Img

Pęczak a’la risotto z grzybami leśnymi i natką pietruszki. Jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Grzybów ususzyłam w ubiegłym roku całkiem sporo i jakoś wyjątkowo mało z nich skorzystałam.
Ponad połowa zbiorów czeka do wykorzystania, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy i przygotowałam kaszę pęczak a'la risotto z podgrzybkami i natką pietruszki.

Świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie lub jako dodatek do np. grillowanego fileta z kurczaka, którego polecam zamarynować w czosnku i natce pietruszki i usmażyć w pergaminie na suchej patelni.
Zamiast pęczaku możecie użyć np. ryżu arborio do risotto.
Jeśli ktoś, tak jak ja, uwielbia grzyby leśne, koniecznie musi wypróbować. Potrawa jest bardzo aromatyczna, a natka pietruszki nadaje świeżości. Całość można posypać startym parmezanem lub serem cheddar. Grana padano będzie zbyt delikatny.

Jeśli macie zapas suszonych grzybów leśnych polecam też fileta w sosie grzybowym (klik).

Jak zrobić marynatę do kurczaka:
Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i natką pietruszki. Kurczaka nacieramy solą i marynatą. Odstawiamy na godzinę.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (bez sera) ma ok. 250 kcal

Składniki dla jednej osoby:
Przygotowanie:
  1. Grzyby zalewamy szklanką wody. Odstawiamy na kilka godzin.
  2. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy przepłukany pod bieżącą wodą pęczak oraz odsączone i drobniutko pokrojone grzyby. Smażymy do czasu, aż ziarna będą szkliste, po czym wlewamy wino i gotujemy, aż płyn wyparuje. Często mieszamy.
  3. Wlewamy wywar z grzybów, a jak wyparuje, stopniowo dolewamy bulionu. Bulionu dolewamy do momentu, aż ziarna będą miękkie.
  4. Gotowy pęczak mieszamy z natką pietruszki. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved