Candida ! Jak wyleczyć, jak rozpoznać, na co zwracać uwagę ?
O post o tej tematyce prosiła bardzo duża grupa osób już od dłuższego czasu. Maili od osób nie mogących sobie poradzić z candidą dostaję coraz więcej. To bardzo smutne i przerażające, bo candida jest podstępna i trudna do zwalczenia. Wymaga ogromnej cierpliwości i samozaparcia pacjenta. Gigantycznej współpracy i woli walki. Bo z candidą się walczy. Myślę, że nie nie będzie dużym nadużyciem jeśli powiem "na śmierć i życie", bo nieleczona potrafi zniszczyć człowieka całkowicie. Zniszczy przez zatrucie. Zatrucie całego organizmu. Prowadzi do powstania wielu chorób, których nie wyleczymy nie pozbywając się candidy.
Czym jest candida ?
Jeśli nasza flora bakteryjna funkcjonuje prawidłowo, jesteśmy bezpieczni. A funkcjonuje prawidłowo wtedy, kiedy w naszej mikroflorze dominuje bakteria acidophilus. Wtedy ani E.coli, ani candida nam nie zagraża.
Jeśli dojdzie do zaburzeń naturalnej mikroflory, zaczynają się problemy.
Przyczyn jest wiele. Główna to coraz powszechniejsza antybiotykoterapia, złe odżywianie pełne chemii, która niszczy naturalną florę bakteryjną, żywienie pełne produktów wysoce przetworzonych, ubogich w błonnik, zakażenie Salmonellą, gronkowcem złocistym, pałeczkami okrężnicy, zaburzenia odporności itp.
Zaburzona flora bakteryjna prowadzi do namnażania się Candida Albicans, która przy prawidłowej florze bakteryjnej występuje śladowo, a przy zaburzonej zaczyna się rozrastać i dominować, oraz innych patogennych chorobotwórczych drobnoustrojów.
Kandydotoksyna uszkadza system odpornościowy. Neurotoksyna działa na ośrodkowy układ nerwowy powodując zaburzenia emocjonalne, nerwowość, depresje, stany lękowe, zaburzenia koncentracji.
Grzyb działa bezpośrednio na ściany jelita cienkiego powodując nieszczelności. Nieszczelności powodują przedostanie się do krwiobiegu substancji które nie powinny się tam znaleźć, co powoduje bezpośrednią reakcję ze strony układu immunologicznego w postaci alergii lub nietolerancji.
Toksyny, oprócz tego, że same w sobie zaburzają procesy wchłaniania składników odżywczych (ogniska grzyba na ścianach jelita cienkiego), to aby zostały zmetabolizowane w wątrobie, potrzebują dużych ilości witamin i minerałów z naszego organizmu. Czyszczą nas z tego, co mamy najlepsze. Brak witamin i minerałów osłabia komórki, które stają się podatne na atak grzyba. To błędne koło.
Do grzybicy ogólnoustrojowej już bardzo krótka droga.
Aby Candida mogła się rozwinąć, musi mieć sprzyjające warunki. Osłabiony układ odpornościowy, zaburzona flora, osłabione komórki (dużo wolnych rodników), zakwaszony organizm to doskonałe środowisko.
Dodatkowy czynnik to dieta ubogo błonnikowa. Błonnik stanowi podłoże do hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym. Jeśli go nie ma, hodowla jest licha.
Pisałam Wam już że w programie 5 letnich studiów medycznych, na całym świecie, są tylko trzy godziny poświęcone na wpływ żywienia na zdrowie człowieka.
Nie ma też rozpoznania/powiązania chorób wywołanych przez grzyby candida.
Idąc do lekarza z którymś z poniższych objawów zostaniesz skierowany na szereg badań. Będziesz leczony na alergię, przewlekłe zapalenie zatok, refluks, zespół jelita drażliwego, zaparcia, grzybice paznokci, zaburzenia trawienne etc. To bez sensu, jeśli lekarz nie wykryje, że masz grzyba.
Ale jeśli w końcu zdiagnozuje candidę paradoksalnie zapisze Ci antybiotyk. Ten pomoże, ale na krótko. Po kuracji problem wróci. Zwykle wystarczą 2-3 tygodnie i grzyb się odtworzy. I znów antybiotyk, i znów reset Twojej flory bakteryjnej i znów to samo. I błędne koło.
Czy lekarz wspomni o diecie ? Niby dlaczego ? Nikt go tego na studiach nie uczył.
Leczenie Candidy
Kluczową rolę w leczeniu candidy odgrywa system odpornościowy, który ma skutecznie zablokować rozsiew zarodników drożdżaka. A odporność buduje się w jelitach. Odżywianiem.
- uczucie przelewania w jelitach,
- bóle brzucha,
- uporczywe wzdęcia (efekt fermentacji alkoholowej candida)
- gazy,
- nieprzyjemny zapach z ust (jeśli wraz z gazami występują zaparcia albo osoba wstrzymuje gazy np. w pracy, gazy nie mogą opuścić jelita grubego i przedostają się do krwiobiegu skąd są wydalane drogą oddechową)
- biegunki,
- ogromny apetyt na słodycze,
- biały nalot na języku,
- częste bóle stawów, zatok, głowy,
- cienie pod oczami,
- nagła nietolerancja glutenu,
- suchy kaszel,
- przewlekłe zmęczenie,
- słodycze i wszelkie produkty zawierające cukier, nawet miód - całkowicie,
- wszystkie owoce z wyjątkiem cytryny i różowego grejpfruta,
- kawę, herbatę, kawę inkę,
- kiszoną kapustę i kiszone ogórki (ale tu zdania są podzielone i co lekarz to inna opinia)
- węglowodany skrobiowe,
- drożdże piekarskie i piwowarskie,
- pieczywo, ciasto do pizzy, bułki etc. wszystko na bazie drożdży,
- ekstrakty drożdży, kostki rosołowe, gotowe sosy,
- fermentowane napoje, wino, piwo, cydr, alkohol, piwo imbirowe, sos sojowy, dressingi etc.
- fermentowaną soję,
- produkty zwierające ocet np. pikle, dressingi, ketchup, majonez,
- grzyby, sos grzybowy,
- orzechy ziemne i ich przetwory,
- jakiekolwiek orzechy,
- produkty dojrzewające np. sery,
- przetworzone białko roślinne np. tofu
- suszone owoce,
- owoce i warzywa przejrzałe,
- soki owocowe ( można tylko świeżo wyciskane)
- białko hydrolizowane- sprawdzać na etykiecie,
- cokolwiek co zawiera kwas cytrynowy i glutaminian monosodowy,
- gluten,
- mleko, sery (można jogurty, maślankę i kefir ale tylko te z bakteriami Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterimu bifidus . To są bakterie odporne na działanie kwasu solnego oraz soli kwasów żółciowych).
O tym co można jeść przy Candidzie i jak skomponować ciekawy posiłek można przeczytać TU
Zamów dietę w Candidzie - szczegóły TU (klik)