fbpx
Wołowina w sosie a’la boeuf strogonow

Kochani, dziś mam dla Was propozycję na danie świąteczne, na specjalne okazje. Kruche, aromatyczne wołowe kawałki w kremowym sosie smakującym jak boeuf strogonow.
Strogonow to petarda smaku serwowana zwłaszcza na weselach. Myślę, że większość z Was przynajmniej raz w życiu miała okazję spróbować. Papryka, pieczarki, cebulka, pomidory. Genialnie doprawiony. Nie każdy jednak lubi te pływające kawałki warzyw. No i klasyczny strogonow jest dość tłusty.
Ja postanowiłam przygotować to danie nieco inaczej, nie w formie zupy, a dania głównego. No i zblendować warzywa na sos.

Polecam na świąteczny obiad 😉
Smakuje najlepiej jeśli zostawicie je i odgrzejecie kolejnego dnia.

Ważna informacja – kupcie dobrą wołowinę. Im lepsze mięso, tym krócej się gotuje. Ja kupuję mięso bezpośrednio od rzeźnika, zawsze z tego samego źródła i do miękkości gotuję wołowinę 2 godziny. Raz kupiłam w markecie i gotowałam do miękkości ponad 4 godziny.
No i zasada najważniejsza. Wołowinę zawsze solimy na końcu, jak już jest mięciutka. 

Kaloryczność:
100 gramów mięsa ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu na ok 20 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 600 gramów mięsa wołowego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 10 pieczarek
  • jedna zielona papryka
  • jedna czerwona papryka 
  •  mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • 200 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml wody 
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę ucieramy z rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i słodką papryką na jednolitą pastę. Mięso kroimy w centymetrowe paski. Nacieramy pastą. Odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Smażymy w wysokim garnku na maśle. Odkładamy na bok.
  3. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Przesmażamy. Ponownie wkładamy mięso. Zalewamy wodą (do zakrycia). Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  4.  Do garnka wkładamy pokrojoną w kawałki paprykę i przecier pomidorowy. Gotujemy kolejną godzinę. 
  5. Wyjmujemy mięso. Sos blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i cynamonem. Ponownie wkładamy mięso.

  P.S.: Danie smakuje najlepiej, jeśli zostawicie je i odgrzejecie kolejnego dnia.

16 komentarzy

AnnDodano:  10 Grudzień 2019 - 8:46
czy można wrzucić to mięso do szybkowara?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2019 - 8:51
Można.
Odpowiedz
Anonim Dodano:  10 Grudzień 2019 - 8:51
Czy w ten sposób mogę przygotować np pierś, lub filet z indyka? Kaloryczność będzie podobna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2019 - 8:54
Tak, ale czas gotowania to ok. 40 min.
Odpowiedz
KorneliaDodano:  10 Grudzień 2019 - 9:22
Małgosiu, a którą część najbardziej polecasz do tego dania? Udziec, ligawa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2019 - 12:46
Ja zawsze kupuję ligawę.
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  10 Grudzień 2019 - 9:40
Małgosiu ,która z Twoich książek będzie najlepsza dla weganki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2019 - 12:46
Dla weganki najnowsza książka.
Odpowiedz
BeataDodano:  10 Grudzień 2019 - 9:40
Małgosiu, uwielbiam warzywa, ale ten sposób na blendowanie warzyw w sosie to moje odkrycie roku, dzięki Twoim przepisom. Takie sosy smakują wybornie! I okazuje się wówczas, że wcale nie trzeba zaprawiać ich niezliczoną ilością mąki.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2019 - 12:46
Dokładnie tak. Nie trzeba ich zagęszczać mąką, a dodatkowo są super sposobem na przemycenie warzyw dzieciom.
Odpowiedz
MonikaDodano:  10 Grudzień 2019 - 11:56
Witaj Małgosiu, na początku stycznia mam konsultację z Tobą, ale przed tym muszę zrobić badania na glukozę i insulinę na czczo, jak mi poleciłaś. Powiedz mi proszę, obecnie przyjmuję czosnek w tabletkach i piję codziennie herbaty z czystka. Czy powinnam coś z tego odstawić przed badaniem, tak aby wyniki były prawidłowe? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Grudzień 2019 - 12:45
Moniko czystek należy na odstawić na 3 dni przed badaniem.
Odpowiedz
NataliaDodano:  10 Grudzień 2019 - 12:16
Czy nadaje się dla osób z IO ? Co zamiast pieczarek?
Odpowiedz
JustynaDodano:  11 Grudzień 2019 - 18:03
A jakie inne mięso niż wołowinę byś polecala do tego dania?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Grudzień 2019 - 19:07
Możesz użyć drobiu, ale wówczas czas gotowania się skraca. Już tu w komentarzach pisałam o tym. Zerknij.
Odpowiedz
Agnieszka Dodano:  17 Styczeń 2020 - 7:16
Zrobiłam, świetny przepis, tylko ja nie zmiksowalam sosu, zostawilam w kawalkach i tez wyszło pyszne!
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej