fbpx
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie, długodystansowiec o niskim indeksie glikemicznym (48). Rośnie 9 godzin, a powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy oprócz tego że wspiera nasz mikrobiom jelitowy a tym samym odporność, rozkłada także zawarty w ziarnach kwas fitynowy (jego ilość spada o ok. 90% co przekłada się na biodostępność składników odżywczych), i częściowo gluten. Dodatkowo kwas mlekowy chroni pieczywo przed pleśnieniem.

Nie ma lepszego pieczywa i jeśli nie macie zaburzeń żołądkowo – jelitowych, polecam Wam z całego serca 😉

Składniki na 2 bochenki chleba:

  • zakwas (przepis na zakwas od postaw TU)
    UWAGA! Jeśli mamy świeżo przygotowany zakwas, od podstaw, do przygotowania masy na chleb wykorzystujemy zakwas w ilości odpowiadającej objętości litrowego słoika. Po dodaniu wszystkich wymienionych w przepisie składników na chleb, z przygotowanej masy odkładamy do słoika 4 czubate łyżki i te 4 odłożone łyżki, po 7 dniach (w tym czasie bakterie kwasu mlekowego pracują) są zakwasem na kolejny chleb. 
  • szklanka płatków żytnich
  • szklanka nasion słonecznika
  • 5 czubatych łyżek siemienia lnianego ziarnistego 
  • 4 szklanki lekko ciepłej wody
  • łyżka soli
  • łyżka brązowego cukru
  • 500 gramów mąki żytniej typ 720 -800
  • 300 gramów mąki żytniej typ 1800 – 2000
  • 2 foremki “keksówki” i masło o wysmarowania + trochę mąki do obsypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy płatki żytnie, siemię lniane, i nasiona słonecznika. Dolewamy wodę. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Do płynnej masy dodajemy mąki i dokładnie wyrabiamy masę aby była dobrze napowietrzona. Ja wykorzystuję do tego celu robota planetarnego z hakiem. Można wyrobić ręką ale trzeba się przyłożyć. Inaczej chleb wyjdzie zbity.
  3. Z przygotowanej masy odkładamy 4 czubate łyżki do słoika i zakręcony pokrywką słoik wstawiamy na 6-7 dni do lodówki. Po 6-7 dniach (w tym czasie bakterie kwasu mlekowego pracują) odłożona masa jest zakwasem do przygotowania kolejnego chleba.  
  4. Foremki smarujemy masłem. Obsypujemy mąką. Pozostałą masę chlebową przekładamy do foremek.
  5. Foremki odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce.
  6. Foremki z masą chlebową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 50 minut.
  7. Po upieczeniu chleb od razy wyjmujemy z foremek i układamy na kratce aby nie zawilgotniał.

Wskazówki praktyczne:

  • Zakwas jest łańcuszkiem. Z każdej masy chlebowej odkładamy 4 łyżki na kolejny chleb. Tym sposobem mnóstwo osób ma kilku lub nawet kilkunastoletni zakwas. Im starszy zakwas, tym lepszy chleb.
  • Chleb ze świeżego zakwasu nie zachwyci. Z drugiego już tak, a z każdego kolejnego jeszcze bardziej. 
  • Z masy chlebowej możesz odłożyć w sumie 8 łyżek masy. Po 4 łyżki do słoika. Tym sposobem uzyskasz możliwość pieczenia chleba dwa razy w tygodniu.
  • Jeśli chleb wyszedł Ci zbity to:
    1) masa została wyrobiona za słabo,
    2) użyte zostały zbyt wysokie typy mąk,
    3) chleby miały za zimno podczas wytrastania,
    4) chleby wyrastały za krótko,

Życzę smacznego 😉

Chcesz zadbać o odporność organizmu i długofalowo wspomóc go w walce z patogenami?
Wypróbuj gotowe plany żywieniowe o niskim indeksie glikemicznym (1600, 1800, 2000 kcal, także w wersji bezmlecznej i wegetariańskiej).
Jedz zdrowo, wspieraj mikrobiom jelitowy (klikij w obrazek)

 

153 komentarze

IlonaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:04
Zakwas już się robi, w piątek będę piec chlebek, tylko mam pytanie czy mogę dać płatki owsiane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:05
Tak.
Odpowiedz
EwaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:08
Dziś jadę i kupuję mąkę żytnią :) po raz trzeci będę podchodziła do zrobienia zakwasu, poprzednie razy to był niewypał :(. Jeszcze Gosiu chcę podpytać, do wyrabiania masy dobrze mieć dwa różne typy mąki żytniej? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:12
Tak.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:11
Jakie wymiary keksówki? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:12
Standardowe.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:11
Jak wypada kaloryczność i makro?
Odpowiedz
PałuszkaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:15
Małgosiu, na górze zakwasu zebrała się woda, tak 3 milimetry, czy to nie szkodzi?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:39
Przemieszaj.
Odpowiedz
EwaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:21
Mam zakwas, bo piekę chleb pszenno-żytni. Chciałbym wypróbować ten chlebek. Czy dobrze zrozumiałam że muszę litrowy słoik zakwasu użyć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:39
Używasz zakwasu który masz odłożony w lodówce.
Odpowiedz
BeataDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:22
5. Czy chleb z tej odłożonej porcji pieczony w połowie tygodnia (czyli nie po 6-7, a po 3-4 dniach) się uda? Czy on zawsze będzie słabszy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:39
Bedzie ciut słabszy ale każdy kolejny już będzie perfekcyjny.
Odpowiedz
MonikaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:23
Żeby chleb miał jeszcze niższy indeks glikemiczny piekę go tylko z mąki 1800 -2000, z razowej żytniej i razowej pszennej i nie daję ani grama cukru, wychodzi świetny.
Odpowiedz
Ania KDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:28
Witam. Rozumiem, że zakwas z odłożonej masy może stać dłużej niż 6-7 dni? Robiąc 2 słoiki za pierwszym razem: jeden zakwas wykorzystam po 6-7 dniach a drugi zakwas wykorzystam po 9-10 dniach? Prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:37
Tak.
Odpowiedz
AniaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:32
Mam pytanie co znaczy pieczemy z termoobiegiem ? Włączamy sam termoobieg czy z dodatkowa grzałka (góra lub dół) ?
Odpowiedz
JoannaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:32
Małgosiu, zrobiłam zakwas po Twoim ostatnim wpisie na ten temat. Dziś wypada mi pieczenie. I teraz mam swa pytania: czy może być mąka razowa typ 2000 z pełnego przemialu i zwykla pszenna (jesli tak, to w jakich proporcjach)? Nie mogę znaleźć w mojej okolicy innej razowej. I co zrobić jesli zakwas urósł mi bardzo i mam 1\'5 sloika litrowego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:37
Tak. Mogą być podane przez Ciebie typy mąki.
Odpowiedz
NinaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:44
Małgosiu, a co w przypadku gdy prze jeden dzień zapomniałam dokarmic zakwas. Jest do wyrzucenia, czy nadrobić to 200 g mąki i 200 ml wody? Dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:36
Nic się nie stanie.
Odpowiedz
Stałą czytelniczka MDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:46
Malgosiu. Piekę Twój chleb z innego przepisu tj. na chleb pszenno-żytni raz z lepszym raz z gorszym rezultatem, ale się nie poddaje :). Zauważyłam, że przepis jesy podobny. O ile się nie mylę w tym zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej jest inny typ maki żytniej i nie ma miodu? Pieczenie w wysmarowanej blaszce faktycznie pomogą później. Praktykuje to już przy wcześniejszym Twoim przepisie. Pozdrawiam
Odpowiedz
MagdaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 9:52
Super przepis, mam pytanie bo już kiedyś próbowałam piec chleb i wyszedł zakalec, ile trzeba piec jeśli ktoś ma piekarnik bez termoobiegu z grzałką tylko od góry?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:36
Tego nie wiem. Nie piekłam w ten sposób.
Odpowiedz
AsiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:00
Małgosiu, a planujesz też podać przepisy na inne chleby? Tata ma problemy z jelitami, rozumiem, że ten chleb niezbyt się dla niego nada?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:35
Tak, będą przepisy na inne chleby.
Odpowiedz
MilaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:06
A mi wczoraj zakwas urósł i aż wyszedł ze słoika a dziś opadł i to konkretnie (mam teraz 3/4 słoika litrowego tego zakwasu). nie wiem czy to normalne? Poza tym jak zrobiłam z mało żytniej pełnoziarnistej typ 2000 wg Twoich proporcji 100 g i 100 ml wody to wyszło ciasto. Musiałam dawaj więcej wody i trochę mniej maki
Odpowiedz
MonikaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:13
Jeśli już odłożę 4 łyżki zakwasu i potem piekę chleb, to dokarmiam ten zakwas jakoś, czy daję to co odłożyłam do tych samych proporcji pozostałych składników?
Odpowiedz
Bogumiła.Dodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:27
Małgosiu,mam zakwas odłożony w zamrażalniku,tylko chyba leży zamrożony od pół roku,bo po prostu nie było mnie w domu.Czy mogę go jeszcze użyć do pieczenia chlebka, właśnie służył do tego przepisu.Piekłam chlebek wg tego przepisu przez chyba dwa lata. Serdecznie pozdrawiam,Bogumiła.
Odpowiedz
KaśkaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:29
Gosiu, na samym początku istnienia Twojego bloga, jak tylko zamieściłaś przepis na zakwas, zrobiłam go i mam do dnia dzisiejszego. Mój mąż przez lata modyfikował lekko Twój przepis by dostosować do pieczenia w maszynie a nie w piekarniku i szczerze nie potrafimy już innego jadać. Chleb jest mega dobry i żaden kupny mu nie dorówna. Pozdrawiam
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:33
Małgosiu zakupiłam mąkę typ 2000 i tylko taką mam 😔 czy typ 720-800 mogę zamienić na inny?
Odpowiedz
KaskaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 10:34
Czy do wyrobienia chleba można użyć termomixa?
Odpowiedz
JoasiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:00
Małgosiu, piekę chleb z Twojego przepisu już kilka lat i nie wyobrażam sobie życia bez niego :) Chętnie wypróbuję teraz ten przepis, 100% żytni:) Pozdrawiam i dziękuję, że jesteś!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:34
Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
RoziaakDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:02
Gosiu, a jak do wyrabiania sprawdziłby się thermomix? Czy lepiej ręcznie? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:34
TM się nie nadaje.
Odpowiedz
KasiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:44
1. Czy dobrze rozumiem, że jeśli mam ochotę zrobić tylko jeden bochenek chleba to używam tylko połowy zakwasu, który wyszedł w litrowym słoiku? 2. Ile dni wytrzymuje taki świeżo zrobiony chlebek?
Odpowiedz
Dominika Dodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:51
A czy chleb można upiec w garnku żeliwnym?
Odpowiedz
MagdaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:52
Czy mąkę żytnią typ 1800-2000 mogę zamienić na orkiszową graham 1850, a żytnią 720-800 na orkiszową 650 ?
Odpowiedz
GosiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:53
Czyli dobrze rozumiem, zakwasu ma być 1 litr???
Odpowiedz
PałuszkaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 11:58
Małgosiu, bardzo rzadkie mi to wyszło, takie lejące, dodać mąki?
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  20 Kwiecień 2020 - 12:29
Jeśli chce upiec jeden chleb to powinnam dać pół litrowego słoika czy też cały litrowy.
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 12:44
Przepraszam, że nie w temacie, ale ponawiam prośbę o dietę wspomagającą leczenie depresji,nerwicy, stanów lękowych...niestety bardzo popularnych w dzisiejszych czasach. Wiem, że wymaga to indywidualnego podejścia, ale dostanie się do Ciebie teraz graniczy z cudem. Pozdrawiam
Odpowiedz
AlexiaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 13:33
Małgosiu, niestety w 6 dniu zakwas \"wyszedł\" ze słoika i jest go teraz może pól litra - czy w takim razie piec chleb z połowy porcji podanej w przepisie ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Kwiecień 2020 - 8:27
Wszystko jest napisane w przepisie.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 14:47
Małgosia w jednym z komentarzy napisałaś że Termomix się nie nadaje. Mogłabyś rozwinąć temat? Mam ten sprzęt i chciałabym go wykorzystać przy robieniu Twojego chleba.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Kwiecień 2020 - 8:26
Do wyrobienia tego chleba TM się nie nadaje.
Odpowiedz
AlaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 15:13
Gosiu, a jeśli zakwas jest mocny, dwuletni, to również dodać go litr?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Kwiecień 2020 - 8:26
Wszystko jest napisane w opisie.
Odpowiedz
LidkaDodano:  20 Kwiecień 2020 - 20:19
Jak przechowywać taki chleb i jak długo trzyma swiezosc ?
Odpowiedz
Aga BHDodano:  21 Kwiecień 2020 - 11:12
Witam , ale ile kasy chlebowej nakładać do foremek? Do jakiej wysokości, żeby nie wykipiał podczas rośnięcia, a potem pieczenia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Kwiecień 2020 - 11:26
Do połowy foremki.
Odpowiedz
AsiaDodano:  21 Kwiecień 2020 - 11:44
witam Gosiu :) czy chleb mogę upiec już po dwóch godzinach od wyrobienia jeżeli zaczyna \"wychodzić\" z foremek? pozdrawiam serdecznie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 8:53
Po 2 godzinach już wychodzi? Spróbuj upiec ale trochę za szybko.
Odpowiedz
MilenaDodano:  21 Kwiecień 2020 - 12:21
Małgosiu czy jeżeli chcę upiec chlebek tylko dla siebie, to aby wyszła jedna keksówka powinnam użyć połowy składników i pól litrowego słoika zakwasu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 8:50
Tak.
Odpowiedz
AgaDodano:  21 Kwiecień 2020 - 16:09
Hey, mam juz swòj stary zakwas, ktory chcialabym uzyc do upieczenia chleba z Twojego przepisu. Czyli pomijając proces odkładania „na kolejny chleb”, potrzebuje 1litr zakwasu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 8:43
Nie. Tylko ten stary zakwas.
Odpowiedz
kaczuchaDodano:  21 Kwiecień 2020 - 16:18
Nie bardzo rozumiem, czy jak odłożę 4 łyżki z masy chlebowej to dokarmiamy przez 7 kolejnych dni, czy ta masa sobie rośnie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 8:43
Proszę przeczytać cały przepis. Wszystko jest napisane.
Odpowiedz
AsiaDodano:  21 Kwiecień 2020 - 18:43
Jeżeli chciałabym zrobić chleb w jednej keksówce, powinnam wykorzystać połowe zakwasu z litrowego słoika?
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  21 Kwiecień 2020 - 21:07
Po co ten cukier?trzrba go dodac?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 8:30
Fermentacja.
Odpowiedz
WojtekDodano:  21 Kwiecień 2020 - 23:28
Witam, mam pytanie. Od 6 dni dokarmiam zakwas (mąka zytnia 2000). Ale on nie zabardzo pracuje. Tzn czuć kwaśny zapach, ale nic nie bombelkuje, nie mówiąc już żeby \"wychodził\" ze słoika. Być może pirwszego dnia zamieszałem metalową łyżką, potem napewno tylko drewnianą. Czy mam zacząć robić od nowa, czy spróbować piec z tego co wyszło? Pozdrawiam
Odpowiedz
IwonaDodano:  22 Kwiecień 2020 - 0:02
CZy mając ten zakwas z masy chlebowej, odłożone 4 łyżki, koniecznie musi być w lodówce, czy może stać na blacie w kuchni? czy przez ten czas trzeba go dokarmiać? nie mogę go użyć wcześniej niż po 6 dniach? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 8:42
Proszę przeczytać cały przepis. Wszystko jest napisane.
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  22 Kwiecień 2020 - 10:27
Małgosiu czy 4 łyżki odłożonego zakwasu są na jeden chleb? Jeśli za każdym razem chciałabym pięć dwa chleby muszę odkładać 8 łyżek zakwasu? Czy zakwas trzeba odpowiednio dokarmić przed pieczeniem? Chodzi mi o taki wyjęty z lodowki, odłożony z masy chlebowej.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2020 - 11:08
Na 2 bochenki. Odłożonego zakwasu nie dokarmiany.
Odpowiedz
BasiaDodano:  22 Kwiecień 2020 - 21:23
Witaj Małgosiu, mam niewielkie doświadczenie z mąką żytnią. Czy można z niej też robić np ciasto na pizzę lub na pierogi? I mnie w domu to szlagierowe dania, ale chciałabym żeby choć trochę uczynić je zdrowszymi dla moich chłopaków. Pozdrawiam i dziękuję za Twoją pracę
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2020 - 8:11
Można oczywiście.
Odpowiedz
AgaDodano:  22 Kwiecień 2020 - 22:52
Wyhodowalam. Upieklam. Jest suuuper. Pierwszy raz w życiu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2020 - 8:06
Gratuluję !!!
Odpowiedz
BasiaDodano:  23 Kwiecień 2020 - 12:04
Dzięki Gosiu za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie o keksówki - czy polecasz blaszane, czy też silikonowe są ok?
Odpowiedz
AgaDodano:  23 Kwiecień 2020 - 18:37
Malgosiu, na następny chleb nie mam juz maki żytniej 2000, tylko 720. Nigdzie nie mogę dostać tej 1800-2000. Jaka moge ja zastąpić? Pszenna? Czy z samej 720 można robić?
Odpowiedz
JustynaDodano:  24 Kwiecień 2020 - 16:25
zrobilam zakwas, uratowalam go, upieklam chleb i voila. piekny wyszedl i smaczny! dziekuje!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2020 - 9:49
Cieszę się ogromnie ;)
Odpowiedz
IwonaDodano:  25 Kwiecień 2020 - 6:17
Witaj Małgosiu, Z pierwszego zakwasu chlebek już upieczony 😃👌. Teraz przymierzam się do kolejnego ale mam pytanie czy odłożony zakwas który jest w lodówce powinnam jakoś wcześniej wystawić aby go może ocieplić przed dodaniem do masy chlebowej ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2020 - 9:49
Przed pieczeniem chleba wystaw go na godzinę i odkręć pokrywkę aby pooddychał.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Kochani pracuję nad dietą gotową jesień kuchnia polska👩🏻‍🍳. Trwają testy potraw 😋
Przewidywana premiera za ok. 2 tygodnie🔥
Szykuje się turbo pyszna jesień a tymczasem aktualnie dostępne diety gotowe mają się turbo dobrze 💚💙❤️
Jak tam Wasze efekty 🔥🔥❓❓❓❓
... Zobacz więcejZobacz mniej

Skomentuj na Facebooku

Gosiu, a może jakaś dieta na thermomix?

Czy można zamieniać sobie posiłki pomiędzy dniami ? 😊

Czekam z niecierpliwością na jesień kuchnia polska😊, grecka - nie moje smaki, ale po małych „przeróbkach” daję radę😃

Chyba się skuszę ☺️

Ja się wstydzę przyznac ile przytyłam po 11 dniowym urlopie 🙄👎🤔 ale wracam już na właściwe tory. Ból głowy i litry kawy żeby się ogarnąć

Super! A będzie dieta na anemię 🙏🙏🙏?

Czekam z niecierpliwością 😁

A będzie wegańska?

Czekam na te przepisy😊😊

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
Omlet na słodko 🥚😋 Dla osób z Celiakią 🔥
Idealny po treningu 🔥💪 lub jako śniadanie, także dla insulinoopornych. 

Składniki: 
✅ 2 jajka
✅ łyżka mąki ryżowej, 
✅ łyżka mielonych migdałów
✅ mały banan 
✅ łyżeczka klarowanego masła 
✅ łyżeczka dowolnego dżemu bez dodatku cukru‼️

🧮 430 kcal 

Sposób przygotowania: 
🔖Jajka miksuj na najwyższych obrotach aż masa stanie się gęsta jak budyń. Dodaj mąkę i migdały. Zmiksuj. 
🔖Usmaż na maśle. Posmaruj dżemem, obłóż kawałkami banana. 

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #dietetyczneprzepisy #bezglutenu #bezglutenowe #bezmleka #celiakia #glutenfree #śniadaniebezchleba #sniadanie #zdrowesniadanie #zdroweśniadanie

Omlet na słodko 🥚😋 Dla osób z Celiakią 🔥
Idealny po treningu 🔥💪 lub jako śniadanie, także dla insulinoopornych.

Składniki:
✅ 2 jajka
✅ łyżka mąki ryżowej,
✅ łyżka mielonych migdałów
✅ mały banan
✅ łyżeczka klarowanego masła
✅ łyżeczka dowolnego dżemu bez dodatku cukru‼️

🧮 430 kcal

Sposób przygotowania:
🔖Jajka miksuj na najwyższych obrotach aż masa stanie się gęsta jak budyń. Dodaj mąkę i migdały. Zmiksuj.
🔖Usmaż na maśle. Posmaruj dżemem, obłóż kawałkami banana.

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #dietetyczneprzepisy #bezglutenu #bezglutenowe #bezmleka #celiakia #glutenfree #śniadaniebezchleba #sniadanie #zdrowesniadanie #zdroweśniadanie
...

Tłuszcz 😱 Nie bój się ☺️ To ważny składnik diety‼️

Minimalna ilość tłuszczu w diecie to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn.
Optimum to 25-30 % ✅
Ogromnie ważne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Są to kwasy egzogenne czyli takie, które musimy dostarczyć z dietą. Organizm nie wytwarza ich sam.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 do których zaliczamy:
📍kwas alfa – linolenowy (ALA)
📍kwas eikozapentaenowy (EPA)
📍kwas dokozaheksaenowy (DHA)

są ogromnie ważnym składnikiem diety ponieważ:

✅zmniejszają stężenie pochodnych pozapalnych,
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego ⏭ hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną co ma znaczenie w przebiegu chorób z autoagresji,
✅są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego ⏭ wchodzą w skład błon komórkowych neuronów czyli komórek układu nerwowego ⏭ poprawiają pamięć i koncentrację,
✅są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krążenia,
✅obniżają poziom cholesterolu,
✅poprzez regulację syntezy triacylogliceroli w wątrobie i jelitach obniżają poziom triglicerydów,
✅działają przeciwmiażdżycowo,
✅działają przeciwzakrzepowo,
✅stabilizują ciśnienie tętnicze,
✅pozytywnie wpływają na stan skóry,
✅spowalniają starzenie się komórek,
✅wykazują działanie regeneracyjne,

Które z moich jesiennych propozycji bogatych w Omega 3 lubicie najbardziej?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #omega3 #zdrowetłuszcze #pcos
...

Tarczyca – gruczoł o kształcie motyla zlokalizowany na szyi, poniżej krtani, składający się z dwóch połączonych cieśnią płatów.
Objętość prawidłowej tarczycy u dorosłej kobiety to 18-20 ml.

Tarczyca wydziela tyroksynę (T4 – około 85% produkcji), trójjodotyroninę (T3), niewielkie ilości rT3 (odwrócone T3) oraz kalcytoninę. Kontrolę nad T4 i T3 sprawuje hormon tyreotropowy TSH wytwarzany przez przedni płat przysadki mózgowej w rytmie dobowym.
TSH nie jest hormonem tarczycy ‼️

Dlaczego wykonując badania krwi nie badamy T3 i T4, a wolne hormony ft3 i ft4?
Ponieważ T3 i T4 to postać nieaktywna, związana z białkami.

Gruczoł tarczycowy jest mały (waży około 30 gramów), ale wspiera wszystkie funkcje organizmu (określa też ich prędkość) ponieważ wszystkie komórki naszego organizmu są uzależnione od hormonów tarczycy‼️.
Pomagają one min.
✅regulować rytm serca (przyspieszają lub spowalniają jego bicie),
✅oddychanie,
✅metabolizm,
✅ciśnienie krwi,
✅odczuwanie zimna i gorąca,
✅cykl menstruacyjny (regularność),
✅równowagę hormonalną.
✅odpowiadają za samopoczucie, nastrój, stan emocjonalny,
✅płodność,
✅wzrost włosów,
✅stan skóry,
✅kondycję stawów,

Ponieważ sposób w jaki:
✅żyjemy (przewlekły stres psychofizyczny, zaburzenia rytmu dobowego, nadmierna lub niedostateczna aktywność fizyczna, brak regeneracji),
✅jemy (niedobory pokarmowe, dieta wykazująca negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy),
ale i:
✅stosowane leki (np. antybiotyki, leki z grupy IPP, NLPZ, sterydy),
✅infekcje (HP, zaburzenia odporności)
mogą zaburzać pracę tarczycy, zanim zaczniesz leczyć objawy, sprawdź jak pracuje tarczyca oraz wyeliminuj to co może ją obciążać.

Aby sprawdzić jak pracuje tarczyca, należy wykonać badania które określą poziom wytwarzanych przez tarczycę hormonów (badamy TSH,ft3, ft4) oraz ocenić obraz gruczołu w badaniu ultrasonograficznym (USG- ocenia oczywiście lekarz endokrynolog).

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #dietetyczneprzepisy #mindset
...

Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach zrazy wołowe w sosie z leśnych grzybów 🦔🐿🍁
Z kiszonym ogórkiem i cebulką. 
Na niedzielny, lub świąteczny obiad.

Zrazy robiłam wczoraj na obiad, a zdjęcie jest efektem mojego sobotniego szkolenia u Piotra @ambrozinio ☺️

Tego typu zdjęć totalnie nie umiałam robić, a Piotr zdradził mi kilka świetnych trików🔥
Zapaliłam się do tego ogromnie i dziś po pracy będę zapoznawała się z resztą trików opisanych w ebooku Piotra @apetyczne_zdjecia 
Jak oceniacie to zdjęcie?
Po przepis zapraszam oczywiście na bloga. 
Danie idealne dla insulinoopornych i z hashimoto 👍

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #zrazywołowe

Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach zrazy wołowe w sosie z leśnych grzybów 🦔🐿🍁
Z kiszonym ogórkiem i cebulką.
Na niedzielny, lub świąteczny obiad.

Zrazy robiłam wczoraj na obiad, a zdjęcie jest efektem mojego sobotniego szkolenia u Piotra @ambrozinio ☺️

Tego typu zdjęć totalnie nie umiałam robić, a Piotr zdradził mi kilka świetnych trików🔥
Zapaliłam się do tego ogromnie i dziś po pracy będę zapoznawała się z resztą trików opisanych w ebooku Piotra @apetyczne_zdjecia
Jak oceniacie to zdjęcie?
Po przepis zapraszam oczywiście na bloga.
Danie idealne dla insulinoopornych i z hashimoto 👍

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #zrazywołowe
...

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej