Img

Wielka moc w małym ciałku, czyli chlorella kontra patogeny, wirusy i wolne rodniki! Czy warto włączyć ją do diety? Kto szczególnie powinien zwrócić na nią uwagę?

Gdybyście wzięli cienkopis i zrobili na białej kartce maleńką kropeczkę, ona będzie od niej jeszcze mniejsza. Tycieńki glonek, jednokomórkowe żyjątko o wielkości między 2-12 mikronów. Tak maciupkie a dzięki swojej niezwykłej mocy tak ogromne!

O ile nie lubię chińskich t-shirtów i tej całej plastikowej tandety która zalewa nas zewsząd, o tyle do starej medycyny chińskiej mam ogromny szacunek. Chlorelle znają tam od stuleci. Dlaczego my w Europie poznaliśmy ją dopiero niedawno? Nie zastanawiajmy się nad tym. Ważne że jest, dotarła, cieszmy się z tego i korzystajmy bo naprawdę warto.

Chlorella to bogactwo chlorofilu. Stąd jej nazwa. Chlorofil występuje tylko i wyłącznie w świecie roślinnym i nazywany jest ich żywą krwią. Jak pójdziemy na spacer do lasu lub na łąkę, zielony kolor sprawi że poczujemy się ukojeni i zrelaksowani. Wszystko co zielone ukoi i uspokoi nas także od wewnątrz.

Co nam daje chlorofil ?
W małym ciałku wieli potencjał, czyli chlorella kontra toksyny i komórki nowotworowe!
Chlorelli nie pokochacie za smak. Prawdę powiedziawszy przy pierwszym kontakcie wysyła komunikat "daj sobie ze mną spokój", ale warto zawalczyć. Warto się do niej przekonać z jeszcze jednego, dla mnie osobiście kluczowego powodu.
Chlorella działa podobnie jak amarantus, a konkretnie skwalen, który się w nim znajduje.  Chlorella skwalenu nie zawiera, ale jej komórki mają zdolność do absorpcji toksyn.
Mała tycia chlorelka wędruje sobie od naszej jamy ustnej, przez żołądek, jelito cienkie, aż po jelito grube i po drodze wyłapuje toksyczne substancje po to aby kończąc swoją podróż na jelicie grubym pozwolić im pięknie wydostać się na zewnątrz.
Nikt z nas, nawet odżywiający się super eko nie jest w 100 % wolny od chemicznych dodatków. Oddychamy, zażywamy leki, jemy żywność. Zawsze coś tam toksycznego przyjmiemy więc produkty które mają zdolność oczyszczania nas z tego powinny znaleźć się w naszej diecie.
Warto wspomnieć iż wędrując wewnątrz nas chlorella niszczy bakterie patogenne tym samym wspierając rozwój dobrych bakterii.
 
Interferon kontra patogeny ?
Nowotwory to zmora tych czasów. Główną przyczyną jest złe odżywianie i zły tryb życia który przyczynia się do gromadzenia się wolnych rodników które to z kolei niszcząc zdrowe komórki doprowadzają do mutacji i rozwoju patogenów. Wolny rodnik to szkodnik który przyczynia się do rozwoju wielu chorób.
Chlorella zwiększa produkcję interferonu, białka wytwarzanego i uwalnianego przez komórki naszego ciała w sytuacji kiedy pojawia się w nim patogen czyli wtedy kiedy wolny rodnik zdążył coś w komórce namieszać.
 
Co jeszcze dobrego znajdziemy w chlorelli ?
Kto powinien zwrócić szczególną uwagę na chlorellę?
W jaki sposób ją przyjmować ?
W postaci batonika i tabletek będzie najłatwiej ;)
Ten sposób polecam wszystkim wrażliwym na smak;)
Sproszkowaną nie każdy jest w stanie przełknąć ale jeśli wymieszasz z sokiem spokojnie dasz radę.
Ja mieszam z sokiem jabłkowym zmiksowanym z bananem. W takiej formie jest mi najłatwiej ;)



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved