Img

Lekka po świętach, czyli jak pozbyć się nagromadzonej wody, gazów, wzdęć oraz wyregulować trawienie w dwa dni!

Święta to bardzo trudny czas dla naszego przewodu pokarmowego. Jemy dużo więcej niż zazwyczaj, jemy zdecydowanie odmiennie niż zazwyczaj, a do tego praktycznie się nie ruszamy ponieważ całe dnie w zasadzie siedzimy za stołem. Perystaltyka jelit ostro zwalnia i nie daje sobie rady i z ilością i z rodzajem pokarmów.
Wielkanoc to święta mocno mięsne, a jak wiemy, mięso trawimy najdłużej.
Aby mięso było smaczne i aromatyczne musi spędzić trochę czasu w solance z przyprawami. To tradycyjna metoda która sprawia że jest fantastyczne w smaku, ale i bardzo słone. Szynki, kiełbasy, pasztety, mięsne galarety, żurek, to wszystko zawiera spore ilości soli. Jeśli do tego dołożymy konkretne dawki cukru z Wielkanocnych ciast, kompotów, soków czy napojów, tłusty majonez z jarzynowej sałatki, biały chleb i brak ruchu, mamy gotowy efekt: uczucie pełności i opuchnięcia spowodowane zatrzymaną wodą oraz kłopoty z trawieniem które to z kolei powodują nagromadzenie się gazów, wzdęcia i charakterystyczne bulgotanie w jelitach. Na wadze po świętach możemy zobaczyć nawet 2 kilogramy więcej.
Co zrobić aby "zrzucić" tę wodę, wyregulować pracę przewodu pokarmowego oraz pozbyć się gazów, zaparć i uczucia pełności?
Polecam wypróbować moje 2-dniowe oczyszczanie!
Zasady są bardzo proste, a sama kuracja smaczna i bardzo skuteczna.

Podstawowe zasady:

Dzień 1:

Śniadanie:  
* 4 łyżki płatków żytnich zalewamy ciepłą wodą do zakrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dodajemy 100 gramów gruszki lub melona, łyżkę otrębów lub błonnika witalnego, oraz łyżkę 20 gramów orzechów, migdałów lub nasion chia.

Przekąska:
* 300 ml soku warzywnego z dodatkiem selera.
np. seler, burak, marchew

Obiad:
* kasza gryczana (palona lub niepalona) z warzywami i oliwą.
Używamy 70 gramów suchej kaszy, 200 gramów warzyw, 20 gramów oliwy.
Warzywa należy poddusić na oliwie i zmieszać z ugotowaną kaszą.
Całość posypujemy dowolną zieleniną np. natką pietruszki, kolendrą, bazylią.

Przekąska:
* 300 ml soku warzywnego z dodatkiem selera
np. seler, burak, marchew

Kolacja:
* krupnik z kaszy jaglanej gotowany bez wywaru mięsnego, wegetariański.
Kaszę gotujemy w wodzie, dodajemy warzywa, przyprawy i natkę pietruszki.
Możecie skorzystać z tego przepisu (klik).

Dzień 2:

Śniadanie:  
* 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie mieszamy z 100 gramami gruszki lub melona. Mieszamy z 20 gramami orzechów, migdałów lub nasion chia oraz łyżeczką otrębów lub błonnika witalnego.

Przekąska:
* talerz krupniku z kaszy jaglanej

Obiad:
* kasza gryczana (palona lub niepalona) z warzywami i oliwą.
Używamy 70 gramów suchej kaszy, 200 gramów warzyw, 20 gramów oliwy.
Warzywa należy poddusić na oliwie i zmieszać z ugotowaną kaszą.
Całość posypujemy dowolną zieleniną np. natką pietruszki, kolendrą, bazylią.

Przekąska:
300 ml soku warzywnego z dodatkiem seleranp. seler, burak, marchew

Kolacja:
* krupnik z kaszy jaglanej




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved