Img

Ksylitol i Erytrytol! Alkohole cukrowe, czyli substancje, które nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi. Doskonałe zamienniki cukru!

Nowe przepisy dotyczące ilości cukru i soli w produktach ze szkolnych sklepików oraz potrawach ze szkolnych stołówek udowodniły, jak duży problem mają Polacy z solą i cukrem.
Tematyka jest mi bardzo bliska, ponieważ o to, co zostało wpisane do ustawy, walczyłam już w ubiegłym roku. Niestety z marnym skutkiem, dlatego z obowiązujących przepisów bardzo się cieszę. Więcej o tym TU.
Po zmianie przepisów moja córka chętnie jada szkolne obiady, podczas gdy wcześniej większość dań była za słona, a kompoty tak słodkie, że nie dało się wypić. Teraz jest zadowolona, ale zadowolona dlatego, że poziom słoności i słodkości dań odpowiada temu domowemu. Niestety, jej koleżanki nie podzielają tego entuzjazmu. Nawet telewizja, emitując ostatnimi czasy coraz to nowe reportaże, powzięła sobie chyba za cel udowodnienie Ministerstwu, jaką krzywdę wyrządziło dzieciom i młodzieży i poniekąd zmusiło ich do noszenia solniczki i cukiernicy w i tak już przeciążonych plecakach. Generalnie wszyscy są niezadowoleni. Ja wręcz przeciwnie ;).
Mamy w Polsce problem z cukrem i solą i dopóki nie powiemy sobie tego prosto w oczy, to nie ma szans, aby cokolwiek się zmieniło. Solimy i słodzimy za dużo. Na temat soli napiszę innym razem. Dziś chcę poruszyć temat cukru, którego wpływ na organizm jest katastrofalny i prawdziwości tej tezy chyba nie trzeba nikomu udowadniać. Z odzwyczajeniem się od cukru mamy duży problem. Jak to zrobić, przeczytacie TU. Dziś chcę opowiedzieć o zdrowych zamiennikach cukru zaliczanych do grupy alkoholi cukrowych, ale pisząc o tych zamiennikach nie chodzi mi o to, abyście zamieniali je 1:1.
Ilość cukru należy redukować, bo tu o nasze zdrowie chodzi, ale odrobina słodyczy do kawy, naleśników, ciast, deserów etc. jest czasem potrzebna.

Na co warto zamienić zwykły biały cukier i dlaczego na alkohole cukrowe należące do grupy polioli ?

Ksylitol to naturalna substancja pozyskiwana z kory brzozy (najczęściej fińskiej), zaliczana do alkoholi cukrowych zwanych poliolami. W naturze występuje także w wielu owocach i warzywach min. kukurydzy, grzybach, jagodach, malinach, truskawkach, śliwkach czy gruszkach.
Wracając do polioli to warto wiedzieć, że to węglowodany które mają tę cechę, iż są metabolizowane bardzo powoli. Nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, a tym samym nie podnoszą poziomu insuliny.
Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi zaledwie 8. To substancja bezpieczna dla cukrzyków, osób z insulinopornością, mających nietolerancję fruktozy (ksylitol fruktozy nie zawiera) oraz wszystkich dbających o linię i o zdrowie. Ksylitol ma działanie alkalizujące, czyli nie zakwasza organizmu. Cukier wręcz przeciwnie. Jak już pisałam niejednokrotnie, zakwaszenie jest dla naszego zdrowia bardzo niebezpieczne. Bardzo obciąża nerki i sprzyja rozwojowi bakterii i drożdżaków. Dlatego też na cukier i słodycze trzeba bardzo uważać. Jak już pisałam niejednokrotnie, lepiej jednego dnia najeść się do upadłego, niż karmić bakterie każdego dnia. Ksylitol działa bakterio i grzybobójczo oraz zwiększa przyswajanie wapnia. Mogą go spożywać osoby zmagające się z przerostem candida albicans.
W smaku niczym nie różni się od tradycyjnego cukru, a ma dwukrotnie mniej kalorii.
UWAGA! Ksylitol w nadmiarze zadziała przeczyszczająco. Maksymalna dzienna ilość to 3 łyżeczki.

Erytrytolpodobnie jak ksylitol, należy do alkoholi cukrowych. Jeśli chodzi o produkcję przemysłową, erytrytol pozyskiwany jest z z gliceryny odpadowej (powstającej przy produkcji biopaliw) przy udziale drożdży Yarrowia lipolityca Wratislawia. To właśnie te drożdżaki zamieniają powstającą glukozę w erytrytol. W naturze występuje w gruszkach, winogronach, melonach, owocach morza czy grzybach.
Erytrytol nie jest tak słodki jak cukier. Aby uzyskać słodycz odpowiadającą słodyczy cukru, należy użyć 30 % więcej erytrytolu niż cukru.
Co istotne, zwłaszcza dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, przerostem candida albicans, chorobami układu pokarmowego i wszystkich osób na dietach redukcyjnych, erytrytol nie jest trawiony przez organizm człowieka. Wchodzi i wychodzi w niezmienionej formie wraz z moczem.
Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero. No i nie ma działania przeczyszczajacego jak ksylitol.

Sami wybierzcie, która substancja bardziej do Was przemawia.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved