Szarlotkowa owsianka, czyli kolejny śniadaniowy koktajl dla zabieganych i rannych ptaszków
Kochani moi, po malinowej owsiance (klik) przyszła pora, aby zdradzić Wam recepturę kolejnego mojego śniadaniowego koktajlu.
To kolejna propozycja dla tych, którzy rano mają zbyt mało czasu na przygotowanie i zjedzenie posiłku, oraz tych, którym z różnych przyczyn, ciężko jest cokolwiek przełknąć skoro świt. Śniadaniowy koktajl jest delikatny, szybki i łatwy do spożycia. Nie "rośnie" i nie "staje" w gardle. Bez gotowania, na zimno, więc idealny na lato.
Nazywam go szarlotkową owsianką ponieważ smakuje jak szarlotka. Jest baaardzo pyszny. Jestem pewna że go pokochacie. Mnie za każdym razem napełnia pozytywną energią. Lubię zaczynać nim dzień.
Po publikacji malinowej owsianki w ubiegłym tygodniu, dostałam bardzo dużo maili od osób które ją przetestowały i ze zdziwieniem stwierdziły że "wow trzyma 3 godziny", "nie spodziewałam się że tak mnie zasyci". Napisał nawet jeden Pan który przyznał się, że do tego przepisu podszedł jak do jeża i że pozytywnie go zaskoczył, właśnie dlatego, że świetnie zasycił.
Kochani, to że to są koktajle, nie oznacza że to takie przelatywacze. Te koktajle na prawdę sycą. Kto dalej nie wierzy i nie testował, serdecznie polecam i zapraszam.
Kaloryczność:
Koktajl ma ok. 400 kcal
Koktajl ma ok. 400 kcal
Składniki na jeden koktajl:
- małe jabłko ok. 150 gramów
- pół banana
- 3 łyżki płatków owsianych
- 300 ml mleka owsianego
- płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Jabłko obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki.
- Płatki owsiane zalewamy do zakrycia ciepłą przegotowaną wodą. Odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia.
- W blenderze kielichowym umieszczamy namoczone płatki, pokrojone jabłko, cynamon, banana i mleko owsiane. Blendujemy na gładki koktajl.