Img

Orkiszowo – jęczmienne placuszki z jabłkami, otrębami i cynamonem, czyli to co lubią dzieci w nowej, zdrowszej odsłonie

Pozostając w temacie żywienia dzieci chcę Wam dziś przypomnieć to o czym pisałam jakiś czas temu a mianowicie o "przemycaniu" dzieciom rzeczy wartościowych do produktów/potraw, które bardzo lubią.
Taką potrawą są placuszki z jabłkami które lubi każde dziecko, a przynajmniej ja nie znam dziecka które by takich placuszków nie lubiło. Sama pamiętam je z dzieciństwa tylko w trochę innej wersji.
W standardzie było to ciasto na bazie mąki pszennej, jajek i mleka z jabłkami. Takie naleśnikowe, ale gęste.
Otręby i płatki owsiane to dodatek który mało które dziecko akceptuje w widocznej dla oka formie tzn. jako dodatek do jogurtu, sałatki czy chociażby w owsiance. Dzieci są różne i w większości wygląda to tak że wszystko jest pyszne jeśli nie wiedzą co zostało dodane do środka. Warto to wykorzystać.
Płatki jęczmienne i otręby zmieszane z placuszkową masą i jabłkami są niewyczuwalne w smaku, a są doskonałym źródłem błonnika który:

Pomysły na dziecięce lunchboxy do szkoły TU

Kaloryczność:
Mi wyszło 40 sztuk.
Cała masa ma ok. 1400 kcal 
Jeden placuszek ma średnio ok. 35 kcal
Składniki (mi wyszło 40 sztuk) :
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę. Jabłka ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy maślankę i miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, płatki owsiane lub jęczmienne i otręby. Dokładnie miksujemy. Łączymy z jabłkami, dodajemy cynamon i delikatnie solimy.
  3. Na koniec już bez miksera, za pomocą łyżki delikatnie łączymy masę z pianą z białek.
  4. Smażymy na oliwie na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved