Najnowsze artykuły

Trądzik w postaci otwartych i zamkniętych zaskórników, grudek, krost, czy nacieków zapalnych to problem, który dotyka bardzo wielu osób, także tych, które okres dojrzewania mają już bardzo dawno za sobą. Najczęściej dotyczy twarzy (99 % chorych), ale i dekoltu (78% chorych) oraz pleców (90% chorych). Co mówią statystyki?: 80 % nastolatków zmaga się z trądzikiem, […]

Laktoferyna to glikoproteina obecna w ziarnistościach neutrofili (granulocytów obojętnochłonnych z których uwalniana jest w razie potrzeby) oraz we wszystkich wydzielinach śluzówek ssaków (wytwarzana przez komórki nabłonkowe błony śluzowej) – najobficiej w mleku (zwłaszcza siarze), ale w niewielkiej ilości znajdziemy ją także w ślinie, łzach, wydzielinach układu oddechowego, pokarmowego, moczowo – płciowego, płynie mózgowo – rdzeniowym, […]

Laktoza to cukier mleczny, konkretnie dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki galaktozy połączonych ze sobą wiązaniem beta-1,4-glikozydowym. Występuje w mleku ssaków co oznacza, że znajdziemy ją nie tylko w mleku krowim, ale też bardzo popularnym jako zamiennik mleku kozim czy owczym. Ponieważ laktoza nie może być wchłonięta bezpośrednio, w jelicie cienkim wiązanie […]

Diety gotowe jesień wersja 3 “Dobre bo polskie” to plany dietetyczne dla całych rodzin. Dzieci i seniorów. Kuchnia polska w lekkim, przeciwzapalnym wydaniu. O niskim indeksie glikemicznym. Koniec gotowania na dwa garnki jeśli masz w domu tradycjonalistów. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to zgodnie z najnowszymi wynikami badań najzdrowszy model żywienia, stanowiący profilaktykę wielu chorób, […]

Jeśli mówmy o nazywanej najzdrowszą dietą świata diecie śródziemnomorskiej to oliwa z oliwek kojarzy się z nią najbardziej. Można by rzec, że jest bez wątpienia jej filarem. Liczne prace naukowe dowiodły że wykazuje bardzo pozytywne działanie w profilaktyce chorób układu krążenia w tym choroby niedokrwiennej serca, dyslipidemii, nadciśnienia tętniczego, ale i cukrzycy czy chorób układu […]

Badania ostatnich 20 lat potwierdzają pozytywny wpływ niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w terapii dermatoz. Czym są NNKT? Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to kwasy tłuszczowe egzogenne, co oznacza, iż do prawidłowej pracy całego organizmu muszą być dostarczane z zewnątrz. Należą do nich kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Kwasy wielonienasycone to Omega 3 i Omega […]

Osteoporoza to układowa choroba szkieletu której skutkiem jest zwiększone ryzyko złamań kości spowodowane zmniejszeniem ich gęstości mineralnej (odporności mechanicznej). Kojarzy się z ludźmi raczej w wieku senioralnym niż z osobami młodymi czy tym bardziej dziećmi. Czy na osteoporozę można zachorować w każdym wieku? Wyróżniamy osteoporozę pierwotną rzeczywiście związaną z wiekiem i osteoporozę wtórną będąca następstwem […]

Szacuje się że około 80% dorosłych Polaków, oraz 30% dzieci i młodzieży jest zakażonych bakterią Helicobacter pylori (H. pylori – dawna nazwa to Campylobacter pylori) która stanowi przyczynę: ponad 90% przypadków stanów zapalnych żołądka, 70-90% przypadków wrzodów dwunastnicy, 70% przypadków wrzodów żołądka, oraz może przyczyniać się do rozwoju: raka żołądka, chłoniaka żołądka typu MALT, SIBO […]

Kochani, z ogromną przyjemnością, ogłaszam premierę diety gotowej wiosna wersja 2 🙂 Co ważne: wszystkie produkty do przygotowania potraw w diecie są produktami powszechnie dostępnymi (przy każdej diecie znajduje się lista zakupów do przejrzenia przed zakupem), jeśli macie którąkolwiek z poprzednich diet gotowych, POTRAWY W NOWEJ DIECIE SĄ INNE. NIE POWTARZAJĄ SIĘ Z POPRZEDNIMI DIETAMI. […]

Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków. Dlaczego? Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna. Roślina podczas kiełkowania ma więcej […]