Puszysty omlet z pesto i czosnkowo – cytrynową oliwą
Puszysty omlet z pesto i czosnkowo - cytrynową oliwą to moja propozycja na leniwe niedzielne śniadanie.
W towarzystwie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy smakuje wybornie.
Sobotnio - niedzielne śniadania są u nas w domu wyjątkowe. To czas kiedy nie trzeba niczym sekundnik odliczać czasu do wyjścia do szkoły i przedszkola.
O ile mój syn to ranny ptaszek, o tyle córka lubi pospać.
Od poniedziałku do piątku jest więc u nas jak w wojsku. Na wszystko jest wyliczony czas co do minuty. Pierwsza wstaję ja, bo lubię kiedy jeszcze wszyscy śpią. Lubię tę ciszę w domu, ten spokój.
Mogę wtedy spokojnie zebrać myśli i zweryfikować plany na cały dzień. Wiem, to trzeba leczyć, ale nie umiem funkcjonować bez planu ;) Wielokrotnie mnie o to pytacie. Jak organizuję sobie dzień.
Otóż co wieczór spisuję to co mam do zrobienia w kolejnym dniu. I idę zgodnie z planem, punkt po punkcie, wykreślając to co już zrobione. W planie są ujęte sprawy zawodowe, domowe, zajęcia dodatkowe, dzieci etc. Niektórzy popukają się w czoło, ale ja nie umiem inaczej. Rzadko się zdarza że nie zrealizuję planu. Wiem że gdybym nie spisała tego co mam zrobić, o połowie bym zapomniała.
Weekend natomiast to czas kiedy jest zupełnie odwrotnie. Można się wyspać do oporu, można w spokoju i bez pośpiechu zjeść śniadanie i wypić poranną kawę. W weekend nikt nigdzie nie goni. W weekend działam bez planu ;)
- 2 jajka
- łyżeczka pesto
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- sól
- Jajka dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy pesto i ponownie roztrzepujemy.
- Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i rozgniecionym czosnkiem. Wlewamy na rozgrzaną patelnię.
- Na patelnię wlewamy masę jajeczną. Smażymy zawijając brzegi do środka, aby masa jajeczna ściekała na boki.