Orkiszowo – jęczmienne placuszki z jabłkami, otrębami i cynamonem, czyli to co lubią dzieci w nowej, zdrowszej odsłonie
Pozostając w temacie żywienia dzieci chcę Wam dziś przypomnieć to o czym pisałam jakiś czas temu a mianowicie o "przemycaniu" dzieciom rzeczy wartościowych do produktów/potraw, które bardzo lubią.
Taką potrawą są placuszki z jabłkami które lubi każde dziecko, a przynajmniej ja nie znam dziecka które by takich placuszków nie lubiło. Sama pamiętam je z dzieciństwa tylko w trochę innej wersji.
W standardzie było to ciasto na bazie mąki pszennej, jajek i mleka z jabłkami. Takie naleśnikowe, ale gęste.
Otręby i płatki owsiane to dodatek który mało które dziecko akceptuje w widocznej dla oka formie tzn. jako dodatek do jogurtu, sałatki czy chociażby w owsiance. Dzieci są różne i w większości wygląda to tak że wszystko jest pyszne jeśli nie wiedzą co zostało dodane do środka. Warto to wykorzystać.
Płatki jęczmienne i otręby zmieszane z placuszkową masą i jabłkami są niewyczuwalne w smaku, a są doskonałym źródłem błonnika który:
Taką potrawą są placuszki z jabłkami które lubi każde dziecko, a przynajmniej ja nie znam dziecka które by takich placuszków nie lubiło. Sama pamiętam je z dzieciństwa tylko w trochę innej wersji.
W standardzie było to ciasto na bazie mąki pszennej, jajek i mleka z jabłkami. Takie naleśnikowe, ale gęste.
Otręby i płatki owsiane to dodatek który mało które dziecko akceptuje w widocznej dla oka formie tzn. jako dodatek do jogurtu, sałatki czy chociażby w owsiance. Dzieci są różne i w większości wygląda to tak że wszystko jest pyszne jeśli nie wiedzą co zostało dodane do środka. Warto to wykorzystać.
Płatki jęczmienne i otręby zmieszane z placuszkową masą i jabłkami są niewyczuwalne w smaku, a są doskonałym źródłem błonnika który:
- poprawia perystaltykę jelit.
- usuwa produkty przemiany materii zapobiegając ich długiej "obecności" w jelitach. To zapobiega chorobie uchyłkowej jelit niestety coraz częściej spotykanej u dzieci z uwagi na dietę ubogobłonnikową.
- reguluje metabolizm węglowodanów, zmniejsza wchłanianie i obniża zawartość glukozy w krwi.
- działa odtruwająco ponieważ posiada zdolność wiązania metali ciężkich i innych substancji toksycznych
Ponadto płatki jęczmienne to także źródło witamin z grupy B, cynku i magnezu.
Takie placuszki są doskonałe na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
Świetne także z malinami i brzoskwiniami.
Pomysły na dziecięce lunchboxy do szkoły TU
Kaloryczność:
Mi wyszło 40 sztuk.
Cała masa ma ok. 1400 kcal
Jeden placuszek ma średnio ok. 35 kcal
Składniki (mi wyszło 40 sztuk) :
- 3 jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 200 ml maślanki
- pół szklanki płatków jęczmiennych (mogą też być owsiane)
- 3 łyżki otrębów pszennych
- sól, cynamon
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę. Jabłka ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze.
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy maślankę i miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, płatki owsiane lub jęczmienne i otręby. Dokładnie miksujemy. Łączymy z jabłkami, dodajemy cynamon i delikatnie solimy.
- Na koniec już bez miksera, za pomocą łyżki delikatnie łączymy masę z pianą z białek.
- Smażymy na oliwie na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.