Img

Bezglutenowy chleb z samych ziaren. Bez mąki!

Prowadzę bardzo dużo osób które z przyczyn zdrowotnych muszą być na diecie bezglutenowej. To co sprawia im największą trudność to pieczywo, a w zasadzie jego dostępność. Osoba bezglutenowa będąc głodna niestety nie wejdzie do pierwszego lepszego sklepu i nie kupi sobie bułki. Odpada 90 % dostępnych na rynku wypieków. Pozostałe 10 % to gotowe paczkowane, z długim terminem przydatności do spożycia. Skład tych produktów jest, nazwijmy to, mocno alarmujący i dla większości moich klientów te wypieki są niejadalne.

Po publikacji przepisu na bezglutenowy chleb na zakwasie (przepis TU) nie spodziewałam się tak pozytywnej reakcji. Energia jaką otrzymałam od osób które przetestowały przepis była niesamowita. Poczułam się jakbym dokonała czegoś wielkiego, a to przecież tylko zwykły chleb.
Postanowiłam pójść krok dalej i podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb, ale tym razem z samych ziaren, bez mąki. Bardzo go lubię. Najbardziej smakuje mi z masłem i pomidorem, ale i z pesto jest bardzo smaczny. Dla osób na diecie bezglutenowej będzie dobrą odmianą od tego za zakwasie. Ciężko jeść w kółko ten sam chleb ;)
Jest kaloryczny, ale nie bójcie się. Nie ma mąki więc jeśli taki chleb zestawicie z dużą ilością błonnika z warzyw strawi się doskonale.
Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste. Masę przygotujecie w 5 minut. Potem tylko cyk i do piekarnika.

Kaloryczność:
Cały chleb ma ok. 3000 kcal

Składniki na jeden chlebek (keksówka 20 cm):  
Przygotowanie: 
  1. Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól, otręby i wszystkie ziarna, oprócz dyni.
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem lub oliwą, wlewamy masę. Wierzch posypujemy pestkami dyni i ugniatamy.
  3. Foremkę owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 160 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.
    Owinięcie foremki papierem na czas pieczenia sprawi że ziarna na górze nie spieką się.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved