
Czekoladowo – orzechowy mus z malinami. Deser dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, wegetariańskiej, wegańskiej.
Pomysł na dzisiejszy deser zrodził się kilka dni temu kiedy podjadając maliny przygotowywałam moją ukochaną ice coffee (klik).
Myślałam wtedy o kilku mamach małych dzieci, które ostatnimi czasy prosiły w mailach, aby podsunąć im jakiś pomysł na bezmleczny, bezglutenowy i bezjajeczny deser. Ale taki szybki, który można by też zabrać ze sobą np. do parku.
Kasza jaglana to królowa kasz. Działa alkalizująco i odśluzowująco, co czyni ją idealną dla dzieci. Niewątpliwym plusem jest to, że sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i na słodko.
Zblendowana z orzechami, czekoladą i mlekiem, w tym wypadku roślinnym, przeistacza się w kremowy mus. I jeśli nie wiesz że zrobiony jest z kaszy jaglanej, nie poznasz się. Do tego maliny. Naturalna słodycz bogata w przeciwutleniacze (potencjał antyoksydacyjny owoców o barwie czerownej - klik).
Ja tego deseru nie dosłodziłam dodatkowo, ale jeśli lubicie bardziej słodki dodajcie miodu lub ksylitolu.
Polecam. Jest pyszny.

- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 80 gramów gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- woda do ugotowania kaszy 1:2
- maliny
- Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
- Kaszę przekładamy do garnka. Zalewamy 200 ml wody, lekko solimy, przykrywamy pokrywką, gotujemy. Jak kasza wciągnie całą wodę dolewamy gorącej. Gotujemy aż kasza będzie miękka.
- Do garnka wlewamy 80 ml mleka migdałowego. Zagotowujemy. Wkładamy pokruszoną na kawałki czekoladę. Gotujemy cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do gorącej czekolady dodajemy orzechy. Odstawiamy aby namiękły.
- Do blendera kielichowego wkładamy ugotowaną kaszę, wlewamy płynną czekoladę z orzechami i pozostałe mleko roślinne. Blendujemy na gładką masę.
- Na dnie naczynia umieszczamy maliny. Zalewamy musem czekoladowym. Malinami dekorujemy też górę deseru.