Mleko migdałowe to moje ulubione mleko roślinne. Lubię też tę migdałową papkę, która zostaje jako, nazwijmy to, produkt uboczny produkcji mleka ;). Robiąc mleko migdałowe w domu nigdy tego nie wyrzucajcie. Migdałową papkę możecie dodawać do owsianek, jaglanek, pieczonej owsianki, oraz jako zagęstnik do koktajli.
Migdały to moje ulubione orzechy. Lubię ich specyficzny smak i cenię za wartości odżywcze. Powinna je pokochać każda pani, która chce na długo zachować młodość. Pamiętajcie, że jakiekolwiek drogie kremy na nic się zdadzą, jeśli nie będziemy się odżywiały od środka. Panie, które są na moich dietach indywidualnych, coś mogą na ten temat powiedzieć ;). Jeśli nie ma przeciwwskazań, migdałów daję sporo. Są kopalnią witaminy E, zwanej witaminą młodości, i mają jej najwięcej ze wszystkich orzechów. Ponadto są dobrym źródłem wapnia, magnezu, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, potasu, flawonoidów, cynku i błonnika, którego ze wszystkich orzechów też mają najwięcej.
Migdały to także bardzo dobre źródło białka (mają go więcej niż fasola jaś). W 100 gramach mamy go aż 20 gramów. Obawiacie się tłuszczu? Spokojnie. Ten tłuszcz, to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe więc samo zdrowie i solidny zastrzyk dla naszego serca i czyścik dla żył. NNKT plus błonnik obniżą nam także wchłanianie glukozy w jelitach, co przełoży się na poziom glukozy we krwi. Migdały w moich dietach cukrzycowych i przy insulinooporności też się pojawiają często.
Kto jeszcze powinien zwrócić szczególną uwagę na migdały? Na pewno kobiety w ciąży, ponieważ migdały pomogą przy zgadze i mdłościach oraz osoby z refluksem, wzdęciami, odbijaniem i pieczeniem w żołądku, ponieważ z uwagi na zawartość tłuszczu zobojętniają kwasy żołądkowe.
Nie każdy może gryźć migdały. Są dość twarde. Polecam je mielić i dodawać do jogurtów, koktajli, musów owocowych czy posypywać nimi sosy, lecza czy warzywne zapiekanki.
Migdały i mleko migdałowe, z uwagi na zawartość wapnia i białka, szczególnie polecam osobom na dietach wegetariańskich i bezmlecznych.
Cena przygotowania litra mleka migdałowego w domu jest wyższa niż kupno mleka w sklepie, ale domowe mleko ma wyższą zawartość migdałów i zostaje nam migdałowa papka. Litr mleka sklepowego kosztuje ok. 10 zł. Za domowe zapłacimy ok. 14 – 16 zł ale mamy produkt bez zbędnych dodatków i z wyższą zawartością migdałów.
Aby uzyskać litr mleka migdałowego potrzebujemy:
- 150 g migdałów
- litr wody źródlanej
Ewentualnie: pół litra zimnej wody z kranu (jeśli uprzednio moczymy migdały w celu zdjęcia skórki)
- Migdały mielimy w malakserze lub w młynku do kawy ale takim, którego używamy do mielenia produktów innych niż kawa np. siemienia lnianego. Ja nie pozbawiam migdałów skórki z uwagi na cenny błonnik i inne wartości. Obecność skórki sprawa jednak, że mleko jest ciemniejsze niż to przygotowane z migdałów obranych. Mnie to osobiście nie przeszkadza.
- Zmielone migdały zalewamy wodą źródlaną i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
- Po 12 godzinach mleko przelewamy przez gęstą gazę i dokładnie odciskamy.
- Po odsączeniu zostaje nam migdałowa papka, którą można użyć do naleśników, ciast, koktajli, musów.
- 250 ml mleka migdałowego
- małe awokado
- garść szpinaku
- 250 ml mleka migdałowego
- jeden banan
- sok wyciśnięty z połowy granatu (nasiona należy zblendować w malakserze i odcisnąć na sitku)
powodzenia!
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Sa zdecydowanie tańsze niż migdały czy brazilijskie
Pozdrawiam
Dorota
pozdrawiam
wiola
Bardzo podobają mi się Twoje posty dzięki nim włączyłam do diety sporo nowych produktów przestałam solić i słodzić, poza tym piszesz strasznie ciekawe rzeczy o których warto wiedzieć. Jestem ciekawa Twojej opinii na temat diety wegańskiej wysokowęglowodanowej ;)
Ciepła woda sprawia że chleb lepiej wyrasta.
POZDRAWIAM ELA
Gdzie można go kupić?
MCHC 32,6 (norma od 33)
MCH 26,4 (norma od28)
RDW-SD 36,9 (norma od 37)
Rozmar pomiar automatyczny
LYM 45,8(norma do 45)
NEUT 44,9 (norma od 45)
Ostatnio robiłam badania miesiac temu i miałam mala anemie teraz powtorzylam i widze, ze dalej nie jest idealnie.. ogolnei jak mialam ta anemie Pani kazała brać mi Falvit tabletki dla kobiet. Nie jem miesa(jem ryby) , staram sie jesc duzo kasz, straczkow, a braki dalej.. i wypadajace wlosy;/
Osobiście wolę to z puszki. Ostatnio znalazłam Tao tao 82 % kokosa.
Tak można na nim gotować. Jaglanka na mleku migdałowym z gruszką i wanilią jest bajeczna.
napisalas, ze w 100g migdalow jest 20g bialka co jest wspaniale ale ile jest tego bialka w 100ml juz po przyrzadzeniu mleka z Twojego przepisu?
Pozdrawiam, Ania
Mleko migdałowe jest świetnym zamiennikiem mleka dla osób które nie mogą pić krowiego.
Ania
Ostatnio mam dużą ochotę na śledzie. Czy takie śledzie z puszki, np. z sosem pomidorowym (z majonezem itd. nie jadam) są zdrowe? W ogóle, czy śledzie są rybami tłustymi i czy są zdrowe? jak często takiego śledzika mogę sobie zjeść? Pozdrawiam serdecznie.
Makrela wędzona, świeża, jest bardzo dobrym źródłem omega 3 i witaminy D.
Pozdrawiam, Aga
Probowalam tez mleko bez laktozy, ale co dziwne, moj zoladek w ogole go nie tolerowal :/
Kilka dni temu zastanawialam sie nad znalezieniem przepisu na migdalowe i prosze.. :)
Dodatkowo mieszkam w malej miescinie i musze powiedziec ze znalazlam jeden rodzaj mleka migdalowego- 19,90 zl za litr wiec jakby nie patrzec w moim przypadku domowe przebija nawet cena :)
Pozdrawiam Ania
PS ta papka jest tez swietna ns wytrawnie, np do baklazana.