O TYM MUSISZ WIEDZIEĆ

Czarnuszka (nigella sativa) to roślina pochodząca z regionu wschodniej części Morza Śródziemnego, północnej Afryki, subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Zachodniej. Uprawiana na szeroką skalę w Egipcie, Iranie, Grecji, Syrii, Albanii, Turcji, Arabii Saudyjskiej, Indiach, czy Pakistanie. W medycynie tradycyjnej znana i wykorzystywana od setek lat w leczeniu m.in. astmy, zapalenia oskrzeli, nadciśnienia, bólów reumatycznych, głowy, pleców, […]

Laktoferyna to glikoproteina obecna w ziarnistościach neutrofili (granulocytów obojętnochłonnych z których uwalniana jest w razie potrzeby) oraz we wszystkich wydzielinach śluzówek ssaków (wytwarzana przez komórki nabłonkowe błony śluzowej) – najobficiej w mleku (zwłaszcza siarze), ale w niewielkiej ilości znajdziemy ją także w ślinie, łzach, wydzielinach układu oddechowego, pokarmowego, moczowo – płciowego, płynie mózgowo – rdzeniowym, […]

Laktoza to cukier mleczny, konkretnie dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki galaktozy połączonych ze sobą wiązaniem beta-1,4-glikozydowym. Występuje w mleku ssaków co oznacza, że znajdziemy ją nie tylko w mleku krowim, ale też bardzo popularnym jako zamiennik mleku kozim czy owczym. Ponieważ laktoza nie może być wchłonięta bezpośrednio, w jelicie cienkim wiązanie […]

Jeśli mówmy o nazywanej najzdrowszą dietą świata diecie śródziemnomorskiej to oliwa z oliwek kojarzy się z nią najbardziej. Można by rzec, że jest bez wątpienia jej filarem. Liczne prace naukowe dowiodły że wykazuje bardzo pozytywne działanie w profilaktyce chorób układu krążenia w tym choroby niedokrwiennej serca, dyslipidemii, nadciśnienia tętniczego, ale i cukrzycy czy chorób układu […]

Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków. Dlaczego? Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna. Roślina podczas kiełkowania ma więcej […]

Zapewne od różnych osób wielokrotnie słyszeliście, że nie ma diety na tę czy inną dolegliwość lub chorobę. Nie jest to prawda. Mamy realny wpływ na swój stan zdrowia, a ogromne znaczenie ma to co jemy i jak żyjemy (stres, ilość i jakość snu, aktywność fizyczna). Owszem, nie mamy wpływu na geny, ale na ich ekspresję […]

Japońska dieta wodna staje się ostatnimi czasy coraz bardziej popularna. Świadczy o tym chociażby ilość pytań i próśb o komentarz jakie ostatnimi czasy otrzymuję od Was w tej sprawie. Zwolennicy japońskiej diety wodnej, a w zasadzie pewnego określonego rytuału/sposobu codziennego picia wody przypisują mu wyjątkowe prozdrowotne właściwości. Czy to ma sens? Czy mowa o czymś […]

Bób – symbol mojego dzieciństwa i niezaprzeczalny symbol lata. Jako mała dziewczynka i nastolatka zajadałam się nim ile weszło. Zawsze rósł na działce. Był na wyciągnięcie ręki. Jadło się go bez wydziwiania. Zwyczajnie. Gotowany, solony. Nic więcej. Nikt nie liczył kalorii. Gdybym dziś zjadła na raz tyle ile potrafiłam zjeść 15 lat temu, istniałoby duże […]