Lunchbox do zabrania do pracy: zielona sałatka bogata w cynk, potas, magnez, błonnik, żelazo i chlorofil!

Ostatnimi czasy otrzymuję od Was bardzo dużo pytań na temat źródeł żelaza na diecie bezmięsnej lub ograniczającej mięso. Jak komponować posiłki, co do nich dodawać?
W związku z tym, mam dziś dla Was propozycję posiłku do zabrania do pracy. Bogatego w żelazo i chlorofil.
Zieloną sałatkę z brokułami, fasolką szparagową, pestkami dyni, razowym makaronem i pysznym miodowo - musztardowym dressingiem.
Pestki dyni mają aż 15 mg żelaza w 100 gramach. My użyjemy 20 gramów. Brokuły 0,7 mg na 100 gramów. Użyjemy pełne 100 gramów. Fasolka szparagowa ma 1 mg w 100 gramach. My użyjemy 150 gramów. 
Oprócz żelaza, dzisiejszy posiłek to kopalnia błonnika, cynku, magnezu, potasu oraz chlorofilu który osobiście uwielbiam i w mojej diecie nigdy go nie brakuje.
Cały posiłek przygotujecie w maksymalnie 7 minut. Zimą używamy oczywiście warzyw mrożonych.

Co nam daje chlorofil ?

Chlorofil występuje tylko i wyłącznie w świecie roślinnym i nazywany jest żywą krwią roślin.

Dobre źródła żelaza na diecie wegetariańskiej to:

 

Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 450 kcal 

Składniki na jedną porcję:

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły i fasolkę gotujemy na parze.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Oliwę, miód i musztardę energicznie mieszamy łyżeczką na jednolitą masę. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub limonki i ponownie energicznie mieszamy.
  4. Warzywa mieszamy z makaronem. Posypujemy pestkami dyni, polewamy dressingiem.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved