Img

Kokosanki amarantusowe ! Bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe

Są osoby które nie mogą jeść glutenu, nie mogą jajek i nie mogą mleka.
Jeśli nietolerancja jest na jeden z tych składników, da się przeżyć. Jeśli na trzy jednocześnie to kiepsko :(
Wielokrotnie pisały do mnie takie osoby i naprawdę szczerze Wam współczuję. Nie możecie wejść do pierwszej lepszej cukierni na ciasteczko, nie zjecie serniczka u cioci na imieninach i pysznych domowych ciasteczek żytnich od koleżanki częstującej w pracy swoim fit wypiekiem.
No dobra. Można sobie wmówić że wyeliminuję słodycze i będę szczupła jak Anja Rubik. Nie będzie wyrzutów insuliny i glukozy we krwi. Będę na maxa fit !
No ale trochę przyjemności z tego życia by wypadało zaczerpnąć. Już ten tort z puszystym biszkoptem daruję, ale żeby do kawy od wielkiego dzwonu nie przekąsić chociaż ciasteczka.
No i dla Was dziś ja, w swojej skromnej osobie, spieszę z pomocą i stworzyłam fajne ciacha, amarantusowe, więc oprócz słodkiej przyjemności także oczyszczają i detoksykują. 
Dwa w jednym ;)
Świetne do kawy, jako węglowodanowy dodatek do sałatki owocowej, koktajlu lub w nagłym napadzie głodu.
Chętni mogą dodać orzechy, suszone owoce lub inne dodatki.

 
Kaloryczność:
Całość ma ok. 1100 kcal
Jedno ciasteczko ma średnio ok. 78 kcal 

Składniki: 
Przygotowanie:
  1. Miód dokładnie utrzeć z mlekiem kokosowym, dodać wiórki i płatki z nasion amarantusa, dokładnie wymieszać.
  2. Uformować ciasteczka (mi wyszło 14 sztuk). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 minut.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved