Dla dzieci

Banalnie prosty w przygotowaniu. Zdrowy, domowy, bezcukrowy mus jabłkowy z cynamonem pasteryzowany w piekarniku. Do naleśników, gofrów, do jogurtu czy po prostu, do zjedzenia jako deser z dodatkiem domowej granoli lub mielonych orzechów. Mus ma krótki skład, zawiera jedynie dwa składniki, jabłka i cynamon, więc szczególnie polecam dla małych dzieci. Nie ma tu dodanego cukru, […]

Kulinarna jesienna klasyka. Zaraz obok kremu z dyni, szarlotki i sosu grzybowego. Knedle ze śliwkami. Mimo iż dość pracochłonne, no muszą choć raz pojawić się na naszym stole jesienią. W towarzystwie jogurtu z cynamonem smakują wybornie. Przepisów na knedle jest w sieci mnóstwo. To stara prosta receptura, jak kruche ciasto, nic odkrywczego, ale większość zawiera […]

Placuszki które zasmakowały mojemu synowi, który nie lubi cukinii. Ich sekretem jest tajemniczy dodatek który nadaje cudownej chrupkości. To go przekonało 😉 Jestem pewna, że placki w tym wydaniu zasmakują wszystkim, którzy do tej pory podchodzili do placków z cukinii jak do jeża. Wegetariańskie, idealne na obiad, kolację, a także do zapakowania do pracy do […]

Chleb żytni na zakwasie, długodystansowiec o niskim indeksie glikemicznym (48). Rośnie 9 godzin, a powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy oprócz tego, że wspiera nasz mikrobiom jelitowy, a tym samym odporność, rozkłada także zawarty w ziarnach kwas fitynowy (jego ilość spada o ok. 90% co przekłada się na biodostępność składników odżywczych) i częściowo gluten. Dodatkowo […]

Aromatyczna petarda! Pyszne, szybkie, niezwykłe pulpeciki których sekretem są dodane przyprawy. Idealne dla dzieci oraz dorosłych na diecie redukcyjnej! Bogate w potas! Polecam Wam serdecznie mimo iż większość z Was nie ma specjalnego naczynia do przygotowania tego dania czyli tadżin (choć bez problemu kupicie w sieci), ale sekret tkwi w wolnym duszeniu, które tu z […]

Danie, które pokocha każdy miłośnik szpinaku, parmezanu oraz każdy miłośnik kuchni włoskiej. Conchiglie z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowo – paprykowym. Proste, łatwe w przygotowaniu, z prostych składników, aczkolwiek jest z nim trochę zabawy co niektórych może zniechęcić. Warto się jednak trochę potrudzić bo smak wynagradza wszystko. U nas jest to jedno z […]

Za każdym razem, jak idę do sklepu na dział z nabiałem, to zastanawiam się, czy producenci naprawdę tak nisko cenią nas konsumentów? A może to my konsumenci w swojej niewiedzy tak nisko cenimy siebie? Dlaczego tak się dzieje? Dwa tygodnie temu wybrałam się do dużego marketu i poświęciwszy 30 minut swojego czasu przejrzałam wszystkie produkty […]

Dziś deser dla bezglutenowych, bezmlecznych i bezjajecznych, ze szczególną dedykacją dla dzieci. Przepyszny, słodki, do zakochania. Jestem pewna że te mini tarty przypadną Wam do gustu. Przygotowuje się je szybko i bardzo prosto. Samodzielnie robi je moja córka 😉 Nadzieniem są przesmażone śliwki węgierki, ale można użyć innych owoców. Uprzedzając o pytanie o orkiszowe ciacho […]