Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie. Także dla osób z "candidą". Przepis na zakwas i na chleb. | Qchenne Inspiracje
Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie. Także dla osób z „candidą”. Przepis na zakwas i na chleb.
Img

Dziś to o co prosiliście wielokrotnie, a mi zawsze nie po drodze było się zebrać, zrobić zakwas, upiec chleb, zrobić zdjęcia i wstawić na bloga. Ale jak to mówią „co się odwlecze to nie uciecze” i jeszcze przed wyjazdem zmobilizowałam się i dziś mogę Was zaskoczyć przepisem na pyszny bezglutenowy chlebek na naturalnym zakwasie. Zakładam że nie spodziewaliście się, że dodam ten przepis akurat podczas urlopu 😉

Bezglutenowy chleb na zakwasie to prawdziwa gratka dla bezglutenowców i osób z candidą. W końcu można zjeść normalne pieczywo. Bez drożdży, spulchniaczy, słodów i innych cudów jak w przypadku gotowego bezglutenowego pieczywa. Zakwas robi się bardzo prosto i krócej niż w przypadku mojego kultowego już chleba żytniego. Ja robię na mące ryżowej. Jest lżejszy niż zakwas gryczany i cały chleb ma zdecydowanie lepszy smak.
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Naturalne bakterie probiotyczne przyspieszą proces dojrzewania zakwasu. Jeśli nie macie, dolejcie łyżkę zakwasu na żurek (Obowiązkowo w szkle. Nie kupujcie zakwasu w plastiku).
Z przepisu wychodzą dwa chleby. Jak odłożycie zakwas na następny chleb, możecie go upiec po kolejnych siedmiu dniach.

Jak rozmnożyć zakwas jeśli chcę piec chleb częściej niż co 7 dni?
Podczas pieczenia pierwszego chleba odkładasz nie cztery, a osiem łyżek zakwasu, po cztery łyżki do dwóch słoików. Załóżmy że zakwas odłożyłaś w sobotę. W środę pieczesz chleb z jednego zakwasu, w kolejną sobotę z drugiego. Po każdym odkładasz zakwas na następny chleb. Masz już dwa zakwasy. Jeden do pieczenia chleba w środy, drugi w soboty.
Ten pierwszy środowy chleb będzie nieco gorszy niż ten sobotni, ale przy kolejnym pieczeniu ta różnica się wyrówna. 
To co ? Działamy ?
Przepis na zakwas na chleb bezglutenowy:
  • 200 g brązowego ryżu
  • 180 g białego ryżu
  • łyżka soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (dla przyspieszenia całego procesu)
  • 700 ml przegotowanej letniej wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: 
  1. Ryż mielimy w młynku na mąkę i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
  2. Dzień pierwszy: Do litrowego słoika wsypujemy pół szklanki mąki, dodajemy sok z ogórków lub kapusty i wodę (ok. 150 ml). Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki. Jeśli za gęsta, dolewamy wody. Słoik przykrywany lnianą ściereczką (taką kuchenną) lub złożoną na trzy gazą, obwiązujemy tasiemką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  3. Dzień drugi: Zakwas mieszamy, dodajemy czubatą łyżkę mąki i ok.100 ml wody. Ponownie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
  4. Dzień trzeci: Zakwas mieszamy i dodajemy 3 łyżki mąki i ok. 100 ml wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
  5. Dzień czwarty: Dodajemy resztę mąki i resztę wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy na kolejne 24 godziny.
  6. Dzień piąty: Zakwas jest gotowy. Można piec chleb 😉
 
Przepis na chleb bezglutenowy:
Składniki na 2 foremki tzw. keksówki :
  • 100 gramów suchej kaszy gryczanej tzw. białej, niepalonej (kaszę należy ugotować na sypko i wystudzić)
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki siemienia lnianego w ziarnach
  • pół szklanki pestek dyni (ja mielę lub rozdrabniam przy pomocy lnianej ściereczki i tłuczka do mięsa)
  • szklanka płatków jaglanych
  • 500 gramów mąki ryżowej
  • 200 gramów mąki gryczanej
  • 100 gramów mąki kukurydzianej
  • płaska łyżka soli
  • łyżka miodu (candidowcy dodają ksylitol)
  • litr ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody
  • litrowy słoik zakwasu
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładamy wszystkie ziarna , płatki i kaszę gryczaną. Zalewamy wodą, dodajemy sól, miód (lub ksylitol) i zakwas. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Mąki mieszamy razem. Do masy z ziarnami stopniowo dodajemy mąki, cały czas mieszając.
  3. Masę wyrabiamy długo aby dokładnie napowietrzyć.
  4. Z masy odkładamy do szklanego słoika 4 czubate łyżki na następny chleb i przykrywamy folią do żywności. Trzymamy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Z odłożonego zakwasu możemy upiec chleb już po 7 dniach.
  5. Formy do pieczenia smarujemy obficie masłem. Wykładamy masę i odstawiamy na 9 godzin, najlepiej w ciepłe miejsce. W miejscu, w którym stoją nie może być przeciągów.
  6. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.
  7. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z piekarnika i z foremek. Kładziemy na drewnianą deskę do wystudzenia. Kroimy dopiero jak całkowicie ostygnie.

156 komentarzy

AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 9:15
Na szczęście nie mam problemów z nietolerancją glutenu, ale chętnie wypróbuję ten przepis. Chleb żytni na zakwasie, z Twojego, Małgosiu, przepisu stał się prawdziwym hitem u mnie w domu (piekę go już od ponad roku), a także wśród znajomych, z którymi podzieliłam się tą wspaniała recepturą. Dziękuję!
Magda
JolaDodano:  12 Październik 2017 - 17:25
Fajny przepis muszę wyprubowac
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 9:23
Super!!!! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 9:26
Chleb wypróbuje po powrocie z wakacji na pewno bo tak apetycznie wygląda. Małgosiu a ja się chciaabym dowiedzieć czy chlorelle można przez dłuższy czas zażywać czy zrobić troche przerwy?
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 10:07
Ja robię przerwy. Stosuję na wiosnę i na zimę. Tak na pobudzenie.
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2016 - 9:19
Witam serdecznie. Mam takie pytanie, czy chleb pieczony w automacie do chleba jest również wartościowy? Piekę z mąki razowej orkiszowy i razowej żytniej,mieszany, dosypuję również ziaren . Są tam drożdże w proszku, nie ma zakwasu ale to chyba i tak lepsze od sklepowych?
Justyna
Ps.dziękuję za blog, jest rewelacyjny :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 9:42
wygląda przepysznie :)!
Odpowiedz
PrzemekDodano:  17 Lipiec 2015 - 9:43
Co jeśli nie mam młynka? Wystarczy kupić gotową mąkę ryżową? Z tym że ona wydaje się jest tylko z białego ryżu.
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 10:07
Dokładnie. Kupna jest głównie z białego ryżu.
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2015 - 17:03
W sklepach eko czy zielarskich można dostać z brązowego.
Odpowiedz
Justyna ŚwistekDodano:  17 Lipiec 2015 - 9:49
Z innej beczki: Pisałam do pani maila 26/06 br w sprawie diety oczyszczającej wiem że jest pani obładowana robotą ale niech pani pamięta o mnie :))
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 10:35
Jeśli chodzi o formularz dietowy to z 26 czerwca jeszcze wyceny nie wyszły. W zakładce Zamów Dietę jest info które wyceny teraz idą.
Justyna ŚwistekDodano:  20 Lipiec 2015 - 7:53
Nie ma sprawy tylko zależało mi by uwzględnić że mam uczulenie na nikiel : uczulają mnie orzechy, migdały, warzywa strączkowe, problemy z papryką bo mam wzdęcia. Dodatkowo od bardzo długa wypadają mi włosy. Chciałabym dietę oczyszczająca od tym względem. Ja poczekam bo warto. Dodatkowo Pani obiady są rewelacyjne bo korzystam z dobroci przepisów.
Odpowiedz
Ange76Dodano:  17 Lipiec 2015 - 9:57
A to gratka :) Co prawda nie mam nietolerancji glutenu, ani candidy, ale przepis wygląda świetnie, może się skuszę :)

Twój chleb na zakwasie żytnim piekę co tydzień i podzieliłam się już zakwasem i przepisem z dwiema osobami (w tym z moją mamą) - są zachwycone, namawiam kolejne :)
Odpowiedz
OlaDodano:  17 Lipiec 2015 - 10:16
Gosiu, nigdy nie piekłam chleba a bardzo bym chciała zrobić właśnie ten, ale nie rozumiem pewnej sprawy. Jak to jest, że do pierwszych chlebków dodajemy litr zakwasu, a do następnych 4 łyżki tego pozostałego zakwasu z lodówki?
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 10:36
No taka jest zasada przy wszystkich chlebach.
OlaDodano:  17 Lipiec 2015 - 13:43
No to nadal nie rozumiem, bo to ogromna różnica w konsystencji i objętości jeśli na taką samą ilość pozostałych składników raz dodamy litr zakwasu a kolejnym razem tylko 4 łyżki. W obu przypadkach wyjdą takie same chleby w takiej samej ilości? Przecież to niemożliwe przy tak dużej różnicy w objętości.
Iza GrodeckaDodano:  17 Lipiec 2015 - 14:16
a dołączę się :3 ten następny zakwas (te 4 łyżki) to tak jakby masa z chleba tak ? :3
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 15:32
Chodzi o ilość bakterii w zakwasie. Pierwszy chleb wyjdzie ciut większy niż kolejne.
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 15:33
Iza Grodecka - TAK
Naturalna KuchniaDodano:  20 Lipiec 2015 - 9:14
Na początku dodaje się więcej zakwasu, ponieważ jest on młody i dość słaby. Z czasem zakwas staje się "silniejszy". Im starszy tym silniejszy. Taka jest zasada przy pieczeniu każdego chleba na zakwasie, czy to glutenowy czy bezglutenowy.
Miłego dnia
Aga P.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 10:42
Witaj Małgosiu mam pytanko czy jest zablokowana strona,że nie można skopiowac przepisu??? z kartki łatwiej się czyta dziekuję za odp. i pozdrawiam
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 12:58
Tak. Musiałam zablokować możliwość kopiowania po tym jak początkiem lipca w ciągu 10 dni w sieci znalazłam (tzn. doniesiono mi) 4 moje skopiowane artykuły kropka w kropkę na innych stronach. Całe artykuły które ja piszę w kilka godzin ktoś kopiuje, wrzuca na swoją stronę i ma komentarze pod tekstem w stylu "świetnie to napisałaś" . Krew mnie zalewa jak takie coś widzę :((((
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 13:52
Działa przecież opcja PRINT pod przepisem.
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 14:09
Do czytania z kartki nie trzeba kopiowac tylko wydrukowac. A to dalej dziala (przed chwila wydrukowalam przepis korzysstajac z opcji "print".
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 11:03
Czy woda z ogórków małosolnych też się nada? Takich 3-4 dniowych?
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 13:00
Tak
Odpowiedz
Janusz BartoszekDodano:  17 Lipiec 2015 - 11:10
Wreszcie jakiś dobry przepis na chleb ^^, mam pytanie czy jeśli nie mam obecnie dostępu do kiszonych ogórków czy kapusty, bo dopiero czas ich przygotowania nadejdzie, to czy jest szansa na zrobienie zakwasu bez pomocy soku z kiszenia?
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 13:01
Tak ale dokarmianie musisz rozłożyć na 7 dni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 11:26
Gosiu, a jak wyglada sprawa skrobi opornej do jakiej temperatury powinno zostac schlodzone jedzenie? Wystarczy temperatura lodowkowa?
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 13:01
Oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 11:48
Pytanko czy tych 4 lyzek zakwasu pozostawionego na kolejny chlebek nie dokarmiamy? tylko uzywamy tak jak jest?
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 12:59
Tak już nie dokarmiamy.
Odpowiedz
JustysmykDodano:  17 Lipiec 2015 - 12:25
Czy mąke ryżowa która dodaje się już do chleba mogę zrobić sama z brązowego ryżu czy lepiej kupić gotowa? :-)
Strasznie Ci dziękuję za ten przepis Małgosiu! Mam od Ciebie rozpisaną dietę i teraz miałam ją powtórzyć zamieniając glutenowe składniki na bezglutenowe i właśnie z chlebkiem nie wiedziałam jak sobie poradzić ;)
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 13:02
Zrób sama, pewnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 12:43
Małgosiu, serdecznie dziękuję za przepis.
Pytanie tylko - czy ryż można zmielić w młynku ręcznym od kawy? Te do mąki są strasznie drogie... :(
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 13:00
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 14:51
Małgosiu, przepraszam, że nie w temacie, ale nurtuje mnie jedna kwestia... Gdzie najlepiej zaopatrzać się w drób i ewentualnie w jaki ? Przez 2 lata byłam wegetarianką, jednak czuję, że mój organizm domaga się mięsa... Długo nosiłam się z zamiarem rozpoczęcia nowych jadłospisów. Boję się tych hormonów o których czytałam już na Twoim blogu, bo dodam, że miałam zaburzenia hormonalne, które musiałam regulować tabletkami. A może jednak zrezygnować z mięsa, bo do ekologicznego niestety nie mam dostępu ? :( Ściskam mocno i pozdrawiam
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 15:34
Jeśli nie masz dostępu do ekologicznego kupuj całe kurczaki. Zauważ że filet kurczaka kupowany "luzem" jest znacznie większy od tego z całego kurczaka. Dla mnie to coś znaczy.
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 16:55
Dokładnie. Ja staram się kupować małe filety. I mając do wyboru przykładowo 3 filety pojedyncze z wagą 500g (np. Lidl) a jeden pojedynczy z wagą 400g, kupuję te w lidlu. Albo cały kurczak i porcjuję. Z korpusu, skrzydełek i nóg gotuje wywar np. na rosół bo nie lubię ich jeść.
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 19:50
Dziękuję bardzo :)
AnonimowyDodano:  18 Lipiec 2015 - 11:16
Nigdy o piersi w ten sposób nie pomyślałam a to takie logiczne dziekuje Małgosiu i podziwiam za całą tę wiedzę którą posiadasz, serio, od razu widać ile pracy w to włożyłaś i to bez krzty narzekania...tak bardzo się cieszę że Ciebie znalazłam :) jesteś dla mnie mega inspiracją :) urszula
Odpowiedz
PomaranczaDodano:  17 Lipiec 2015 - 15:37
Wygląda apetycznie!!!
Odpowiedz
Joanna | my-healthy-style-blogDodano:  17 Lipiec 2015 - 19:18
Super przepis, ostatnio myślałam o wypieku chleba, więc z pewnością wypróbuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 20:16
Co sądzisz o herbatach Big Active? Np zielona z pigwa <3 ile szklanek mogę wypić i czy można pić zimną, bo słyszałam że to powoduje bóle brzucha??
Dodano:  17 Lipiec 2015 - 20:36
To są dobre herbaty i jeśli chodzi o ilości to jest to kwestią indywidualną.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 21:46
Gosiu przepraszam ze nie w temacie troche mam metlik co do olejow na ktorych mozna smazyc Czy na oleju Kujawskim mozna ? Z gory Ci dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Ania
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 9:36
Tak. Kujawski nadaje się do smażenia.
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2015 - 8:34
Dziekuje Gosiu serdecznie Na Ciebie zawsze mozna liczyc Ania
Odpowiedz
Kasia RajewskaDodano:  17 Lipiec 2015 - 23:41
Dziękuję Gosieńko za chleb który wreszcie nie będzie smakował sodą ;-)
I love you <3
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 23:47
Witaj Gosiu, czym zastąpić kasze gryczana i pestki dyni?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Lipiec 2015 - 23:51
Witam
Troche nie na temat ,ale mam pytanie
Jestem zdrową kobietą utrzymojacą wage i niedawno kupilam czerwona herbate i slyszalam , ze jest bardzo zdrowa. Czy moge ja pic co jakis czas?
Czy lepiej pic jakies inne herbatki ?
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 9:36
Czerwoną jak najbardziej ale z umiarem. Dwie dziennie maksymalnie.
Kasia W. :-) :-) :-) :-)Dodano:  25 Czerwiec 2017 - 23:26
Mozesz rozwinac temat proszę? Dlaczego max dwie dziennie? Uwielbiam czerwona roibos I chcialabym wiedziec, co w.biejJa ukryte? Z góry dziękuję Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Lipiec 2015 - 6:48
Dzien dobry :) Gosiu ja z innej beczki:) czy moglabys polecic jakas sokowirowke badz wyciskarke ? Z gory dziekuje
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 9:35
Ja mam Zelmera i sprawdza się świetnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Lipiec 2015 - 11:21
Małgosiu! Zbliża się sierpień i czas pielgrzymkowych wędrówek :) proszę Cię czy mogłabyś zaproponować mi ( i jestem pewna, że wielu innym osobom również ) posiłki, które moglibyśmy zabrać lub kupić i co najlepiej jeść w takich sytuacjach, oprócz kanapek z konserwą przez 2 tygodnie? bardzo proszę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Lipiec 2015 - 11:23
Cześć Gosiu, napotkałam kilka ciekawych przepisów z nasionami chia, czym można je zastąpić, gdy aktualnie nie mam do nich dostępu? siemieniem lnianym?
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 18:02
Dokładnie np. siemieniem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Lipiec 2015 - 11:50
Mam problem z regularnym jedzeniem... Prowadzę specyficzny tryb życia dostosowany do pracy. Jednego dnia nie pracuję, dwa kolejne spędzam w podróży, później zdarza mi się pracować po 72 h z rzędu, odsypiam, później pracuję 12-48h, ogólnie chodzi o to, że nie jestem w stanie jeść w tych samych godzinach, podobnie jak utrzymać stałej ilości posiłków, a w podróży czy w pracy też nie jestem w stanie sobie gotować i jem to co dostanę w sklepie lub mi przygotują. Jest jakiś sposób by znormalizować jedzenie w takich warunkach?
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 18:05
Nie uda Ci się jeść o tych samych porach. To nierealne u Ciebie ale regularność jest absolutnie możliwa. Każdego dnia liczysz posiłki 3-4 godziny od pierwszego czyli od śniadania.
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 18:06
Przy Twoim trybie pracy jedzenie o tych samych porach jest niemożliwe, ale regularne już tak.
Każdego dnia liczysz posiłki co 3-4 h od śniadania.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Lipiec 2015 - 12:47
Małgosiu, ja mam podobne pytanie odnośnie blendera :) Sokowyciskarkę posiadam i soczki są przepyszne, ale noszę się z zamiarem zakupu blendera. Czy myślisz że warto oprócz soków robić koktajle ? I czy np. jabłka można blendować ze skórką ?Jaki polecasz i czy dodatkowe funkcje, np. kruszenie lodu mogą się przydać ? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie :*
Dodano:  18 Lipiec 2015 - 18:03
Kupuj kielichowy szklany. Będziesz mogła kruszyć lód. To bardzo przydatna funkcja. Ja bez blendera nie umiałabym funkcjonować bo kocham koktajle.
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2015 - 7:46
A czy pesto tez da sie tym zrobić ? Bo mam taki mały blender tylko do smothie i potrzebuje cos do pesto robienia. Jakiś sprawdzony model dziewczyny pomóżcie proszę ...
Odpowiedz
BAFavenueDodano:  19 Lipiec 2015 - 11:18
Apetycznie wygląda ten chlebek :). Pierwszy raz spotykamy się z przepisem na chleb, gdzie użyto soku po kiszonkach, ale to rzeczywiście fajny sposób, by przyspieszyć dojrzewanie zakwasu. No i fajnie, że swoimi pomysłami ułatwiasz życie osób, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej :).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2015 - 11:48
Piszę tu bo to najnowszy post a chciałabym Ci podziękować i może nawet troszkę się pochwalić. Byłam na weselu, jedzenia po uszy, oczywiście mało warzyw albo sałatka jarzynowa z majonezem tak więc średnio, poszłam na układzik z szefem kuchni, który przygotował mi całą michę mixu sałat pokropionych octem balsamicznym a pomidorki z mozarellą w sumie suche :P(fajny gość ogólnie) i warzywa te jadłam do wszystkiego.
Nie objadałam się, różne rzeczy jadłam jednak z umiarem, krokieta z barszczem sobie odmówiłam bo już 3 była, bawiłam się ile się da do ostatniego tchu. Pilnowałam podawanych mi porcji np. tortu. Pomyślałam, trochę więcej zjadłam to na pewno ale jak z wagą o poranku. Pierwsza myśl będzie z 1 kg więcej może 2, a tu 0,5 kg mniej niż dnia poprzedniego szok :O. (gorąco było to też lało się z nas jak nigdy....)
Dziękuje naprawdę, nie wiedziałam że tak będę się dobrze bawić nie jedząc tych ciast z kremem,(kawałeczek jabłecznika się trafił) tych tłustych zasmażanych potraw, śledzi, a wszystko dzięki tobie, dzięki temu że pomagasz doradzasz i świecisz takim przykładem, motywujesz i podbudowujesz w różnych sytuacjach. Dzięki za to co robisz:P
p.s dodam że to moja taka pierwsza impreza na przejściu na inny tryb funkcjonowania, i myślę że już tak na zawsze. Dzięki raz jeszcze:P
Dodano:  20 Lipiec 2015 - 9:00
Bardzo się cieszę i gratuluję :)
AnonimowyDodano:  23 Lipiec 2015 - 19:41
Tak, zgadzam się. Kiedyś kiedy się odchudzałam, to tylko czekałam żeby dać sobie nagrodę np.nutellę.
A teraz dzięki Tobie zdrowo i świadomie się odzywiam i chudnę przy okazji i na samą myśl o nutelli, o tym utwardzonym tłuszczu palmowym z cukrem i konserwantami to aż mnie skręca. Bleeee ;-)
Nową jakość życia można znaleźć dzięki Twojemu blogowi.
Dzięki :-D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2015 - 16:52
Pani Małgosiu, zrobiłam racuchy z mąki owsianej. Wyszły gorzkie (taki gorzki posmak) i rozpadają się po usmażeniu. Gdzie może tkwić problem? Pozostałe składniki to mleko, woda, cukier trzcinowy, jabłka, jajka.
Dodano:  20 Lipiec 2015 - 9:01
To wina owsianej mąki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2015 - 21:31
Czy płatki jaglane mogę zastąpić płatkami ryżowymi?
Dodano:  20 Lipiec 2015 - 9:01
Tak
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  19 Lipiec 2015 - 22:17
Nigdy nie robiłam chleba- muszę to zmienić :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2015 - 18:39
Czym mogę zastąpić 100 gr mąki kukurydzianej, mam na nią nietolerancję, dać więcej gryczanej, ryżowej czy dodać amarantusowej? zakwas już ładnie zaczął pracować :)
Dodano:  20 Lipiec 2015 - 18:51
Może być amarantusowa lub ryżowa. Gryczanej nie dawaj bo chleb będzie za ostry.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Lipiec 2015 - 23:59
Witam, właśnie miałam zapytać,której mąki dodać więcej w miejsce kukurydzianej ,a tu gotowa odpowiedź :) Zakwas już pięknie pracuje .Dziękuję Małgosiu pozdrawiam Gabriela
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2015 - 12:46
Dzień dobry, a jednak muszę jeszcze o coś spytać.Podałaś Małgosiu ,że pieczesz 60 min. w temp. 180 st z termoobiegiem,a bez(grzanie góra dół) ? To mój pierwszy chlebek i nie chce popełnić błędu. Dziękuję :) Gabriela
Dodano:  21 Lipiec 2015 - 13:49
Bez termoobiegu pieczesz 10 minut dłużej
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2015 - 14:38
Tylko ? To dobrze ,że spytałam ,bo myślałam,że dłużej. Chlebki odstawione do wyrośnięcia ...już nie mogę się doczekać finału ;) Dziękuję Małgosiu Pozdrawiam G.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2015 - 14:05
Małgosiu, dziś rano czwarty raz dokarmiłam zakwas,ma bardzo malutkie pęcherzyki powietrza(jak główki od szpilki,ale dość sporo), u góry oddzieliła się warstwa wody i mam wątpliwości czy jutro już będzie się nadawał do pieczenia. Może jeszcze go jutro dokarmić? Ile wtedy mąki dać? Chyba, że zakwas ryżowy nie bąbelkuje tak mocno jak żytni, nigdy nie piekłam chleba w domu, a teraz muszę piec bezglutenowy, ale do tej pory niestety mi się nie udawały, nie chciałabym wyrzucić kolejnego chleba. Z góry dziękuję za poradę.
Dodano:  21 Lipiec 2015 - 15:59
Nie dokarmiaj. Przemieszaj tylko i rób chleb.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Lipiec 2015 - 13:44
Witaj Małgosiu,
nie posiadam młynka do mąki ani do kawy. Czy ryż dałoby się zmielić na mąkę w robocie kuchennym? Mielę w nim orzechy na "piasek". I czy zamiast ksylitolu mogę dodać stewię?
Dodano:  22 Lipiec 2015 - 14:03
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2015 - 17:45
Witaj Małgosiu,
mam nietolerancje na ryż, czy mogłabym go czymś zastąpić, np. mąką z amarantusa, tapioki albo kukurydzianą? Bardzo bym chciała upiec ten chlebek. Dodam tylko, że cierpię na kandydozę ogólnoustrojową i czekam już na wycenę mojej diety (zgłoszenie wysłałam 10. 07.). Wspaniały blog); pozdrawiam serdecznie, Ewelina
Dodano:  24 Lipiec 2015 - 19:16
Spokojnie z amarantusa i kukurydzianą. Pomieszaj je razem. Możesz też jaglanej dodać.
Zunia666Dodano:  18 Wrzesień 2015 - 6:18
Czy po stwierdzeniu candydozy robilas testy na poszczególne produkty? Mam candydoze ogólnoustrojowa ale żadnych testów na np ryż kukurydzę...więc jem jako bezglutebowe
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Lipiec 2015 - 21:06
Małgosiu kochana! Dziekuje, dziekuje, dziekuje za ten przepis :) Cala moja rodzina (6 osob) jest na bezglutenowej i bezkazeinowej diecie, a ten przepis to rewelacja. I jeszcze przepis na zakwas:) Spelnilas moje marzenia. Chleb pieke od jakis 12 lat, a tu ciach, zero glutenu. Musialam sie na nowo nauczyc gotowac. Ah przybylas z odsiecza:)
Odpowiedz
KasiaDodano:  30 Lipiec 2015 - 12:18
Chlebek wygląda cudnie i mega apetycznie. Chciałabym dziecku zrobić, jednak mamy nietolerancje kaszy gryczanej. Co mogę dać w zamian? Już przerobiłam tyle kulinarnych wpadek, że wole zapytać fachowej głowy ;). Synek jest na diecie bg. Do tego leczymy Candide. Prosze o odp. Dziś zrobie już zaczyn.
Pozdrawiam ;)
Dodano:  30 Lipiec 2015 - 14:30
jaglaną
Asia PoprostuDodano:  14 Marzec 2016 - 8:34
Witam. Mąż ma candidę a ja już się gubię w sprzecznych informacjach. W tym chlebku widzę ryż biały i mąkę ziemniaczaną, ktorych byłam pewna że przy candida nie wolno. Jak to jest jeszcze z otrębami - przenivy nie wolno a otrby pszenne podobno tak. Podobnie z orkiszem. Dlaczego mozna orkisz skoro jest to rodzaj pszenicy. I co ze strączkowymi typu cieciorka, soczewica - jedni twierdzą ze mozna inni ze nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Lipiec 2015 - 14:06
Małgosiu kochana, dopowiedz jeszcze, ile kalorii ma ten chlebek. Mój zakwas się zbiesił, oddzieliła się woda od reszty, mieszałam, ale i tak się oddzielała, mimo to upiekłam, choć widać było gołym, że coś jest nie halo, bo stał 15 godzin i nie urósł. Wyszedł z zewnątrz pięknie upieczona skórka, a w środku mocno wilgotny, po prostu zakalcowaty. Może to wina ryżu nie dość dokładnie zmielonego na mąkę? Proszę, odpowiedz, bo jesteś prawdziwą alfą i omega w prozdrowotnych kulinariach :))
Dodano:  30 Lipiec 2015 - 14:30
Nie wiem czemu.
Chlebem ma ok. 80 kcal w kromce
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2015 - 10:30
niestety, mam ten sam problem
JoannaDodano:  1 Październik 2015 - 22:31
Mi też za pierwszym razem wyszedł rozdzielający się zakwas i zakalcowaty chleb. Ale jest przepyszny :) Mam nadzieję, że z kolejnych zakwasów wyjdzie bardziej puszysty.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Sierpień 2015 - 22:12
Witam,
Czyli w sumie potrzebuje 380 g gotowej mąki. Nie mam gdzie zmielić więc bedę bazować na gotowych mąkach. Dziękuję za odp. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2015 - 11:36
Gosiu, a czy można ten zakwas zrobić na samej mące z brązowego ryżu? Czy ten biały ma tu jakieś konkretne znaczenie? Nie mam chwilowo dostępu do mąki z białego a mój blender sobie raczej z tak drobnym zmieleniem białego ryżu nie poradzi..
Dodano:  10 Sierpień 2015 - 9:10
Możesz na samej z brązowego, pewnie.
Odpowiedz
SnafuDodano:  7 Wrzesień 2015 - 13:34
A jeśli chcę zrobić jeden bochenek, na razie na próbę, to dzielić na pół składniki i na chleb, i na zakwas?
A od gotowego chlebka oddzielić 2 łyżki masy do lodówki czy jednak 4 jak w przepisie?
Dodano:  7 Wrzesień 2015 - 15:59
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Wrzesień 2015 - 14:03
Gosiu , mam pytanie zrobiłam ten chleb ale nie wyrósł w ciągu tych 9 godzin a po upieczeniu jest taki cięzki , zbity i gorzkawy , zakwas odłożyłam tak jak pisałaś , myslisz ze jest on dobry czy zacząć go jeszcze raz ?
Dodano:  7 Wrzesień 2015 - 16:00
Pierwszy chleb ma prawo wyjść kiepski. Nie wyrzucaj zakwasu. Zrób po 7 dniach nowy chleb.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Wrzesień 2015 - 18:48
Jak długo chleb może leżeć w chlebaku? Czy można go ewentualnie zamrozić?
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:23
W chlebaku ok. 5 dni. Można zamrozić, oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Wrzesień 2015 - 17:22
Gosiu myślałam, że przy candidzie nie można białego ryżu?
Dodano:  28 Wrzesień 2015 - 9:23
Ilości się liczą.
Odpowiedz
mirejkpDodano:  30 Wrzesień 2015 - 10:39
Czy nie przeszkadza , że zakwas jest z ziarnami czy one w nim kisną
Dodano:  30 Wrzesień 2015 - 10:43
Bez obaw. Właśnie o to chodzi.
Odpowiedz
mirekpDodano:  4 Październik 2015 - 13:56
Chleb po upieczeniu i wystudzeniu , przechowuję w lodówce . Po kilku dniach spożywania zaczyna się kruszyć . Trudno posmarować masłem .
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Click here to Troubleshoot.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU