Img

Orientalne tagliatelle z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i zieloną pastą curry

Sekretem tego dania są przyprawy. To one nadają mu charakteru i podbijają smak pozostałych składników.
Ostatnimi czasy jestem w indyjskim klimacie, testuję różne kombinacje przypraw i jestem pod wielkim wrażeniem jak ciekawa jest to kuchnia. Tym razem połączyłam zieloną pastę curry, kardamon i imbir. To trio świetnie komponuje się z pieczonym bakłażanem i suszonymi pomidorami. Ja zrobiłam ten sos, doszłam do wniosku, że mógłby posłużyć także jako pasta do pieczywa, lub posmarowania tortilli. Wyszłyby świetne orientalne rollsy.
Spodziewam się pytań o pastę curry dlatego od razu napiszę że używam Thai heritage. To są różne pasty w słoiczkach, nie w saszetkach, i mają najlepszy skład z dostępnych przynajmniej w moim Top Markecie po sąsiedzku ;)
Myślę, że to danie zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za bakłażanem, ponieważ pieczony ma zupełnie inny smak niż np. smażony.  A bakłażana jeść warto.
Wysoka zawartość błonnika (dwa razy więcej niż jabłko), tylko 2% zawartość cukru i aż 90 % zawartość wody czyni bakłażana warzywem (a tak naprawdę owocem) o właściwościach silnie detoksykujących. Szczególnie polecany jest osobom w trakcie lub po kuracji antybiotykowej, biorącym przewlekle leki i osobom z Candidą.   
Jak już pisałam wielokrotnie, błonnik zatrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie, dlatego produkty bogate w błonnik obniżają poziom cholesterolu, poprawiają metabolizm, ułatwiają trawienie tłuszczów zwiększając produkcję żółci która tłuszcz trawi, obniżają ciśnienie krwi (także dzięki zawartości potasu) oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia.
Bakłażan to także źródło wspomnianego już potasu, manganu, magnezu, miedzi, fitosteroli i przeciwutleniaczy. Jeden z nich, nasunina chroni błony komórkowe działając tym samym przeciwnowotworowo ponieważ zapobiega wszelkiego rodzaju mutacjom.
Ktoś ma jeszcze wątpliwości czy skusić się na bakłażana ?

Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 406 kcal
Składniki dla jednej osoby:
Przygotowanie:
  1. Bakłażana kroimy w pół centymetrowe paski. Układamy na blaszce, solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 minut.
  2. Po wyjęciu bakłażana z piekarnika zdejmujemy skórę, a miąższ kroimy w kosteczkę.
  3. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry, imbir i kardamon (to wydobędzie i podbije aromat przypraw). Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i bakłażana. Całość podduszamy ok. 5 minut często mieszając.
  4. Sos mieszamy z makaronem, posypujemy kiełkami rzodkiewki.

Ostre w smaku kiełki rzodkiewki fajnie podkreślają smak całości.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved