Img

Szybka sałatka ze szparagami, młodą botwinką i bryndzą na ciepło! Jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie!

Siła prostoty. Tak mogłabym określić to danie.
Szparagi i młoda botwina zeszklone na klarowanym maśle z odrobiną czosnku. Do tego wyrazista w smaku bryndza i chrupiące płatki migdałowe. Powiecie : tylko tyle? Tak. Tylko tyle wystarczy.
Banalnie proste danie, a jakie smaczne. Genialne jako dodatek do ryby lub mięsa, ale także jako samodzielny posiłek. Np. późna kolacja.
Kto pominął post o wartościach szparagów zapraszam TU.


Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 150 kcal

Składniki na sałatkę dla 2 osób:
Przygotowanie:
  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojone w kawałki szparagi i botwinkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty na bardzo małym ogniu, często mieszając. Solimy do smaku.
  2. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Posypujemy rozkruszoną bryndzą i płatkami migdałowymi.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved