
Wegetariański krem z batatów i soczewicy z mocnym akcentem imbiru i papryczki chili. Zaskocz gości i podaj ją jako przystawkę z domowymi grissini!
Wegetariański krem z batatów i soczewicy to mój najnowszy przepis, który stworzyłam w sobotę. Nieskromnie powiem, że eksperyment okazał bardzo udany, ponieważ zupa smakowała wszystkim.
Genialnie rozgrzewa i doskonale syci. Połączenie soczewicy, którą wszyscy w domu uwielbiamy, ze słodkimi ziemniakami, papryczką chili i słodko - ostrym imbirem okazało się strzałem w dziesiątkę.
Zupa świetnie się sprawdzi w dni takie jak dzisiejszy, kiedy za oknem zimno i deszczowo. Warto ugotować więcej, ponieważ na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Po powrocie z pracy tylko podgrzewamy i mamy gotowy obiad na szybko.
Solidny talerz czyli 400 g zupy ma tylko 280 kcal. Doskonale się sprawdzi jako przystawka na przyjęciach podana z grissini (klik).
Kaloryczność:
Porcja 400 g zupy ma ok. 280 kcal
Składniki dla 6 osób:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 duże bataty (ok. 700 g)
- 250 g czerwonej lub żółtej soczewicy
- 1 duża cebula
- łyżka klarowanego masła
- natka pietruszki do dekoracji
- do przyprawienia: sól, imbir, papryczka chili
Przygotowanie:
- Gotujemy bulion warzywny.
- W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone na kawałki bataty. Smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy aż zarówno soczewica jak i bataty będą miękkie.
- Do zupy dodajemy imbir i papryczkę chili. Osoby, które nie lubią intensywnie ostrego smaku, niech dodadzą tylko imbir, a pominą papryczkę.
- Blendujemy zupę. Ja zmiksowałam w blenderze kielichowym, dzięki czemu zupa jest perfekcyjnie kremowa. Lubię, jak zupa z soczewicy jest gęsta. Jeśli Wy lubicie rzadszą, dodajcie więcej bulionu.