Szybka sałatka ze szparagami, młodą botwinką i bryndzą na ciepło! Jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie!
Siła prostoty. Tak mogłabym określić to danie.
Szparagi i młoda botwina zeszklone na klarowanym maśle z odrobiną czosnku. Do tego wyrazista w smaku bryndza i chrupiące płatki migdałowe. Powiecie : tylko tyle? Tak. Tylko tyle wystarczy.
Banalnie proste danie, a jakie smaczne. Genialne jako dodatek do ryby lub mięsa, ale także jako samodzielny posiłek. Np. późna kolacja.
Kto pominął post o wartościach szparagów zapraszam TU.
Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 150 kcal
Składniki na sałatkę dla 2 osób:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek młodej botwinki
- 60 gramów bryndzy
- łyżeczka klarowanego masła
- sól
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojone w kawałki szparagi i botwinkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty na bardzo małym ogniu, często mieszając. Solimy do smaku.
- Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Posypujemy rozkruszoną bryndzą i płatkami migdałowymi.