fbpx
Nietolerancja laktozy – charakterystyka, objawy, diagnostyka
Img

Laktoza to cukier mleczny, konkretnie dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki galaktozy połączonych ze sobą wiązaniem beta-1,4-glikozydowym. Występuje w mleku ssaków co oznacza, że znajdziemy ją nie tylko w mleku krowim, ale też bardzo popularnym jako zamiennik mleku kozim czy owczym. Ponieważ laktoza nie może być wchłonięta bezpośrednio, w jelicie cienkim wiązanie beta-1,4-glikozydowe rozrywane jest za pomocą enzymu o nazwie laktaza.

Nietolerancja laktozy to rodzaj niealergicznej nadwrażliwości związany z upośledzoną reakcją enzymatyczną skutkującą niedoborem laktazy. Może mieć charakter pierwotny lub wtórny.

Nietolerancja pierwotna, uwarunkowana genetycznie związana jest z brakiem bądź zmniejszeniem aktywności enzymu laktazy produkowanego przez komórki znajdujące się w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelita cienkiego. 
Z kolei nietolerancja wtórna z uszkodzeniem śluzówki jelita cienkiego, a co za tym idzie upośledzeniem aktywności enzymatycznej (zmniejszenie w tym przypadku wydzielania laktazy) którego przyczyny mogą być bardzo różne.
Do najczęstszych należą:

  • stany zapalne w obrębie jelita cienkiego, także zaostrzenie choroby Leśniowskiego – Crohna,
  • infekcje wirusowe, bakteryjne, pasożytnicze,
  • celiakia – (generalnie alergia na pokarm powoduje zanik kosmków jelitowych, wówczas uszkodzeniu ulega także rąbek szczoteczkowy na którym są zlokalizowane dwusacharydazy min. laktaza w związku z czym może w mniejszym lub większym stopniu dochodzić do wtórnej nietolerancji laktozy),
  • choroba Duhringa (skórna manifestacja nietolerancji glutenu),
  • infekcje żołądkowo-jelitowe, np. ostra lub przewlekła biegunka – wywołana przez bakterie (najczęściej Escherichia coli i Salmonella) lub wirusy (zwykle rotawirusy i adenowirusy),
  • dość często wtórna nietolerancja laktozy ma miejsce u osób z SIBO, czyli zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Bywa też, że jest częścią szerszej nietolerancji na cukry fermentujące czyli FODMAP. 

W każdym przypadku sytuacja wymaga indywidualnej analizy po to, aby działać na przyczynę, a nie jedynie na objaw.

Jeżeli przyczyna upośledzenia aktywności enzymatycznej została poprawnie zaadresowana i wyleczona, czas potrzebny do odzyskania aktywności enzymatycznej, czyli ponownej aktywności laktazy wynosi zwykle około 6 tygodni, choć należy podejść do tego czasu bardzo indywidualnie.
Warto również mieć świadomość, że z wiekiem (ciężko tu mówić o określonej granicy, choć najczęściej to piąta i szósta dekada życia), może dochodzić do sukcesywnego zmniejszania się aktywności enzymu laktazy, a tym samym nietolerancji laktozy i jest to proces fizjologiczny.

Objawy nietolerancji laktozy obserwujemy jeśli aktywność laktazy spadnie poniżej 50%.
Nie oznacza to jednak, że laktoza nie jest tolerowana zupełnie.
Według większości badań klinicznych dawka 10 – 12 g laktozy na porcję jest dawką dość dobrze tolerowaną, choć nie jest to regułą i są osoby które nie tolerują nawet bardzo niskich dawek laktozy.

Ilość laktozy w 100 g wybranych przykładowych produktów:

  • mleko krowie 2 %  –  4,7 mg,
  • mleko kozie – 4,4 mg,
  • mleko owcze – 5,1 mg,
  • mleko krowie odtłuszczone w proszku – 51 mg,
  • mleko krowie pełnotłuste w proszku – 49 mg,
  • mleko zagęszczone (do kawy lub ciast) – 9,4 mg,
  • jogurt naturalny – 4,6 mg,
  • kefir – 4,1 mg,
  • serwatka – 5,7 mg,
  • ser feta – 1 mg,
  • ser topiony – 1 mg,
  • twaróg – 2,9 – 3,2 mg,
  • Serek ziarnisty tzw. serek wiejski – 3,3 mg,
  • śmietana 12% – 3,9 mg.

Dlaczego po spożyciu czystego mleka krowiego zawierającego 4,7 mg laktozy w 100 gramach u osoby z nietolerancją laktozy objawy wystąpią, natomiast nie wystąpią po spożyciu jogurtu naturalnego (bez dodatku mleka w proszku) który ma zbliżoną zawartość laktozy? 

Jogurt naturalny zawiera bakterie probiotyczne,  głównie L. bulgaricusS. thermophilus. Brak objawów po spożyciu fermentowanych produktów mlecznych (jogurtu, ale także serów) związany jest z aktywnością laktazy znajdujących się w nim drobnoustrojów. Laktoza rozkładana jest wówczas do cukrów prostych, kwasu mlekowego i innych składników, dzięki czemu nie powoduje dolegliwości.

Ukryta laktoza

Laktozę znajdziemy także w wielu gotowych produktach w których poprawia smak i teksturę, ale i lekach oraz suplementach diety w których stosowana jest głównie jako nośnik substancji czynnej, a także jako substancja słodząca. Są to małe ilości i zwykle nie powodują dolegliwości, jednak przy silnej nietolerancji laktozy należy wziąć to pod uwagę.

Laktoza może być ukryta w:

  • lekach,
  • suplementach diety,
  • pieczywie tostowym,
  • pieczywie,
  • bułkach,
  • ciastach z cukierni,
  • słodyczach,
  • gotowych sosach, zupach, przyprawach,
  • gotowych przetworach mięsnych.

Czy osoby bez nietolerancji laktozy mogą bezpiecznie spożywać nabiał bez laktozy? 

Laktoza to cukier mleczny, konkretnie dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki galaktozy połączonych ze sobą wiązaniem beta-1,4-glikozydowym. W mleku i nabiale bez laktozy wiązanie beta-1,4-glikozydowe jest już rozerwane. Odbywa się to w procesie enzymatycznej hydrolizy laktozy. Nie mamy więc w składzie dwucukru laktozy, a cząsteczkę glukozy i galaktozy. Takie mleko będzie słodsze niż to “zwykłe” i będzie miało wyższy indeks glikemiczny mimo tej samej wartości energetycznej.
Laktoza zwiększa wchłanianie wapnia oraz dla naszej mikrobioty jelitowej działa jak prebiotyk, jeśli więc mleko czy nabiał z laktozą nie powoduje dolegliwości, szkoda zamieniać go na ten bez laktozy.

A jeśli bardzo lubię nabiał, a nie stać mnie na droższy nabiał bez laktozy?

Nabiał bez laktozy jest bez wątpienia droższy niż klasyczny, i wynika to poniekąd z wyższych kosztów produkcji, ale i panującej obecnie mody na lactose free.
Rozwiązaniem dla osób które z przyczyn finansowych nie mogą pozwolić sobie na zakup tego rodzaju produktów jest przyjmowanie egzogennej laktazy w postaci kapsułek przed każdym posiłkiem zawierającym laktozę.

Objawy i diagnostyka nietolerancji laktozy

Objawy nietolerancji laktozy to:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • wodnista, “tryskająca” biegunka,
  • nudności,
  • kolka.

W diagnostyce nietolerancji laktozy najczęściej wykorzystujemy wodorowy test oddechowy polegający na pomiarze stężenia jonów wodorowych w wydychanym powietrzu na czczo, a następnie co 30 minut przez 3 godziny po wypiciu roztworu wodnego zawierającego zwykle 25 g laktozy (maksymalnie 50 g, u dzieci 2 g/kg mc).
Wzrost stężenia jonów wodorowych powyżej 20ppm w wydychanym powietrzu po 90 minutach (u dzieci po 60) w porównaniu z wartością początkową wskazuje na nietolerancję laktozy.
Przed badaniem nie należy przyjmować leków (jeśli leki przyjmowane są przewlekle ich odstawienie należy skonsultować z lekarzem) oraz suplementów diety.  

Przyczyną wyników fałszywie dodatnich i ujemnych mogą być:

  • stosowane leki,
  • SIBO,
  • zaburzenia pracy żołądka,
  • palenie papierosów.

Celem diagnostyki wykonuje się także pomiar pH stolca ( laktoza zakwasza kał, więc kwaśny odczyn może wskazywać na nietolerancję laktozy) oraz stosunkowo rzadko test tolerancji laktozy który polega na ocenie wzrostu poziomu glukozy po spożyciu roztworu 100 g laktozy rozpuszczonych w 300 ml wody. Jeżeli po spożyciu laktozy stężenie glukozy nie zwiększa się, a objawy występują, oznacza to nietolerancję laktozy.
Można także wykonać badanie genetyczne, ale określa ono wyłącznie predyspozycję genetyczną do nietolerancji pierwotnej i jest dość drogie.

Nietolerancja laktozy to nie to samo co alergia na białka mleka krowiego

Nietolerancja laktozy (mlecznego cukru) to nie to samo co alergia na białka mleka krowiego. U osób mających alergię na białka mleka krowiego, po spożyciu alergenu uruchamiana jest reakcja immunologiczna. Produkowane są przeciwciała tzw. immunoglobuliny E (IgE). W przypadku nietolerancji laktozy taka reakcja nie zachodzi. Niestrawiona laktoza przechodzi do jelita grubego i tam ulega fermentacji pod wpływem występujących tam bakterii powodując dolegliwości których nasilenie zależne jest od stopnia niedoboru laktazy oraz ilości spożytej laktozy.
Osoby mające alergię na białka mleka krowiego nie mogą spożywać nabiału, także tego bez laktozy. 

Źródła:

  • Cielecka K. E., Dereń K. Nadwrażliwość pokarmowa. Alergia Astma Immunologia
  • Dąbrowska A. Z., Baranowska M., Batyk I. M., Kujawski M., Hryniawska M., Roszkowska B. Spożycie mlecznych napojów fermentowanych przez osoby z różną tolerancją laktozy
  • Rozenberg. S, Body. JJ, Bruyère.O i inn. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs–A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases,
  • Yanyong Deng, Benjamin Misselwitz, Ning Dai, Mark Fox, Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310267/
  • JCI Instytut Jakości  – Nietolerancja laktozy
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Mleko bez laktozy nie jest turbo zdrowe?

Mleko bez laktozy, oraz coraz szerszy asortyment nabiału bez laktozy od pewnego czasu zyskuje na popularności. Moje pacjentki po otrzymaniu Czytaj dalej

Czy można jeść bób na diecie redukcyjnej? 

Bób - symbol mojego dzieciństwa i niezaprzeczalny symbol lata. Jako mała dziewczynka i nastolatka zajadałam się nim ile weszło. Zawsze Czytaj dalej

Dietoterapia w zaburzeniach żołądkowo – jelitowych

Decydując się na publikowanie w sklepie gotowych diet o niskim indeksie glikemicznym miałam w myślach osoby z nadwagą, otyłością, zaburzeniami Czytaj dalej

Skuteczna dieta redukcyjna. Dlaczego śniadanie białkowo – tłuszczowe to nie jest klucz do sukcesu?

Według danych GUS 62% mężczyzn i 46% kobiet w Polsce ma nadwagę. Ile z nich walczy o szczupłą sylwetkę? Mnóstwo. Czytaj dalej

32 komentarze

RóżaDodano:  8 listopad 2021 - 9:19
Temat idealny dla mnie, ciągłe bóle brzucha, przelewanie ciurczenie, biegunki to koszmar. Odrzuciłam już wszystko co posiada laktozę (tak mi się wydaje)
Odpowiedz
AgataDodano:  8 listopad 2021 - 11:43
Cały czas mnie jednak zastanawia kwestia diety bez nabiału (niby taki prozapalny, szkodliwy na cerę, hormony itp.). Jeżeli ktoś czuje się dobrze po produktach mlecznych, to czy rzeczywiście strach przed jego spożywaniem ma sens? W dzieciństwie twarożek uchodził za zdrowe śniadanie, budyń za zdrowszy deser, a jogurt naturalny już w ogóle za lekki i zdrowy dodatek. Jak to w końcu jest? Czy nabiał i np. mozarella albo białe serki to zło? Z góry dziękuję za krótkie rozjaśnienie wątpliwości.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 listopad 2021 - 14:33
Nabiał nie jest prozapalny, ale jego nadmiar działa insulinotropowo.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  8 listopad 2021 - 14:12
Dziękuję za artykuł! Czy istnieje nietolerancją białek mleka? Testy alergiczne nie pokazują alergii na mleko, a obserwuję objawy także po produktach bez laktozy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 listopad 2021 - 14:22
To nie musi być alergia. Dolegliwości po spożyciu mleka mogą być związane z zaburzeniami na poziomie jelit.
Odpowiedz
JoannaDodano:  9 listopad 2021 - 9:59
Pani Małgorzato, Bardzo chciałabym się do Pani zapisać na konsultacje. Wykluczyłam już nabiał, gluten, z owoców jem tylko awokado i borówki. Pomimo sportu (4 godziny w tygodniu), brzuch jest wydęty, a obwód w talii to 80cm. I tak od kilku lat. Jakie badania należałoby wykonać? Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wszystkie Pani materiały,
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 listopad 2021 - 14:34
Proszę wykluczyć SIBO wykonując test wodorowo-metanowy.
Odpowiedz
GosiaDodano:  9 listopad 2021 - 20:45
Z objawów nietolerancji mam wszystko oprócz nudności. Dziwi mnie fakt, że część nabiału mogę jeść np. jogurt naturalny, twaróg. Po śmietanie umieram, więc omijam ją już kilka lat, a po mleku tylko świeżym czuję się nie za dobrze. Teraz w ciąży mam ochotę na kefir i maślankę, chyba muszę spróbować i zobaczyć reakcje.
Odpowiedz
MDodano:  10 listopad 2021 - 10:11
Prawda jest taka, że nabiał strasznie uczula,a dokładniej białko w nim zawarte.I im człowiek starszy,tym bardziej to w testach widać.Ja robiłam testy w Cambridge Diagnostics, są bardzo czułe.I nie, nie jest to reklama,nic z tego nie mam.Ciekawa jestem po prostu, czy jest tu ktoś,kto robił te testy i nabiał wyszedł mu na \"0\". Komukolwiek poleciłam te testy wszystkim nabiał wyszedł bardzo wysoko.I to zarówno krowi,kozi i owczy, chociaż ewidentnie widać, że kozi to jeszcze najmniejsze zło.Dajcie znać, jakie macie doświadczenia.Pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 listopad 2021 - 8:46
Żadne Towarzystwo Alergologiczne na świecie nie rekomenduje testów IgG zależnych. To pseudodiagnostyka. Dlatego komukolwiek poleca Pani te testy to wszystkim wychodzi w nich to samo ;)
Odpowiedz
AnnaDodano:  10 listopad 2021 - 22:04
Dzień dobry. Spożywanie produktów mlecznych powoduje u mnie trądzik. Gdy pilnuje się i nie jem nabiału ani mleka to mam idealna cerę. Czy to nietolerancja białka krowiego czy inny problem który manifestuje się przez zmiany skórne? Od czego zacząć by odkryć co się ze mną dzieje?
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  11 listopad 2021 - 15:43
Małgosiu mam pytanie, czy objawem nietolerancji laktozy może być bardzo brzydki zapach z ust? Wykluczone choroby gardła i migdałków oraz zębów
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 listopad 2021 - 8:41
Nie musi. Problemów należy szukać w żołądku.
Odpowiedz
MonikaDodano:  23 listopad 2021 - 12:54
Bardzo dziekuje za ten wpis - od kilku lat zmagam sie z problemem laktozy, ale nadal nie wiem, czy ja rzeczywsicie mam nietolerancje, bo... zle reaguje na laktoze, ale mam zupelnie inne objawy niz te klasyczne. Mnie po spozyciu produktow z laktoza najpierw zaczyna bolec glowa (w ciagu 30 minut), potem dostaje egzeme (2-3 dni po spozyciu) a na koncu \'\'spuchniete pryszcze\'\' (3-4 dni po spozyciu produktu z laktoza). Jesli sie nie powstrzymam i np. trzy dni z rzedu zjem sernik czy tort z kremem na bazie bitej smietany, lapie mnie zapalenie zatok. Gdy to powiedzialam lekarce, widzalam, ze mi nie uwierzyla. Badania krwi tez nie potwierdzily nietolerancji laktozy!!! Wychodzi na to, ze zmyslam;) No nie, nie zmyslam. Po prostu, wiem, co mi szkodzi, i tego unikam. Ale zastanawiam sie, skad u mnie taka rekacja. Co to jest, jesli nie jest to nietolerancja laktozy. Alergia???
Odpowiedz
GośćDodano:  5 grudzień 2021 - 19:54
Jeżeli nie mam żadnych z tych objawów a mimo to problemy z trądzikiem, który nasila się przed miesiączką, to jaka może byc przyczyną, jakie wyniki zrobić?. A od wakacji, prawdopodobnie po zjedzeniu porzeczek prosto z krzaczka, mam piekący język, leczyłam już nystatyna w zawiesinie i nic, czy to może być candida?. Dodam, że niestety uwielbiam słodkości i jestem od nich uzależniona, a rano na śniadanie chleb razowy z miodem lub owsianka z jabłkiem i miodem, bo nic innego mi nie wchodzi a jajka pod każdą postacią modlące 😕. Czy na jakiś czas może zamiast miodu do owsianki dodać erytrytol?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 grudzień 2021 - 11:24
Nie prowadzę konsultacji w komentarzach. Bez badań, wywiadu medycznego etc.
Odpowiedz
KasiaDodano:  6 grudzień 2021 - 23:10
Dzień dobry, czy po odrzuceniu całkowicie nabiału mogą grozić nam jakieś niedobory? Jeśli tak, to czym uzupełnić te niedobory.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 grudzień 2021 - 11:23
Konieczne jest zaspokojenie zapotrzebowania na wapń. Odsyłam do tekstu - wapń na diecie bezmlecznej.
Odpowiedz
ANETADodano:  15 grudzień 2021 - 9:06
Pani Gosiu, pewnie to nie na temat, ale czy w io, pcos, nt i hashi mogą powstawać guzki/cysty/kulki z ropą (nie wiem jak to nazwać) w miejscach intymnych, na szyi a nawet w piersi? ciągle gdzieś coś mam a teraz pojawiło się w piersi.. boli ogromnie a dopiero rozmiar groszku. swego czasu miałam ropnia na kości ogonowej, który musiał być operowany 2x.. czy jest coś co mogę zrobić by tego nie mieć? suplementują NAC, astaksantynę, b complex HL, omega HelathLabs , D3, probiotyki HL na dzień i na noc oraz intime (dziękuję za Twój kod) a takie coś się robi.. pytam Ciebie bo lekarze to wiesz jak... BADANIA KRWI OK, NIE MA STANU ZAPALNEGO, NIC NIE PORADZĘ...
Odpowiedz
AnetaDodano:  16 grudzień 2021 - 19:49
Gosiu, potrzebuję Twojej porady :) Już długi czas zmagam się z problemami jelitowymi - wszystko zaczęło się od Helicobactera. W badaniach wyszło mi Sibo, Imo oraz nietolerancja histaminy. Chociaż szczerze mówiąc nie jestem pewna, czy interpretacja mojego testu wodorowo-metanowego jest prawidłowa - wzrost wodoru występuje u mnie od 100 min (22 ppm), metanu też od 100 min (7ppm). Wydaje mi się, że bardziej to wskazuje na dysbiozę w jelicie grubym niż Sibo. Jak uważasz? :) Co więcej w badaniach tarczycy TSH jest ok, natomiast mam bardzo niski poziom ft4 ( 0,83 ng/dL (0,65 - 1,48)) i złą konwersję ft3 do ft4. Byłam z tym u lekarzy, ale każdy mi mówi, że jest w porządku, że w normie czyli ok. Co ja mam zrobić skoro lekarze nie widzą problemu, nie przepiszą leku a ewidentnie coś jest nie tak z tarczycą? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 grudzień 2021 - 11:20
Nie prowadzę konsultacji w komentarzach na blogu.
Odpowiedz
KasiaDodano:  29 grudzień 2021 - 14:19
Witaj Gosiu :) ja mam pytanie- kiedy dokladnie ruszają zapisy na konsultacje do Ciebie?
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  6 styczeń 2022 - 18:11
Czy Thyrome Complex mogę podać 12latkowi z wysoką insuliną? Lekarz rodzinny i endo twierdzą, że wszystko OK, a ja widzę, że jest słaby, apatyczny i ma problemy z koncentracją. Dodam, że urodził się z niską wagą 1600g i od urodzenia walczymy z niskim żelazem
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 styczeń 2022 - 14:47
Tak.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  10 styczeń 2022 - 14:14
Gosiu kochana, czy jarmuż jest polecany dla osób z nt i hashimoto? Co z warzywami kapustnymi, na prawdę nie powinniśmy ich jeść? :( Czy my musimy na prawdę tego unikać? :( Proszę o odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 styczeń 2022 - 14:46
Są przeciwskazane z uwagi na goitrogeny ale obróbka termiczna je dezaktywuje. Kapusta gotowana tak. Surowa nie.
Odpowiedz
ania_aiDodano:  11 styczeń 2022 - 17:04
Małgosiu, a co powiesz o diecie keto śródziemonmoeskiej? jest zdrowa? przez jaki czas można taką stosować?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 styczeń 2022 - 14:44
To fajna opcja keto choć nie dla każdego.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  19 styczeń 2022 - 11:28
Małgosiu co sądzisz o oleju CBD ? Codziennie na noc podobno dobrze wpływa na jakość snu i zapobiega wielu chorobom;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 styczeń 2022 - 14:43
Napisze o nim.
Odpowiedz
ania_aiDodano:  26 styczeń 2022 - 10:14
Czy można stosować zamiennie przepisy z różnych diet o tej samej kaloryczności z twoich wykupionych diet? Jak np. śniadanie z diety zimowej wymiennie ze śniadaniem z diety jesiennej o tej samej kaloryczności, i tyle samo białka , tłuszczu i węglowodanów
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 styczeń 2022 - 14:32
Oczywiście.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Interwencje żywieniowe i te dotyczące stylu życia (interakcje genom – środowisko), mające wpływ na długość życia to nie zasady konkursu „jak dożyć setki”. Organizm starzeje się, bo starzeją się jego komórki, osiągając limit swoich podziałów. Obserwujemy wówczas obniżenie wydajności systemów zapobiegania i naprawy uszkodzeń DNA. Komórka gromadzi uszkodzenia co większa ryzyko wielu chorób przewlekłych w tym sercowo – naczyniowych i neurodegeneracyjnych. 

W interwencjach anti – aging (w odniesieniu do całego organizmu) chodzi o to, aby w wieku lat powiedzmy 60+ nie grzać ławki u lekarza, nie drenować portfela na prywatne wizyty lekarskie oraz leki, ale korzystać z życia, bez bólu i dyskomfortu. Sprawna głowa i ciało! Tego sobie i Wam wszystkim życzę! 
Mamy na to wpływ, czego dowodem są mieszkańcy tzw. niebieskich stref. To 5 miejsc na mapie świata w których odsetek stulatków jest najwyższy. 
📍Loma Linda w Kalifornii, 
📍Nicoya w Kostaryce, 
📍Sardynia we Włoszech, 
📍Ikaria w Grecji, 
📍Okinawa w Japonii, 

Co jest sekretem długowieczności i dobrego zdrowia tych ludzi? 
Po pierwsze głowa czyli zwolnienie tempa, redukcja stresu, balans w życiu, poczucie celu i poczucie wspólnoty. To kim się otaczasz i jak postrzegasz rzeczywistość ma znaczenie. 
Po drugie dieta: restrykcje energetyczne, oraz dużo roślin o wysokim potencjale antyoksydacyjnym.
Po trzecie – umiarkowana aktywność fizyczna. Ludzie w niebieskich strefach nie biegają maratonów, nie ćwiczą na siłowni, ale dużo chodzą, uprawiają ogródek, czyli mają wysoki poziom tzw.spontanicznej aktywności fizycznej. 
Podsumuję ich życie jednym zdaniem:  holistyczne slow life doprawione zdrową, przeciwzapalną dietą i regularnym ruchem. 

Samych sprawnych komórek Wam wszystkim życzę, z jak najmniejszą liczbą skumulowanych uszkodzeń 🔥

#dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetyczneprzepisy #zdrowiepsychiczne #zdrowie #zdrowia #zdroweodżywianie #zdrowystylzycia #slowlife 
#cukrzyca #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #antyoksydanty #polifenoles.

Interwencje żywieniowe i te dotyczące stylu życia (interakcje genom – środowisko), mające wpływ na długość życia to nie zasady konkursu „jak dożyć setki”. Organizm starzeje się, bo starzeją się jego komórki, osiągając limit swoich podziałów. Obserwujemy wówczas obniżenie wydajności systemów zapobiegania i naprawy uszkodzeń DNA. Komórka gromadzi uszkodzenia co większa ryzyko wielu chorób przewlekłych w tym sercowo – naczyniowych i neurodegeneracyjnych.

W interwencjach anti – aging (w odniesieniu do całego organizmu) chodzi o to, aby w wieku lat powiedzmy 60+ nie grzać ławki u lekarza, nie drenować portfela na prywatne wizyty lekarskie oraz leki, ale korzystać z życia, bez bólu i dyskomfortu. Sprawna głowa i ciało! Tego sobie i Wam wszystkim życzę!
Mamy na to wpływ, czego dowodem są mieszkańcy tzw. niebieskich stref. To 5 miejsc na mapie świata w których odsetek stulatków jest najwyższy.
📍Loma Linda w Kalifornii,
📍Nicoya w Kostaryce,
📍Sardynia we Włoszech,
📍Ikaria w Grecji,
📍Okinawa w Japonii,

Co jest sekretem długowieczności i dobrego zdrowia tych ludzi?
Po pierwsze głowa czyli zwolnienie tempa, redukcja stresu, balans w życiu, poczucie celu i poczucie wspólnoty. To kim się otaczasz i jak postrzegasz rzeczywistość ma znaczenie.
Po drugie dieta: restrykcje energetyczne, oraz dużo roślin o wysokim potencjale antyoksydacyjnym.
Po trzecie – umiarkowana aktywność fizyczna. Ludzie w niebieskich strefach nie biegają maratonów, nie ćwiczą na siłowni, ale dużo chodzą, uprawiają ogródek, czyli mają wysoki poziom tzw.spontanicznej aktywności fizycznej.
Podsumuję ich życie jednym zdaniem: holistyczne slow life doprawione zdrową, przeciwzapalną dietą i regularnym ruchem.

Samych sprawnych komórek Wam wszystkim życzę, z jak najmniejszą liczbą skumulowanych uszkodzeń 🔥

#dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetyczneprzepisy #zdrowiepsychiczne #zdrowie #zdrowia #zdroweodżywianie #zdrowystylzycia #slowlife
#cukrzyca #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #antyoksydanty #polifenoles.
...

492 18
Laktoferyna jest glikoproteiną wiążącą żelazo znajdującą się w mleku większości ssaków. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Zwiększa integralność bariery jelitowej, poprawia profil mikrobioty i jest silnym antyoksydantem. 
Wykazuje działanie łagodzące w terapii dermatoz w tym trądziku pospolitego, łuszczycy plackowatej, grzybicy, czy AZS. 

W badaniu obserwacyjnym, zaobserwowano poprawę nawilżenia i tekstury skóry podczas 12 tygodniowej suplementacji laktoferyną. Uważa się, że laktoferyna hamuje przeznaskórkową utratę wody, zmniejsza poziom prozapalnej cytokiny IL-1β wzmocnionej promieniowaniem UV oraz wywołaną promieniowaniem UV apoptozę komórek (Murata, 2014). 

Warte rozważenia jako uzupełnienie suplementacji kolagenem👌

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #trądzik #trądzikpospolity #azs #łuszczyca #suchaskóra #dietetykkliniczny #dietetykradzi #skóra #skóratrądzikowa #skórawrażliwa #skorawrazliwa

Laktoferyna jest glikoproteiną wiążącą żelazo znajdującą się w mleku większości ssaków. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Zwiększa integralność bariery jelitowej, poprawia profil mikrobioty i jest silnym antyoksydantem.
Wykazuje działanie łagodzące w terapii dermatoz w tym trądziku pospolitego, łuszczycy plackowatej, grzybicy, czy AZS.

W badaniu obserwacyjnym, zaobserwowano poprawę nawilżenia i tekstury skóry podczas 12 tygodniowej suplementacji laktoferyną. Uważa się, że laktoferyna hamuje przeznaskórkową utratę wody, zmniejsza poziom prozapalnej cytokiny IL-1β wzmocnionej promieniowaniem UV oraz wywołaną promieniowaniem UV apoptozę komórek (Murata, 2014).

Warte rozważenia jako uzupełnienie suplementacji kolagenem👌

#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #trądzik #trądzikpospolity #azs #łuszczyca #suchaskóra #dietetykkliniczny #dietetykradzi #skóra #skóratrądzikowa #skórawrażliwa #skorawrazliwa
...

681 30
Witamina E (tokoferol) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, syntetyzowaną wyłącznie przez rośliny 🌱. 
Nazywana witaminą młodości jest najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w błonach komórkowych i krążących lipoproteinach. 
W kontekście anti-aging chroni naskórek oraz skórę właściwą przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, działając bezpośrednio z różnymi rodnikami tlenowymi. 
Wzmacnia barierę hydrolipidową zapobiegając utracie oraz zwiększając zdolność wiązania wody 💧. 
To działanie znacząco wpływa na poprawę nawilżenia oraz elastyczność skóry. 
Witamina E wykazuje także  działanie fotoochronne 🌤 oraz łagodzi uszkodzenia związane z promieniowaniem UV. 
Wykazano, że suplementacja alfa-tokoferolem:
📍zmniejsza przebarwienia (hamuje aktywność hydroksylazy tyrozynowej i hamuje melanogenezę)
📍łagodzi stany zapalne związane z wiekiem lub wynikające z ekspozycji na słońce,
📍poprawia elastyczność, strukturę i miękkość naskórka oraz skóry właściwej,
📍przyspiesza gojenie się ran (rekomendowana w łuszczycy, AZS, trądziku). 

Funkcja antyoksydacyjna witaminy E jest silnie wspierana przez regenerację wspomaganą witaminą C - pamiętajcie o tym!

Dbajcie o źródła witaminy E w codziennej diecie. Jej najlepszym źródłem jest pływa z oliwek oraz olej słonecznikowy (wyłącznie na zimno). 

#dietetyk #dietaśródziemnomorska #dietetykkliniczny #dietoterapia #dietaantiaging #tradzik #trądzik #tradzikrozowaty #łuszczyca #azs

Witamina E (tokoferol) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, syntetyzowaną wyłącznie przez rośliny 🌱.
Nazywana witaminą młodości jest najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w błonach komórkowych i krążących lipoproteinach.
W kontekście anti-aging chroni naskórek oraz skórę właściwą przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, działając bezpośrednio z różnymi rodnikami tlenowymi.
Wzmacnia barierę hydrolipidową zapobiegając utracie oraz zwiększając zdolność wiązania wody 💧.
To działanie znacząco wpływa na poprawę nawilżenia oraz elastyczność skóry.
Witamina E wykazuje także działanie fotoochronne 🌤 oraz łagodzi uszkodzenia związane z promieniowaniem UV.
Wykazano, że suplementacja alfa-tokoferolem:
📍zmniejsza przebarwienia (hamuje aktywność hydroksylazy tyrozynowej i hamuje melanogenezę)
📍łagodzi stany zapalne związane z wiekiem lub wynikające z ekspozycji na słońce,
📍poprawia elastyczność, strukturę i miękkość naskórka oraz skóry właściwej,
📍przyspiesza gojenie się ran (rekomendowana w łuszczycy, AZS, trądziku).

Funkcja antyoksydacyjna witaminy E jest silnie wspierana przez regenerację wspomaganą witaminą C - pamiętajcie o tym!

Dbajcie o źródła witaminy E w codziennej diecie. Jej najlepszym źródłem jest pływa z oliwek oraz olej słonecznikowy (wyłącznie na zimno).

#dietetyk #dietaśródziemnomorska #dietetykkliniczny #dietoterapia #dietaantiaging #tradzik #trądzik #tradzikrozowaty #łuszczyca #azs
...

840 20

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej