fbpx
Wołowina w sosie pieczarkowym z koperkiem

Po ostatniej serii przepisów wegetariańskich, przyszła pora na coś dla lubiących dania mięsne. 
Moja propozycja to wołowina w sosie pieczarkowym.
Krucha, delikatna, aromatyczna, w sam raz na niedzielny lub uroczysty, świąteczny obiad.

Są osoby które boją się przygotowywać wołowinę w obawie że wyjdzie twarda. Kluczem jest dobrej jakości mięso, oraz solenie jak będzie już miękkie.
Posolona wcześniej wołowina będzie się gotowała wieki. 

Polecam 😉

Kaloryczność:
100 gramów (jeden kotlet) wołowiny z 2 łyżkami sosu ma ok. 160 kcal 

Składniki:

  • kilogram wołowiny (polecam ligawę)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia pietruszka
  • 500 gramów pieczarek
  • woda
  • sól,
  • płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • łyżeczka majeranku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • mąka orkiszowa do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki klarowanego masła do obsmażenia mięsa,
  • łyżeczka klarowanego masła do pieczarek
  • łyżka śmietany 12% tłuszczu
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w centymetrowe paski.
  2. W miseczce mieszamy pieprz, słodką paprykę, kumin i majeranek. Nacieramy plastry mięsa.
  3. Musztardę ucieramy z rozgniecionym czosnkiem. Nacieramy mięso.  Odstawiamy na noc do lodówki. 
  4. Zamarynowane plastry mięsa obtaczamy w mące. Obsmażamy z obydwu stron na maśle. Przekładamy do garnka.
  5. Na pozostałej ilości masła przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pietruszkę i połowę pieczarek. Dodajemy do mięsa, zalewamy wodą do zakrycia. Gotujemy na małym ogniu (w przypadku indukcji na 4-5) przez 2 godziny. Miękkie mięso w garnku solimy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
  6. Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru. Wywar z warzywami blendujemy na gładką masę.
  7. Pozostałe pieczarki kroimy w półtalarki. Przesmażamy na łyżeczce klarowanego masła aż stracą praktycznie całą objętość. Wkładamy do sosu. Mieszamy. Śmietanę hartujemy 2 łyżkami sosu. Wlewamy do sosu. Mieszamy. Wkładamy mięso.
  8. Posypujemy  świeżym koperkiem.

 

39 komentarzy

goscDodano:  16 Wrzesień 2019 - 8:38
Aż pieczarki straca praktycznie całą objętość? - czyli, że mają zniknąć ? :)))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 8:40
Maj być takie suche zuzelki.
Odpowiedz
anonimDodano:  16 Wrzesień 2019 - 8:51
Z jaką suróweczka to podałaś ? Co by pasowało do wołowinki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 8:59
Ja podałam z sałatą z jogurtem. Polecam też z zieloną fasolką szparagową.
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:01
Mogę użyć do tego przepisu schabu? Kaloryczność będzie podobna? Czy czas przygotowywania będzie podobny?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:39
Za schab nie ręczę i raczej odradzam bo wyjdzie twardy.
Odpowiedz
MartaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:03
Da się czymś zastąpić śmietanę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:37
Można pominąć.
Odpowiedz
KingaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:04
I pięknie, kupilam wolowine bez pomyslu na nia - pomysł znalazl się sam😍
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:37
O widzisz ;) Super ;)
Odpowiedz
E.WDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:14
Czy IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:37
Tak.
Odpowiedz
AnkaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:44
1kg wołowiny to dość dużo - otrzymałaś 10 plastrów mięsa. Porcja to 1 plaster rozumiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 12:51
Nigdzie nie napisałam że otrzymałam 10 plastrów mięsa. Porcja to nie jest 1 plaster. Porcja uzależniona jest od zapotrzebowania konkretnej osoby.
Odpowiedz
Bożena Dodano:  16 Wrzesień 2019 - 9:44
Małgosiu, podpowiedz mi proszę jak mam wydrukować ten przepis lub go skopiować. Jest kuszący i na pewno go wykorzystam. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnnaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 12:05
Czy może być mąka ryżowa do panierowania i czy można pominąć pieczarki ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 12:50
Można oczywiście.
Odpowiedz
AsiaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 13:38
Małgosiu ja w innym temacie. Mąż co chwila ma afty w buzi, czasem nawet kilka. Pamiętam, że ktoś pytał kiedyś w komentarzu ale nie mogę go odnaleźć. Podpowiedz proszę jakie badania powinien wykonać mąż.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 16:19
Najlepiej udać się do laboratorium i zrobić wymaz. Można też poprosić lekarza POZ o skierowanie, aby wykonać badanie na NFZ.
Odpowiedz
ElkaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 13:53
Małgosia ja mam takie pytanie :) układając nowe przepisy Ty chyba pół życia spędzasz w kuchni, prawda? :) :) Bo ja jak robię Twoje potrawy to siedzę kilka godzin nad jedną (chodzi mi o te obiadowe, nie jakieś szybkie smoothie). A co dopiero jeszcze tworzyć nową potrawę i eksperymentować! Chyba wtedy mieszkasz w kuchni :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 14:28
Nic z tych rzeczy ;) Połowę życia to ja spędzam w pracy przy komputerze z pacjentami ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 15:11
Kasza czy ziemniaki? Ja to zjem bez ale mąż, teściowa czy rodzice nie uznają obiadu bez ziemniaków i surówki....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Wrzesień 2019 - 16:17
Polecam z pure ziemniaczanym i surówką. Do takiej wołowiny może to być np. kapusta kiszona z dodatkami.
Odpowiedz
AnnaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 17:16
Kiedyś dusilam ligawe i była twarda przeokropnie i aż się boję spróbować znowu, tylko nie pamiętam kiedy wtedy soliłam :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Wrzesień 2019 - 9:19
Nie wolno solić od razu.
Odpowiedz
Anonimowy Dodano:  16 Wrzesień 2019 - 18:19
Podana kaloryczność 100 gram (1 kotlet) plus sos ma 160 kal.waga kotleta jest podana już po przyzadzeniu czy poprostu musze pokroić wołowinę w 100 gramowe kotlety(surowe)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Wrzesień 2019 - 9:19
Po przyrządzeniu. Gotowy kotlet do zjedzenia.
Odpowiedz
LillaDodano:  16 Wrzesień 2019 - 19:50
Bardzo dobry sos. Chyba trafiłam na dobrą wołowinę, bo szybko zrobila się miękka. Będzie na dwa dni dla męża i dla mnie. Do tego kasza bulgur i buraczki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam:-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Wrzesień 2019 - 9:11
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
KingaDodano:  17 Wrzesień 2019 - 11:05
Pani Małgosiu, będę bardzo wdzięczna za pomoc! Właśnie dowiedziałam się, że jestem w trzeciej ciąży. Przed nami okres infekcyjny. Mam dzieci w wieku 7 i 5 lat, które pewnie będą coś przynosić ze szkoły i przedszkola. Jak wzmocnić odporność, co mogę brać? Mam domowy sok z aronii. Do tego miód odstany w wodzie? Można pyłek pszczeli? Będę bardzo wdzięczna za jakieś rady!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Wrzesień 2019 - 8:37
Odsyłam na bloga do zakładki Odporność.
Odpowiedz
AnkaDodano:  18 Wrzesień 2019 - 14:36
Gosiu, jakie specjaly polecasz z metabolic food. Chce kupic kurkume, no i cos jeszcze, cos dobrego, co polecasz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Wrzesień 2019 - 8:45
To zależy czego potrzebujesz ;)
Odpowiedz
NataliaDodano:  25 Wrzesień 2019 - 7:57
Zrobiłam w niedzielę, wołowinka przepyszna :) polecam z całego serca :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Wrzesień 2019 - 8:33
Bardzo się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
aniawDodano:  26 Wrzesień 2019 - 8:31
Kotlet 1 cm to dość gruby. Czy taki pokrojony przyrządzasz czy go trochę rozklepujesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Wrzesień 2019 - 16:54
Nie rozklepuję.
Odpowiedz
piradzkaDodano:  7 Październik 2019 - 9:50
Witaj, czy zamiast pieczarek mogą być grzyby leśne? i jak długo od zamknięcia szybkowaru gotować mięsko? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Październik 2019 - 10:16
Mogą być grzyby leśne oczywiście. W szybkowarze tego dania nie robiłam więc trudno mi oszacować czas gotowania. Zależny jest od ilości mięsa.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej