Img

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie, długodystansowiec o niskim indeksie glikemicznym (48). Rośnie 9 godzin, a powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy oprócz tego, że wspiera nasz mikrobiom jelitowy, a tym samym odporność, rozkłada także zawarty w ziarnach kwas fitynowy (jego ilość spada o ok. 90% co przekłada się na biodostępność składników odżywczych) i częściowo gluten. Dodatkowo kwas mlekowy chroni pieczywo przed pleśnieniem.

Nie ma lepszego pieczywa i jeśli nie macie zaburzeń żołądkowo - jelitowych, polecam Wam z całego serca ;)

Składniki na 2 bochenki chleba:

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy płatki żytnie, siemię lniane, i nasiona słonecznika. Dolewamy wodę. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Do płynnej masy dodajemy mąki i dokładnie wyrabiamy masę aby była dobrze napowietrzona. Ja wykorzystuję do tego celu robota planetarnego z hakiem. Można wyrobić ręką ale trzeba się przyłożyć. Inaczej chleb wyjdzie zbity.
  3. Z przygotowanej masy odkładamy 4 czubate łyżki do słoika i zakręcony pokrywką słoik wstawiamy na 6-7 dni do lodówki. Po 6-7 dniach (w tym czasie bakterie kwasu mlekowego pracują) odłożona masa jest zakwasem do przygotowania kolejnego chleba.  
  4. Foremki smarujemy masłem. Obsypujemy mąką. Pozostałą masę chlebową przekładamy do foremek.
  5. Foremki odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce.
  6. Foremki z masą chlebową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 50 minut.
  7. Po upieczeniu chleb od razy wyjmujemy z foremek i układamy na kratce aby nie zawilgotniał.

Wskazówki praktyczne:

Życzę smacznego ;)

Chcesz zadbać o odporność organizmu i długofalowo wspomóc go w walce z patogenami?
Wypróbuj gotowe plany żywieniowe o niskim indeksie glikemicznym (1600, 1800, 2000 kcal, także w wersji bezmlecznej i wegetariańskiej).
Jedz zdrowo, wspieraj mikrobiom jelitowy (klikij w obrazek)

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved