
Indyk duszony w jarzynach z pomidorami. Lekkostrawne a zarazem rozgrzewające danie
Nie mam nic z meteopaty, ale jak zaczynam mieć ochotę na dania rozgrzewające, to znaczy że idzie zima ;)
W domu się ze mnie śmieją bo jak Małgosia zakłada skarpety frotte (a całą wiosnę i lato biega po domu boso) nie trzeba oglądać prognozy pogody. Będzie zimno ;)
Tradycyjne dania kuchni polskiej mające właściwości rozgrzewające to dania na ogół tłuste i ciężkostrawne. Dawniej miało to uzasadnienie bo trzeba było zgromadzić zapas tłuszczyku, który miał nas za zadanie "grzać" całą zimę. Dziś gdy mamy ogrzewane mieszkania, ciepłą odzież i w większości pracujemy w ogrzewanych pomieszczeniach zapas tłuszczu nie jest nam do niczego potrzebny.Tym bardziej jeśli ktoś pracuje za biurkiem.
Owszem organizm to cwana bestia i będzie nas wszelkimi sposobami zachęcał do gromadzenia tłuszczyku, ale my się nie damy. Będziemy cwańsi i owszem rozgrzejemy go, ale bez oblewania się tłuszczem.
Moja dzisiejsza propozycja to indyk duszony w jarzynach z pomidorami. Użyłam mięsa z podudzia indyka, które jest zdecydowanie lepsze do tego typu dań niż filet.
Cukinię i papryki mogłam pokroić w kosteczkę, ale postanowiłam je skrzętnie ukryć, aby danie zjadły też dzieci bez dziubania co tam za nieproszeni goście w środku.
Imbir dodaję na końcu bo dzieci lubią mniej pikantne, ja i mąż lubimy mocno przyprawione.
Imbir dodaję na końcu bo dzieci lubią mniej pikantne, ja i mąż lubimy mocno przyprawione.
Tak przygotowane warzywa będą też idealne dla osób z zespołem jelita drażliwego kiedy to włókna błonnika będą lżej strawne (no i przy IBS bez imbiru).
Danie bez problemu mogą zjeść osoby z hashimoto oraz niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy.
Można podać z kaszą, ryżem, makaronem, ziemniakami, kluseczkami lub jako samodzielne danie w towarzystwie kromki razowego lub chrupkiego pieczywa.
Danie bez problemu mogą zjeść osoby z hashimoto oraz niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy.
Można podać z kaszą, ryżem, makaronem, ziemniakami, kluseczkami lub jako samodzielne danie w towarzystwie kromki razowego lub chrupkiego pieczywa.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby o wadze ok. 316 g ma ok. 165 kcal
Składniki dla 6 osób:
- 2 średnie czerwone papryki
- jedna duża żółta papryka
- jedna średnia cukinia (ok. 300 g)
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g mięsa z podudzia indyka (bez skóry)
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- spory ząbek czosnku
- sól, pieprz ziołowy, łyżeczka słodkiej papryki,szczypta imbiru (można więcej)
- koperek
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy zmielone mięso z indyka i przyprawy (sól, pieprz ziołowy, słodką paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku). Smażymy aż mięso zjaśnieje (nie będzie surowe).
- W malakserze mielimy paprykę i cukinię. Jeśli nie mamy malaksera można zmielić w maszynce lub zetrzeć na drobnej tarce.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy warzywa, podsmażamy często mieszając ok. 2 minut i zalewamy przecierem pomidorowym (w tym momencie można dodać także koperek). Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
Doprawiamy imbirem według uznania.