Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie
Img

Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty.

W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej razowej typ 2000, grubo mielonej, z mnóstwem błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Smaku podgrzybków w śmietanie chyba nie muszę zachwalać. A ten zapach ………

Składniki na 5 naleśników:
* 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000
*  1 jajko
* 125 ml mleka
* szczypta soli
* woda mineralna ( tyle ile potrzeba aby ciasto było odpowiedniej gęstości )
* masło lub olej do smażenia
1. Jajka z solą roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę.
2. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wody.
3. Usmażyć naleśniki.
Podgrzybki w śmietanie:
* 500 gram mrożonych podgrzybków (jak nie macie swoich, widziałam w Biedronce)
* 1 cebula
* 2 czubate łyżki masła
* 1 czubata łyżka mąki pszennej
* 200 ml śmietany 18%
* 100 ml wody
* sól, pieprz

1. Na rozpuszczonym w rondelku maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy podgrzybki  pokrojone w dowolnej wielkości kawałki. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
2. Dodajemy łyżkę mąki, zasmażamy chwilę i dolewamy 100ml wody. Mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. W razie potrzeby, jeśli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotujemy 5-6 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wlewamy śmietanę,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłączamy gaz. Trzymamy pod przykryciem 1-2 minuty.Naleśnika można posypać startym parmezanem.

Kaloryczność
Cały naleśnik (bez parmezanu) ma ok. 260 kcal

Życzę smacznego 🙂

Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie
5 (100%) 1 vote[s]

23 komentarze

toPestka!Dodano:  16 Kwiecień 2013 - 14:02
uwielbiam grzybowe sosy, takie naleśniki to czysta poezja:)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  17 Kwiecień 2013 - 6:24
Zdecydowanie wolę naleśniki w takim wytrawnym wydaniu, a już z grzybkami są zdecydowanie rewelacyjne :-)
Pozdrawiam
Odpowiedz
ankawellDodano:  17 Kwiecień 2013 - 11:54
Takie wytrawne naleśniki z pełnoziarnistej mąki lubię znacznie bardziej od słodkich :) a z grzybowym farszem - poezja smaków !
Dodano:  17 Kwiecień 2013 - 12:10
Ja również :)
Odpowiedz
agateqDodano:  17 Kwiecień 2013 - 11:59
Jak ja Ci dziękuję, że mi przypomniałaś o grzybach! Muszę koniecznie zjeść jakiś grzybowy obiad, jak mogłam o tym zapomnieć!:)
Odpowiedz
SandraDodano:  17 Kwiecień 2013 - 15:34
Mniam, uwielbiam naleśniki z grzybami - pięknie się prezentują!
Odpowiedz
KaśDodano:  17 Kwiecień 2013 - 19:03
bardzo lubię wytrawne. co prawda z grzybami jeszcze nie jadłam, ale i takie chętnie bym wypróbowała
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  17 Kwiecień 2013 - 22:10
Uwielbiam wytrawne naleśniki a z sosem grzybowym muszą być przepyszne!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Sierpień 2013 - 8:53
Mogłabyś zdradzić gdzie kupiłaś mąke? Ja w sklepie spotkałam tylko mąke żytnią typ 750.
Dodano:  22 Sierpień 2013 - 19:09
W sklepie Top Market
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Luty 2014 - 18:06
ile kalorii ma sam naleśnik chciałabym zrobić go z czymś innym jeszcze
Dodano:  18 Luty 2014 - 19:22
sam naleśnik ma 170 kcal
AnonimowyDodano:  3 Marzec 2014 - 20:42
dziękuje
Odpowiedz
Ewelina SzubaDodano:  1 Marzec 2014 - 10:37
Gosiu czy ten naleśnik dobrze by smakował ale wypełniony szpinakiem? Ile miałaby wtedy jedna szt.
Dodano:  1 Marzec 2014 - 11:25
no pewnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Kwiecień 2014 - 13:31
Wyglądają smakwoicie:) A czy naleśniki z mąki ryżowej są podobnej kaloryczności?
Dodano:  2 Kwiecień 2014 - 13:37
tak,
mąka ryżowa ma ok.350 kcal w 100 gramach
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Listopad 2014 - 20:18
Czy koniecznie musi być woda mineralna? Jeśli tak to czy ma być gazowana czy niegazowana?
Dodano:  13 Listopad 2014 - 23:13
lepsza będzie gazowana
Odpowiedz
FantasmagoryeDodano:  17 Listopad 2015 - 10:17
czy z orkiszowej mąk takie same proporcje?
Dodano:  17 Listopad 2015 - 10:19
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2016 - 17:39
Naleśniki niestety nie wyszły. Ciasto nie chciało ładnie się ściąć na patelni (było bardzo klejące). Robione dokładnie według przepisu. 10-11 min duszenia i gotowania podgrzybków? - powodzenia w spożywaniu praktycznie surowych grzybów...... Niestety, nie polecam przepisu. Bardzo mi przykro.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Sierpień 2016 - 19:49
Do tych naleśników podchodziłam dziś drugi raz, nie wyszły również po raz drugi, składniki odmierzyłam bardzo dokładnie. Były po prostu surowe w środku. Wyrzuciłam ciasto i zrobiłam inne naleśniki, które wyszły. Może to kwestia mąki, nie wiem, ale nie mam zamiaru już kolejny raz opóźniać sobie obiadu, więc do przepisu nie wrócę..
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej