Img

Wegetariański krem z batatów i soczewicy z mocnym akcentem imbiru i papryczki chili. Zaskocz gości i podaj ją jako przystawkę z domowymi grissini!

Wegetariański krem z batatów i soczewicy to mój najnowszy przepis, który stworzyłam w sobotę. Nieskromnie powiem, że eksperyment okazał bardzo udany, ponieważ zupa smakowała wszystkim.
Genialnie rozgrzewa i doskonale syci. Połączenie soczewicy, którą wszyscy w domu uwielbiamy, ze słodkimi ziemniakami, papryczką chili i słodko - ostrym imbirem okazało się strzałem w dziesiątkę.
Zupa świetnie się sprawdzi w dni takie jak dzisiejszy, kiedy za oknem zimno i deszczowo. Warto ugotować więcej, ponieważ na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Po powrocie z pracy tylko podgrzewamy i mamy gotowy obiad na szybko.
Solidny talerz czyli 400 g zupy ma tylko 280 kcal. Doskonale się sprawdzi jako przystawka na przyjęciach podana z grissini (klik).

 
Kaloryczność:
Porcja 400 g zupy ma ok. 280 kcal 
 
Składniki dla 6 osób:
Przygotowanie:
  1. Gotujemy bulion warzywny.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone na kawałki bataty. Smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy aż zarówno soczewica jak i bataty będą miękkie.
  3. Do zupy dodajemy imbir i papryczkę chili. Osoby, które nie lubią intensywnie ostrego smaku, niech dodadzą tylko imbir, a pominą papryczkę.
  4. Blendujemy zupę. Ja zmiksowałam w blenderze kielichowym, dzięki czemu zupa jest perfekcyjnie kremowa. Lubię, jak zupa z soczewicy jest gęsta. Jeśli Wy lubicie rzadszą, dodajcie więcej bulionu.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved