Img

Faszerowany filet z kurczaka na parze. Delikatne i soczyste mięso, wyrazisty i aromatyczny środek. Doskonały jako dodatek do obiadu lub posiłek potreningowy.

Tradycyjnie faszerowane mięso, tzw. roladki, lekko podsmażamy i serwujemy z sosem. To klasyczny sposób podania. U mnie macie np. roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w białym sosie (klik) lub roladki w sosie curry (klik) lub roladki z pietruszkowym pesto w aromatycznym sosie klik.
 

Co w sytuacji jeśli ktoś zaczyna się odchudzać, ma duży balast do zrzucenia i jest na początku swojej drogi? Jak ognia unika sosów, ponieważ przypominają mu czasy, kiedy to właśnie miłość do sosów doprowadziła go do obecnej wagi. Skrycie marzy mu się coś faszerowanego, jakiś może zrazić albo roladka.
Czy na diecie takie dania są zakazane ?
Absolutnie nie pod warunkiem, że zostaną właściwie przygotowane. Tu z pomocą przychodzi parowar lub zwyczajny garnek z nakładką do gotowania na parze.
Wiele osób, zamawiając u mnie dietę indywidualną, prosi o to, aby dań na parze było bardzo mało.
Dlaczego tak jest? Czego się obawiają ?
Jeśli ktoś kiedykolwiek był na jakiejś diecie, z pewnością dobrze pamięta jałową, bez smaku, suchą pierś z kurczaka z warzywami. Bardzo często, dzień w dzień, co sprawia, że po zakończeniu takiej diety parowar ląduje w piwnicy i staje się persona non grata.
A wcale tak być nie musi i wszystko zależy od doprawienia i dodatków.
Dziś chcę Wam zaprezentować faszerowanego fileta z kurczaka. Filet faszerowany jest na bogato, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. Przyrządzamy go na parze, ale zawiniętego w folię aluminiową, co sprawia, że wilgoć zawarta zarówno w mięsie jak i serze nie ucieka na zewnątrz, a fantastycznie nawilża mięso.
Mięso, które wcześniej zostało dobrze doprawione, staje się bardzo aromatyczne. Wyrazisty smak suszonych pomidorów i bazylii nadaje mu charakteru.

Taki filet jest doskonałym posiłkiem potreningowym. Porcja zawiera 23 gramy białka, 10 gramów tłuszczu i 16 gramów węglowodanów.

Polecam przygotować przed wyjściem na trening. Niech czeka zawinięta w folię, aby po przyjściu wrzucić ją na parę, a samemu pójść pod prysznic. Pamiętajcie tylko, aby zaraz po treningu, jeszcze w szatni zjeść coś węglowodanowego, np. banana.

Jako danie obiadowe polecam zestawić z sałatką z winegretem lub mizerią z jogurtem. Można dodać coś węglowodanowego, np. ziemniaczki gotowane na parze (patrz skrobia oporna klik) lub podać z ryżem z warzywami.

Kaloryczność:
Cały faszerowany filet ma ok. 240 kcal  

Składniki na jedną porcję:
Przygotowanie: 
  1. Fileta nacinamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Całego nacieramy solą, a od wewnątrz (w kieszonce) nacieramy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Do kieszonki wkładamy suszone pomidory, bazylię i mozzarellę. Zwijamy w folię aluminiową i wstawiamy do naczynia do gotowania na parze. Dusimy 25 minut. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved