fbpx
Kiełki roślin – dlaczego warto włączyć je do diety?
Img

Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków.
Dlaczego?
Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna.
Roślina podczas kiełkowania ma więcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu dlatego aż żal z tego nie skorzystać.

Kiełki to bogactwo:
  • nazywanego żywą krwią roślin chlorofilu. Działa oczyszczająco i przeciwnowotworowo.
  • magnezu, żelaza i witamin z grupy B które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny.
  • wapnia i fosforu dla zdrowych kości i mocnych zębów.
  • chroniących nas przed działaniem wolnych rodników antyoksydantów – witaminy E, C, A, selenu i flawonoidów.
  • działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3.
  • cynku i siarki będących prawdziwym odżywczym koktajlem dla skóry. Jeśli masz kłopoty z trądzikiem i skórą skłonną do płatania niespodzianek, nie zapominaj o kiełkach.
  • jodu dla zdrowej tarczycy.
  • witaminy K która wespół z potasem zapewnia sprawne działanie układu krwionośnego.
  • błonnika który jak wiemy, jest kluczem do prawidłowego trawienia, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa i stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.

Warto zaznaczyć też, że kiełki są lekkostrawne i niskokaloryczne więc można jeść je bez obaw o żołądek czy figurę.

Jakie kiełki wybrać i skąd je wziąć?

Mój top to kiełki słonecznika i rzodkiewki. Uwielbiam ich smak. Słonecznikowe smakują jak słonecznik, a te z rzodkiewki, jak rzodkiewka, czyli są ostre i wyraziste (idealne do twarożku).
Kiełki słonecznika i rzodkiewki są szczególnie bogate w cynk i siarkę więc genialnie działają na skórę.
Rodzajów kiełków jest bardzo dużo i musicie sami wybrać te, które będą Wam smakowały najbardziej.
Rzeżucha, lucerna, siemię lniane, fasola mung, brokuł, gryka, owies, żyto. Wybór jest całkiem spory.
“Żołądkowcom” i cierpiącym na infekcje bakteryjne polecam zwrócić uwagę na kiełki brokuła, z uwagi na dużą zawartość sulforafanu. To substancja działająca silnie przeciwbakteryjne. Skuteczna we wszelkich infekcjach, także w przypadku bakterii helicobacter Pylori. Kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzały brokuł.
Kiełki możecie kupić w sklepie gotowe do spożycia, lub wyhodować sami. Nasionka i kiełkownice bez problemu kupicie w sieci. Oczywiście możecie hodować je wg. starej babcinej metody, czyli na wilgotnej ligninie, ale osobiście odradzam tę metodę, bo sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów. Zdecydowanie lepsza jest kiełkownica, ponieważ ziarenka mają tam potrzebne ciepełko i cały proces jest zdecydowanie bardziej higieniczny.

Hodujemy kiełki w domu

Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścicie ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały.
Rano płuczecie nasionka i umieszczacie w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiacie w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.

UWAGA! Nasionka mają być cały czas wilgotne, ale nie mogą stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły.
Uważajcie na nasionka kiełkujące, aby ich nie uszkodzić.
Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.


Kiełki polecam każdemu, a w szczególności osobom:
  • z problemami z cerą,
  • z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • z nadciśnieniem,
  • rekonwalescentom,

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Korzeń maca! Na libido, potencję, płodność, wzmocnienie, witalność, energię. Panaceum na sprawy damsko – męskie?
korzeń maca na wzmocnienie i libido

Witaminowo - mineralna petarda.Według tradycyjnej medycyny peruwiańskiej, kluczowy składnik na wzmocnienie, energię, witalność, płodność, potencję i zaburzenia hormonalne. Korzeń maca. Czytaj dalej

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Szparagi albo się kocha, albo nienawidzi. Są dość specyficzne w smaku ponieważ, jakby to ująć, smakują mało konkretnie. Do tego Czytaj dalej

Ziemia okrzemkowa czyli oczyszczająco – odżywcza petarda w wersji hard!

O oczyszczaniu i detoksykacji pisałam Wam wielokrotnie polecając przeróżne metody i specyfiki. Dziś chce Wam zaproponować oczyszczanie w wersji hard Czytaj dalej

Sezam na diecie bezmlecznej w niedoczynności tarczycy, Hashimoto, cukrzycy, insulinooporności i chorobach krążenia

Przez mieszkańców Babilonii nazywany przyprawą bogów. Dobrze znany w Afryce, krajach azjatyckich i arabskich. Stosowany w wielu kuchniach świata. Sezam Czytaj dalej

13 komentarzy

AgaDodano:  24 Marzec 2021 - 8:00
Dzień dobry, Małgosiu poleciłaś kiedyś krem na dzień SESDERMA Salises. Jestem z niego bardzo zadowolona.Czy masz jakiś sprawdzony krem na dzień z ochroną przeciwsłoneczną? Z góry dziękuję za pomoc.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Marzec 2021 - 19:40
Polecam oddzielnie krem w wysokim filtrem. Ja używam SPF 50.
Odpowiedz
jmdDodano:  24 Marzec 2021 - 9:05
Na kiełki zwróciłam uwagę kilka lat temu dzięki Twoim wskazówkom z bloga:) I w szczególności pochłaniam je zimą. Bo za dzieciaka znana była tylko rzeżucha:) Najbardziej lubię kiełki brokuła, tylko niestety potem mam okropne gazy;/ Mam nadzieję, że to norma (z racji zjedzenia \'warzywa\' kapustnego) a nie objaw jakiś niewłaściwości w układzie pokarmowym.
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  24 Marzec 2021 - 10:38
Małgosiu, przy grzybicy pochwy nie powinno się jeść kiełków prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Marzec 2021 - 12:56
Można jeść.
Odpowiedz
OlgaDodano:  24 Marzec 2021 - 17:38
Brakowało mi już postów tego typu 😌
Odpowiedz
NataliaDodano:  26 Marzec 2021 - 11:37
Małgosiu, a czy kiełki można podawać 10 miesięcznemu niemowlakowi? Jeśli tak to w jakiej formie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Marzec 2021 - 8:31
Raczej roczniakowi i to kiełki wyhodowane samodzielnie w domu.
Odpowiedz
olaDodano:  27 Marzec 2021 - 10:47
Małgosiu, przesuszona rogowaciejąca skóra na stopach? o co chodzi? czy to oznaka jakiegoś niedoboru?
Odpowiedz
PaulaDodano:  5 Kwiecień 2021 - 9:46
Cześć;) Czy kiełki podnoszą kaloryczność potraw? Czy mogę je bez wyrzutów stosować do wszystkiego? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Kwiecień 2021 - 10:53
Kiełki mają znikomą kaloryczność. Tak samo jak wszelkie sałaty, nacie itp.
Odpowiedz
Kmx8Dodano:  16 Kwiecień 2021 - 20:38
Niestety ja po kiełkach czuje się bardzo źle, mam duze problemy żołądkowe.
Odpowiedz
BeataDodano:  11 Maj 2021 - 17:34
Małgosia może ty coś doradzisz. Tak w skrócie mam problemy z tyciem, zmęczenie, w nocy bezsenność. Po jedzeniu chce mi się bardzo spać, napady głodu, problemy z skóra na łokciach. Trochę czytam i zastanowiam czy nie badać się w kierunku niedoczynności i insulinooporności. Lekarz zlecił morfologię glukoze i tsh. Oczywiście wszystko jest według niego w normie. Co z tego jak czuje się coraz gorzej dodatkowo dochodzą częste i infekcje gardła. Zapisałam się na wizytę do endokrynologa. Czekam. A znowu po marcowej infekcji mam kolejną. Czy powinnam wzmocnić organizm jakimiś suplementami? Może jakieś badania byś zasugerowała? Z góry dziękuję
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
[custom-facebook-feed]
Instagram

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej