Img

Zielona kawa i kwas chlorogenowy! Jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, zespół policystycznych jajników, candidę lub walczysz z nadwagą ten temat powinien Cię zainteresować!

Ostatnimi czasy dużo słyszy się o odchudzających właściwościach zielonej kawy. Również i ja otrzymuję pytania w tej sprawie, także od moich znajomych.
Koleżanka pochwaliła mi się ostatnio że skuszona rekomendacją jednej z aktorek kupiła sobie paczkę. Pytam jej "i co piłaś już"? Ona na to że jeszcze nie, bo planuje dopić zwykłą którą ma w domu, i potem całkowicie przerzucić się na tę zieloną. Kawa to kawa, a ta jeszcze odchudza.
No właśnie. Jak to jest z tą zielona kawą? Odchudza, czy nie odchudza?
Jest tym samym co znana nam palona, czy czymś zupełnie innym?

Zacznę od tego że obydwie kawy, że tak się wyrażę, mają swoje źródło w tej samej roślince i tym samym ziarenku. Różnica jest taka, że zielona kawa to kawa niepalona.
Jeśli chodzi o smak i aromat to w ogóle nie ma porównania. Moja koleżanka postanowiła wypić zapasy kawy którą ma i całkowicie przerzucić się na zieloną bo to niby to samo. To nie jest to samo i nie ma nawet punktów wspólnych. Napar z kawy palonej i zielonej niepalonej to dwa różne napoje. Kompletnie nieporównywalne.
Zaparzona zielona kawa smakuje jak pomieszanie czystka ze świeżo skoszonym sianem ;) Dla mnie osobiście nie do wypicia, dlatego ja łykam ekstrakt zielonej kawy w tabletkach.

A co z tym odchudzaniem ?

Jeśli chodzi o odchudzające działanie zielonej kawy to za tę właściwość odpowiedzialny jest kwas chlorogenowy (CGA czyli inaczej coffee green antioxidant), silny antyoksydant z grupy polifenoli, ester kwasu chinowego i kawowego. W kawie palonej znajdziemy śladowe ilości tego składnika ponieważ podczas obróbki cieplnej ulega rozpadowi. W niepalonej jest go bardzo dużo.

Jak działa kwas chlorogenowy?

Kwas chlorogenowy ma dużą biodostępność. Z grubsza oznacza to mniej więcej tyle, że nie ginie gdzieś w przewodzie pokarmowym, ale maszeruje w niezmienionej formie aż do jelita grubego gdzie jest rozkładany przez tamtejszą mikroflorę. Nie ulegając rozpadowi ani w żołądku, ani w jelicie cienkim do wątroby dociera w niezmienionej formie i na całym odcinku działa jak wyspecjalizowany żołnierz.
Po pierwsze aż o 6,9 % zmniejsza wchłanianie cukru z jelita cienkiego (podobnie jak biała morwa) i dalej poprzez hamowanie aktywności glukozo-6-fosfatazy sprawia że mniej glukozy trafia do krwiobiegu co automatycznie przekłada się na ilość insuliny we krwi.
Mała ilość insuliny we krwi zwiększa wrażliwość tkanek na tenże hormon co ma kluczowe znaczenie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i zespołem policystycznych jajników. Insulina pobudza jajniki do produkcji androgenów co dla osób z insulinoopornością jest jak wbijanie sobie gwoździa w kolano.
Mało tego. Poważnie brzmiąca glukozo-6-fosfataza to enzym absorbujący tłuszcz, więc kwas chlorogenowy hamując aktywność tego enzymu zmniejsza wchłanianie tłuszczu w wątrobie oraz obniża poziom trójglicerydów w osoczu, wątrobie i mięśniu sercowym. Nic tylko chwalić pod niebiosa!
Kwas chlorogenowy działa także przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.

Dla kogo kwas chlorogenowy?

Cudowny środek?

Nie ma cudownego środka który przekreśli hamburgera czy porcję frytek. Z odchudzającymi właściwościami zielonej kawy jest tak samo jak z odchudzającymi właściwościami czystka (o właściwościach przeczytasz TU), młodego jęczmienia (o właściwościach przeczytasz TU), czy białej morwy (o właściwościach przeczytasz TU) . To są genialne produkty, ożywcze bomby, ale same w sobie cudów nie zdziałają i o tym trzeba pamiętać. Nie ma cudownego środka który podziała jak czarodziejska różdżka. Jeśli nie dbasz o to co jesz, nie ma środka który to zniweluje. Znam osobę która wcina drożdżówki i łyka białą morwę. Nie tędy droga.
Tego typu suplementy działają genialnie jeśli stoi za nimi zdrowa dieta. Wtedy świetnie ją uzupełniają i wzmacniają efekty.

Ja osobiście polecam ekstrakt bo działa świetnie i dokładnie tak samo jak w przypadku młodego jęczmienia omijamy smak.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved