięta wielu detali z niedalekiej przeszłości, które np pamiętam ja). Mój partner pracuje w takim trybie (tyle godzin oraz intensywność) od dawna i jeszcze jakiś czas temu był w stanie po pracy biegać, ćwiczyć, obejrzeć ze mną film etc, a teraz zero sił na cokolwiek i ta senność.... bardzo proszę o pomoc, jakie badania powinnismy wykonać, bardzo się martwię. Dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Styczeń 2019 - 20:51
Moim zdaniem Twój partner jest po prostu przepracowany. Można wykonać podstawową morfologię i sprawdzić tarczycę (tak, Panowie też chorują na nieodczynność i mają takie same objawy jak Panie). Konieczne będzie też zadbanie o regenerację, sen, odpoczynek, właściwy poziom magnezu. Objawy o których piszesz są objawami skorelowanymi z niedoborem magnezu a ten "zużywa" się w stresie. Warto też sprawdzić jego poziom + poziom D3 która także odpowiada za stan emocjonalny.
Odpowiedz
K.Dodano:  23 Styczeń 2019 - 20:48
Malgosiu czy warto dodawac do mazdej potrawy jakiś tlyszcz np.pestki,nasionka czy orzechy zwlaszcza da weglowodanow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Styczeń 2019 - 20:43
Tak. Bardzo warto.
Odpowiedz
AnnaqDodano:  24 Styczeń 2019 - 21:45
Witam od 2.5 roku śledzę twój blog .Dzięki tobie i Twoim poradą, przepisą schudłam 15 kg .Ale od jakiegoś czasu zauważyłam że dzieje się że mną coś dziwnego A więc mam napady obżarstwa tak jakbym nie miała uczucia sytości i jak mam na coś ochotę to muszę to zjeść bo mnie nosi słodkie muszę zagryść pikatnym A później wielkie wyrzuty sumienia. Małgosiu proszę Cię bardzo o pomoc co robię nie tak .
Odpowiedz
Dziewczyna z KujawDodano:  25 Styczeń 2019 - 9:33
Danie petarda! Zresztą to kolejne z Twoich przepisów wypróbowane przeze mnie i znów połaskotane kubki smakowe :) pozdrawiam serdecznie!
Odpowiedz
MniszekDodano:  25 Styczeń 2019 - 15:40
Małgosiu, dlaczego groszek z puszki nie jest zdrowy, a fasola z puszki już tak? Zawsze chciałam zadać Ci to pytanie i dziś jest ten dzień:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Styczeń 2019 - 22:16
Nie ma różnicy. Po prostu groszek z puszki jest obrzydliwy i nie nadaje się do jedzenia ;) Smak groszku świeżego lub mrożonego a tego z puszki to jak dzień do nocy. W przypadku fasoli nie ma to znaczenia.
Odpowiedz
WeronikaDodano:  27 Styczeń 2019 - 20:28
Gosiu,mam pytanie z innej beczki.Mam częste ropne zapalenia gardła.Dopiero przyjmowałam antybiotyk a moje migdały znowu są pokryte ropnymi czopami.W dodatku gardło bardzo boli...Czy warto w takim przypadku usunąć migdały?Mam 35 lat.Pozdrawiam Weronika
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2019 - 21:45
To już decyzja lekarza.
OlaDodano:  29 Styczeń 2019 - 20:11
Ja też tak miałam - winny był refluks, który nie dawał innych objawów, niż wiecznie chore gardło i Helicobacter Pylori. Wyleczone, zapalenia gardła się skończyły.
Odpowiedz
JustynaDodano:  27 Styczeń 2019 - 21:01
Czy po odstawieniu nabiału na okres ok 4 miesięcy, a potem próbie ponownego wprowadzenia (w małych ilościach - kefiru, jogurtu naturalnego, białego sera) normalne są bóle brzucha, wzdęcia i gazy? Czy organizm musi się na nowo przyzwyczaić do nabiału czy to świadczy raczej o jego nietolerancji? I czy wystarczy skontrolować sam poziom wapnia w organizmie czy warto jeszcze jakieś inne badania w takim przypadku wykonać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2019 - 21:45
To ewidentny sygnał że nie do końca tolerujesz nabiał. Poziom wapnia warto kontrolować będąc na diecie bezmlecznej. Odsyłam do posta - wapń na diecie bezmlecznej.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  28 Styczeń 2019 - 8:54
Gosiu,jeśli wynik witaminy d wynosi u mnie 15 to powinnam przyjmować z witaminą K czy raczej samą?i w jakiej dawce powinnam ja brać?mam tez okropne zaparcia pomimo zdrowego jedzenia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2019 - 21:43
4000 jednostek spokojnie. Można z K2 ale nie trzeba.
Odpowiedz
GosiaDodano:  28 Styczeń 2019 - 11:49
Powiem tak To jest tak pyszne ze aż brak mi słów by to opisać Zrobiłam porcje dla jednej osoby ale następnym razem zrobię podwójna porcje i sama wszystko zjem 🙈
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2019 - 21:43
Oj jak mi miło ;) Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
Ewa Dodano:  28 Styczeń 2019 - 18:57
Zrobiłam risotto z czerwoną fasolką. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Dziękuję Małgosiu za pyszny przepis.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2019 - 21:42
Cieszę się ogromnie ;)
Odpowiedz
TamaraDodano:  29 Styczeń 2019 - 21:08
Dzień dobry, mam pytanie, bądź propozycję. Czy można byłoby, dla osób zalogowanych na blogu, stworzyć opcję \"ulubione\"? Tak aby przy każdym poście można było zaznaczyć czy chcemy dodać przeczytaną treść/przepis/poradę do ulubionych? Pozwoliłoby to każdej z nas kolekcjonować i tym samym posiadać pod ręką ulubione wpisy. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Luty 2019 - 10:39
Mamy taką opcję w planach ale póki co brakuje rąk do pracy.
Odpowiedz
AniaDodano:  1 Luty 2019 - 13:07
Malgosiu, prosze poradz cos.. syn 5lat wogole pic nie chce: wody, herbat czy sokow.. rano wypija szklanke kakao i tyle. Nie pomagaja kokorowe kubki, rurki. Tylko w czasie upalow cos wiecej wypija. Malo pije, wiec pojawiaja sie zaparcia. Jakies badaniamu zrobic? Zelazo? Tarczyca?
Odpowiedz
AnnokDodano:  2 Luty 2019 - 12:41
Możesz polecić dobrą patelnię? Stara psuje się i muszę zmienić. ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Luty 2019 - 10:25
Tefal, valdinox. Mam z obydwu firm i jestem zadowolona.
AnnokDodano:  4 Luty 2019 - 22:42
z jaką powłoką? różne opinie są o teflonie
AnnokDodano:  5 Luty 2019 - 12:50
Gosiu, teflonowe?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

Dziś kuchnia serwuje makaron z czerwonej soczewicy zapiekany w sosie z pieczonej papryki z serem blue. Szczegóły w dzisiejszym stories www.instagram.com/qi_dietoterapia/ ☺️ Jak ja uwielbiam ten sos❤️ i serek z niebieską pleśnią zapieczony 😋 Kto zna moją faszerowaną cukinię z serem blue z bloga ten wie o czym mówię 😋 ... Zobacz więcejZobacz mniej

Dziś kuchnia serwuje makaron z czerwonej soczewicy zapiekany w sosie z pieczonej papryki z serem blue. Szczegóły w dzisiejszym stories  https://www.instagram.com/qi_dietoterapia/ ☺️ Jak ja uwielbiam ten sos❤️ i serek z niebieską pleśnią zapieczony 😋 Kto zna moją faszerowaną cukinię z serem blue z bloga ten wie o czym mówię 😋

 

Skomentuj na Facebooku

Ja wiem 😋

Dla insulinoopornych będzie ok, prawda?

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej